Hyppää sisältöön

Boris Johnson on kestänyt kaikki kolhut, mutta nyt luottamus on niukilla – viisi tekijää, jotka määrittävät brittipääministerin tulevaisuutta

Britannian pääministeri Boris Johnsonin asema ei ole välittömästi uhattuna. Lukuisat kohut heikentävät kuitenkin hänenkonservatiivipuolueen toimintakykyä ja uskottavuutta.

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia arvosteleva juliste
Britannian pääministeri Boris Johnsonin suosio näyttää olevan laskusuunnassa. Tilanne huolestuttaa hänen konservatiivipuolueensa jäseniä. Kuva: . EPA-EFE/ANDY RAIN
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian pääministerin joutuminen luottamuslauseäänestykseen ei ole epätavallista.

Kesäkuun kuudennen päivän äänestys oli kuitenkin jopa lukuisista kohuista näennäisen vähillä kolhuilla selvinneelle pääministeri Boris Johnsonille tiukka paikka.

Hänen oman konservatiivipuolueensa edustajat hyväksyivät niukasti äänin 211-248 pääministerin jatkamisen puoluejohdossa.

Pääministerin voittomarginaali 59 prosenttia. Se on selvästi pienempi kuin epäsuositun ja brexitin kanssa rämpineen Theresa Mayn neljä vuotta aiemmin. Asiasta on kirjoittanut muun muassa The Economist-lehti.

Kokosimme tähän lähitulevaisuuden virstanpylväitä, jotka voivat vaikuttaa Johnsonin asemaan.

Eiliset täytevaalit raskas tappio konservatiiveille

Tivertonin ja Honitonin vaalipiirissä konservatiivit menettivät paikan, jota puolue oli hallinnut aina 1880-luvulta asti. Viime vaaleissa konservatiivit voittivat 24 000 äänen ylivoimalla ja keräsivät yli 60 prosenttia vaalipiirin äänistä, mutta hävisivät nyt liberaalidemokraateille 6 000 äänen erolla.

Wakefieldissä työväenpuolue voitti selvin luvuin vaalipiirissä, jonka se oli menettänyt brexitin hallitsemissa vaaleissa vuonna 2019.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja Oliver Dowden jätti eronpyyntönsä täytevaalitappion jälkeen.

– Emme voi jatkaa entiseen tapaan. Jonkun on kannettava vastuu, ja olen tullut siihen tulokseen, että näissä oloissa minun ei ole syytä jatkaa tehtävässä, Dowden kirjoitti Twitterissä jakamassaan erokirjeessä.

Pohjois-Irlannin aseman avaus

Pääministeri Johnson ajaa muutosta brexit-neuvotteluissa sovittuun Pohjois-Irlannin asemaan.

Muutoksella Britannia haluaa helpottaa joidenkin elintarvikkeiden ja hyödykkeiden liikkumista Britanniasta Pohjois-Irlantiin.

EU vastustaa muutosta, se pitää brittihallituksen suunnitelmia kansainvälisen lainsäädännön vastaisena.

Britannian uusien kauppasääntöjen odotetaan tähtäävän tuontiselvitysten poistamiseen niiden tuotteiden osalta, jotka jäävät Pohjois-Irlantiin.

Tuontiselvitys tehtäisiin jatkossa vain Pohjois-Irlannista eteenpäin Irlantiin eli EU-alueelle vietäville tuotteille. Tämä tarkoittaisi, että EU nojaisi Britannian tullivalvontaan ja vähentäisi EU-tuomioistuimen määräysvaltaa alueella.

Lisäksi vientiyritykset voisivat valita, noudattavatko EU:n vai Britannian standardeja.

Opposition edustajat ovat syyttäneet hallitusta vastuuttomuudesta. Eehdotuksen pelätään aiheuttavan lisää ongelmia kuljetuksiin. Myös Pohjois-Irlannin epävakauden pelätään lisääntyvän.

Britannian pääministeri Boris Johnson parlamentissa.
Britannian pääministerin Boris Johnsonin suuri kansansuosio on kadonnut parissa vuodessa. Kuva: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Korona-ajan juhlia tutkitaan edelleen

Pääministeri nähtiin pistäytymässä henkilökuntajuhlissa toukokuussa 2020, samaan aikaan kun Britannia oli julistettu tiukkaan koronasulkuun.

Britannian poliisi on lopettanut juhlien tutkinnan. Osanottajille, myös pääministerille on määrätty sakkoja.

Parlamentin komitea jatkaa kuitenkin pääministeriä koskevia tutkimuksia. Selvitettävänä on, johtiko Johnson parlamenttia tahallaan harhaan kommentoidessaan henkilökuntajuhlia parlamentissa.

Jos hänen todetaan syyllistyneen harhaan johtamiseen, hän saattaa joutua eroamaan.

Selvityksellä ei ole aikataulua.

Elinkustannusten nousu rasittaa hallitusta

Pandemia ja sota Ukrainassa ovat kurittaneet myös Britannian taloutta. Elinkustannukset kallistuvat Britanniassakin nopeasti.

Polttoaineen ja ruoan hinnat nousevat.

Myös vuokrat ovat kallistumassa. Kotitalouksien sähkölasku kasvaa jälleen lokakuussa. Osa kotitalouksista on kovilla, sillä vasta huhtikuun alussa kaasun ja sähkön hintoja korotettiin 54 prosentilla.

Arjen kustannusten nousu heikentää yleisön luottamusta pääministerin kykyihin johtaa maata hankalassa taloustilanteessa.

Puoluekokous syksyllä

Konservatiivit kokoontuvat lokakuun alussa puoluekokoukseen.

Yleensä kokouksissa määritellään toimintalinjoja seuraaviin vaaleihin. Nyt ne on määrä järjestää vuonna 2024.

Jos puolueen yleinen mieliala on, että Johnson on liian epäsuosittu viemään konservatiivit vaaleihin, esiin saattaa nousta haastajia.

Mahdollisten haastajien joukossa on mainittu muun muassa ulkoministeri Liz Truss ja opetusministeri Nadhim Zahawi.

Puoluekokous ei kuitenkaan päätä pääministerin asemasta, vaan se on Britanniassa parlamenttiryhmän käsissä.

Uusi luottamuslauseäänestys?

Konservatiivipuolueen nykysäännösten mukaan Johnsonia ei voi asettaa luottamuslauseäänestykseen seuraavien 12 kuukauden aikana.

Puolueen puheenjohtajakisasta vastaava komitea voi kuitenkin muuttaa sääntöjä.

Lue myös:

Arkea maailmalta: Maa, jossa mopo karkasi – Boris Johnsonin koronajuhlat menivät överiksi jopa pubissa viihtyvän suomalaisen näkökulmasta

Boris Johnsonin koronasääntöjen rikkomisesta syntynyt vahinko voi olla pysyvä – enemmistö briteistä vaatii edelleen pääministerin eroa

Suosittelemme