Hyppää sisältöön

18-vuotias mies raiskasi 15-vuotiaan tytön tämän kodissa Espoossa – rangaistusta lievennettiin, koska mies oli tuomittu aiemminkin rikoksista

Tuomion mukaan uhri oli tutustunut teon aikaan 18-vuotiaaseen mieheen sosiaalisen median kautta.

Tingshuset i Esbos exteriör.
Miehen törkeästä lapsenraiskauksesta saama tuomio aleni hänen aiempien rikostensa vuoksi. Kuva: Simon Karlsson / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomion Espoossa 4. marraskuuta 2019 tapahtuneesta 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Vuonna 2001 syntynyt mies tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Hän oli teon aikaan 18-vuotias.

Tuomion mukaan 15-vuotias tyttö oli tutustunut 18-vuotiaaseen mieheen sosiaalisessa mediassa. He tapasivat marraskuun 4. päivänä ensimmäistä kertaa kasvokkain ensin ulkona ja menivät sitten tytön kotiin. Tuolloin 18-vuotias pakotti uhrin yhdyntään väkivaltaa käyttämällä.

Syytetty myösi oikeudessa olleensa yhdynnässä uhrin kanssa, mutta hän kiisti siihen pakottamisen ja väkivallan. Oikeus piti kuitenkin uhrin kertomusta uskottavampana.

Oikeuskäsittely vasta kolme vuotta teon jälkeen

Uhri kertoi tapahtuneesta pian läheisilleen, ja hänet vietiin sairaalaan tutkittavaksi. Hän teki vanhempansa kanssa asiasta rikosilmoituksen, ja poliisi puhutti heidät samana päivänä.

Oikeuden mukaan uhrin uskottavaa kertomusta tukivat lääkärinlausunto ja laboratoriolausunto, joiden pohjalta miehen syyllisyydestä ei jäänyt epäilyä. Yhdyntä oli tytön ensimmäinen.

Tapaus käsiteltiin käräjäoikeudessa vasta kolme vuotta teon jälkeen.

Oikeus alensi rangaistusta miehen aiempien tuomioiden vuoksi

Törkeän lapsenraiskauksen rangaistusasteikko on neljästä 12:een vuotta vankeutta. Tuomion mukaan mies pitäisi tuomita törkeästä lapsenraiskauksesta viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Miehen rangaistusaikaa kuitenkin alensivat hänen aiemmat tuomionsa, jotka otettiin huomioon rangaistuksen mittaamisessa. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa törkeästä ryöstöstä ja avunannosta nuorena tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Oikeuden mukaan miehen aiemmat rikokset olisivat voineet tulla tuomittavaksi samaan aikaan kuin nyt käsitelty törkeä lapsenraiskaus. Sen vuoksi rangaistuksen alentaminen niiden perusteella katsottiin kohtuulliseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Moni raiskauksen uhri tuntee syyllisyyttä ja häpeää – "Nämä ovat raiskausmyyttejä, jotka ovat edelleen voimassa", sanoo tukikeskuksen lääkäri

Hallitus esittää raiskaustuomioiden kiristämistä – suostumuksen puute huomioidaan, jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto

Miehelle yli 11 vuoden vankeustuomio törkeistä seksuaalirikoksista: Alisti teini-ikäisiä tyttöjä sadomasokistisesti ja kuvasi salaa

Suosittelemme