Hyppää sisältöön

Koronakuolemissa ei ole ilmennyt Keski-Suomessa jyrkkää nousua – kuolemat painottuvat yhä hoivakoteihin ja iäkkäisiin

Koronavirusta on Keski-Suomessa edelleen runsaasti liikkeellä, mutta vakavia tautitapauksia on alueella vähän. 

Moni todentaa koronatartuntansa kotitestillä. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Heli Kaski

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia ilmenee Keski-Suomessa edelleen tasaiseen tahtiin. Koronakuolemien määrä ei ole kuitenkaan ollut kevään eikä alkukesän aikana Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella merkittävässä kasvussa, kertoo sairaanhoitopiirin väliaikainen johtaja Juha Paloneva.

Paloneva toteaa, että koronakuolemat painottuivat Keski-Suomessa hoivakoteihin ja tautiin menehtyneet ovat pääosin hauraita iäkkäitä ja monisairaita henkilöitä.

– Koko pandemian aikana on nuorempiakin koronaan kuollut, mutta aika usein näissä tapauksissa on ollut joitakin vakavalle taudille altistavia tekijöitä taustalla, kuvailee Paloneva.

Koronakuolemia on Palonevan mukaan Keski-Suomesta tilastoitu koko epidemian ajalta tähän mennessä 94. Koko maassa koronan seurauksena on kuollut yli 4700 henkilöä.

Koronakuolemia voidaan Palonevan mukaan pyrkiä ehkäisemää torjumalla tartuntoja.

– Perushygieniasäännöt pätevät yhä eli hyvän käsihygienian noudattaminen, kättelyä kannattaa varmaan pyrkiä välttämään ja maskin käyttö on hyvä, eikä hengitystieoireisena saisi lähteä julkisiin tiloihin liikkumaan, summaa Paloneva.

Koronavirusta on Keski-Suomessa runsaasti liikkeellä, mutta vakavia tautitapauksia on vähän.

Keski-Suomen sairaahoitopiirissä korona ei kuormita merkittävästi tällä hetkellä erikoissairaanhoitoa eikä perusterveydenhuoltoa. Keski-Suomen keskussairaalassa on hoidettavana aika ajoin yksittäisiä koronapotilaita ja tehohoitoa on tarvittu ajoittain.

– Jos on terve ja rokotukset otettu, niin riski sairastua vakavasti koronaan on aika pieni. Tältä pohjalta jokainen voi nyt arvioida omaa käytöstään, että kuinka paljon haluaa esimerkiksi väkijoukoissa liikkua, pohtii Paloneva.

Lue myös:

Koronakuolemia on yhä paljon, ja se huolettaa johtajaylilääkäriä – "Kuolemantapauksia voi jatkossakin tulla paljon"

WHO arvioi: Koronan vuoksi kuollut lähes 15 miljoonaa ihmistä viime vuoden loppuun mennessä – luku on kolminkertainen virallisiin tilastoihin nähden

Koronakuolemien määrä kasvaa nopeasti – kysyimme, miksi THL laskee lukuihin muitakin kuin selkeitä koronataudin aiheuttamia kuolemia

THL:n arvio: noin 20 prosenttia koronakuolemiksi tilastoiduista kuolemista johtuu muista syistä

Suosittelemme sinulle