Yrittäjä Anniina Ojalalla on jatkuva haku päällä.
Työntekijöiden löytäminen luonnonkosmetiikkaa myyviin liikkeisiin Porissa ja Raisiossa vie paljon yrittäjän aikaa.
– On haastavaa löytää työntekijöitä, varsinkin sellaisia, jotka ovat valmiita sitoutumaan, Ojala sanoo.
Uusia työntekijöitä Ojala hakee yleensä julkaisemalla rekryilmoituksen somepalvelu Instagramissa tai maksuttomalla työnhakusivustolla. Hän ei ole tähän asti raaskinut käyttää paikallisia henkilöstövuokrausfirmoja kustannusten pelossa, mutta nyt harkinnassa on pyytää ulkopuolista apua.
Palvelualoilla kärsitään pitkittyneestä työvoimapulasta.
Pahin tilanne on ollut ravintola-alalla: esimerkiksi S-ryhmä kertoi eilen maanantaina sulkevansa kymmenkunta pääkaupunkiseudun ravintolaa kesäksi osaksi sen takia, ettei tekijöitä ole tarpeeksi.
Nyt ei puhuta vain huippuosaajista, vaan tarvitaan ihan kaikenlaisia tekijöitä.
Tatu Rauhamäki
Osaavasta työvoimasta on jo pidemmän aikaa ollut pulaa myös muilla palvelualoilla. Palveluyrityksille tehdyssä kyselyssä puolet vastaajista sanoi, ettei työnhakijoita yksinkertaisesta ole. Saman verran vastaajia koki, ettei työnhakijoiden osaaminen vastaa yrityksen tarpeita.
Palvelualojen työnantajien Paltan elinkeinopoliittinen johtaja Tatu Rauhamäen mukaan Suomessa keskustelu osaajapulasta menee usein väärille raiteille.
– Nyt ei puhuta vain huippuosaajista, vaan tarvitaan ihan kaikenlaisia tekijöitä, Rauhamäki sanoo.
Ongelma ei ole uusi, vaan rekrytointihaasteita on ollut jo ennen koronaa. Lisäksi työntekijöiden tarve kasvaa entisestään tulevaisuudessa, arvioi yli 40 prosenttia työnantajaliittojen osaajabarometriin vastanneista.
Lisää osaajia ulkomailta
Opiskelijat olisivat Anniina Ojalalle erittäin mieluisia työntekijöitä, ellei palkkaaminen tyssäisi opintotuen tiukkoihin ehtoihin.
Opiskelijan työtunnit jäävät yleensä hyvin pieniksi, koska muuten tulevat opintotuen tulorajat vastaan. Jos opiskelija tienaa liikaa, menettää hän opintotuen.
Ojalan kokemus on myös se, että moni nuori on mukavuudenhaluinen eikä halua esimerkiksi tehdä töitä iltaisin tai viikonloppuisin. Hän kokee myös, että nykyinen työttömyysturva ei kannusta nuoria tarttumaan töihin.
Tatu Rauhamäen mukaan ratkaisu olisi työttömyysturvan heikentäminen ja ketterä koulutus tarpeiden mukaan. Lisäksi hän näkee tärkeänä keinona työperäisen maahanmuuton lisäämisen sekä jo maassa olevien työllistämisen.
– Me toivomme, että osaajatarve ei aiheuttaisi kasvun esteitä yrityksille, niin kuin se nyt tekee, Rauhamäki sanoo.