Hyppää sisältöön

Tampereen kaupungin kotihoidossa kokeillaan eteisvärinän seulontaa – eteisvärinä aiheuttaa vuosittain tuhansia aivoinfarkteja Suomessa

Seulontakokeilu tehdään Tesoman, Tammerkosken, Tammelan ja Kalevan alueen kotihoidossa. Seulontaa tarjotaan yli 65-vuotiaille, joilla ei ole sydämen tahdistinta tai verenohennuslääkitystä käytössä.

Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy iän myötä. Kuva: Anne Marjaana Savin / Yle

Tampereen kaupungin kotihoidossa kokeillaan kotihoidon asiakkaiden eteisvärinän seulontaa. Tavoite on tunnistaa sydämen eteisvärinä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ohjata asiakas oikeanlaisen hoidon piiriin.

Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin sydämen rytmihäiriö. Sydämen rytmi muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Hoitamaton eteisvärinä altistaa aivoinfarktille ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan.

– Eteisvärinä aiheuttaa vuosittain tuhansia aivoinfarkteja. Tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa eteisvärinän aiheuttamista aivoinfarkteista voitaisiin estää lääkityksellä, Tampereen kaupunki perustelee seulontaa tiedotteessa.

Hoitaja tekee mittauksen kotikäynnillä

Kesäkuun alussa käynnistyneessä kokeilussa käytetään uutta terveysteknologiaa. Käytössä on kotimaisen Heart2Save Oy:n sydämen rytmihäiriöiden tunnistukseen kehittämä Awario-seulontaohjelma.

– Hoitaja tekee seulontamittauksen kotihoidon käynnin yhteydessä. Jos seulonnassa asiakkaalta löytyy eteisvärinää, hoitaja konsultoi lääkäriä jatkohoidosta. Jatkohoitona voidaan esimerkiksi aloittaa veren hyytymistä hidastava lääkitys tai ohjata asiakas tarkempiin tutkimuksiin, kaupunki kertoo.

Seulontakokeilu tehdään Tesoman, Tammerkosken, Tammelan ja Kalevan alueen kotihoidossa. Seulontamahdollisuutta tarjotaan näiden alueiden yli 65-vuotiaille kotihoidon asiakkaille, joilla ei ole sydämen tahdistinta tai verenohennuslääkitystä käytössä.

Kokeilu kestää vuoden 2022 loppuun saakka. Samanlaisesta eteisvärinän seulontakokeilusta on saatu aiemmin positiivisia tuloksia SiunSotessa.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle