Hyppää sisältöön

Skeittareita on nyt ennätyksellisen paljon ja laji kiinnostaa myös tyttöjä – suosion taustalla muutakin kuin olympialaiset

Olympiastatus nosti skeittauksen harrastajamäärät ennätyslukemiin. Skeittipaikkojen kävijämääristä näkee, että suosio on pysynyt korkealla.

Skeittauksen suosion myötä moneen kaupunkiin on rakennettu myös sisätiloja harrastajille. Tamperelaisessa sisäskeittihallissa voi rullata ympäri vuoden. Kuvituskuva. Kuva: Timo Turpeinen / Yle
Alberto Politi

Skeittaus eli rullalautailu on vakiinnuttanut asemansa suosittuna lajina Suomessa.

Viime kesän olympialaiset nostivat skeittauksen harrastajamäärät ennätyslukemiin. Moni lajin pariin päätynyt on jatkanut harrastustaan, ja uusia harrastajia tulee koko ajan lisää.

Suomen rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen arvelee aktiivisten skeittaajien määräksi noin 50 000. Harrastajamääriä pystyy päättelemään skeittipuistojen kävijämääristä ja harrastusvälineitä myyvien yritysten myyntiluvuista.

– Kauppojen myynnit on helpoin tapa olla tietoinen siitä, kuinka suosittu laji on, Paukkunen toteaa.

Myös skeittausta 1990-luvulta asti viikoittain harrastanut Toni Pakarinen on havainnut lajin saavuttaman suosion.

– Skeittiparkkeja rakennetaan tosi paljon, skeittiliikkeitä on tosi paljon, ja tytöt ovat alkaneet skeitata, Pakarinen kertoo.

Pakarisen mielestä skeittaus on esimerkiksi jalkapalloon tai jääkiekkoon verrattuna edullista, mikä lisää suosiota.

Pitkään skeitannut Toni Pakarinen on havainnut, että skeittipuistoissa on aiempaa enemmän harrastajia. Kuva: Alberto Politi / Yle

Olosuhteet parantuneet

Edullisuuden lisäksi skeittauksen suosiota selittää sekä lajin saama näkyvyys että kaupunkien investoinnit harrastuspaikkoihin. Viime kesänä skeittaus oli olympialaisten ohjelmassa ensimmäistä kertaa.

Monissa kaupungeissa on viime vuosina rakennettu sekä uusia skeittipuistoja että sisätiloja talviharjoittelua varten. Esimerkiksi Helsingissä kauppakeskus Redin parkkihalliin rakennettiin sisätila skeittaajille.

– Nyt on helpompaa kuin koskaan aloittaa skeittaus, koska suorituspaikat ovat niin hyvät, rullalautaliiton Paukkunen sanoo.

lue lisää: Skeittaajille kaivattua sisätilaa yllättävästä paikasta – kauppakeskus Redin parkkihallissa rullalautaillaan ja skuutataan pian vuoropäivin

Skeittaajien ohella skeittipuistoissa on yhä enemmän myös skuuttaajia eli temppupotkulautailijoita. Paukkusen mukaan lajit eivät kuitenkaan vie harrastajia toisiltaan, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Ne ovat eriytyneitä ryhmiä, mutta on kaveriporukoita, joissa on sekä skeittaajia että skuuttaajia. Kaverit keskenään vaihtavat näitä harrastusvälineitä.

Kavereita kannustetaan mukaan

Harrastusporukalla on suuri merkitys skeittauksen aloittamisessa. Lajin pariin päädytään usein tutun skeittaajan innostamana.

Joensuulainen 12-vuotias Veikka Rossi päätyi skeittauksen pariin kaksi vuotta sitten skeittaavan isänsä kannustuksesta. Pian Rossi houkutteli itse kaverinsa Kaapo Saastamoisen mukaan.

Veikka Rossi (vasemmalla) ja Kaapo Saastamoinen skeittaavat vain harvoin yksin, koska kavereiden kanssa uusien temppujen yrittäminen on helpompaa. Kuva: Alberto Politi / Yle

Kaverusten mielestä yhteisöllisyys on skeittauksessa keskeistä.

– Kerran vuodessa tyyliin yksin skeittaan. Aika monesti se on Kaapon kanssa, Rossi kertoo.

Skeittausyhteisö kannustaa myös harjoittelemaan ja kehittymään lajissa.

– Kavereiden kanssa saa sen fiiliksen siihen. Sitten kun on yksin, ei uskalla mitään uusia temppuja yrittää, Rossi toteaa.

Aiheesta voi keskustella 15.6. kello 23.00 saakka.

lue lisää:

Skeittipuistot ovat harrastajien toiveiden täyttymys, vaikka niiden rakentamisessa ollaan jälkijunassa: "Vaasan kokoisessa kaupungissa pitäisi olla kolme tällaista"

Kokkola panostaa nuorten liikkumiseen ja rakentaa uusia skeittiparkkeja – tavoitteena koko kaupungin kattava verkosto

Suosittelemme sinulle