Hyppää sisältöön

Yleisurheilulegenda ja kisan aikana muistiinpanoja tekevä olympiahopeamitalisti – tässä ovat Paavo Nurmen kisojen kiinnostavimmat supertähdet

Yle Urheilu esittelee Paavo Nurmen kisojen mielenkiintoisimmat ulkomaalaisnimet. Yle näyttää kisat suorana kanavillaan tiistai-iltana.

Christian Taylor loikki MM-kultaa Dohassa 2019 hurjalla tuloksella 17,92.
Christian Taylor on todellinen voittajatyyppi. Kuva: Michael Steele / Getty Images
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suora lähetys Paavo Nurmen kisoista alkaa tiistaina klo 18. Naisten moukarikilpailua voi seurata Areenassa jo klo 16.40.

Turun Paavo Nurmen kisoissa on nähty vuosien varrella useita maailmantähtiä, eikä tämänvuotinenkaan ulkomaalaiskattaus petä. Esittelemme viisi mielenkiintoista nimeä tiistai-illan kisoista.

Christian Taylor, 3-loikka (klo 17.50)

Jos mietitään kisojen menestyksekkäintä nimeä, titteli kuuluu ehdottomasti kolmiloikkaaja Christian Taylorille. Sunnuntaina 32 vuotta täyttävä urheilija on voittanut urallaan kaiken monta kertaa. Hän on lajin kaksinkertainen olympiavoittaja. Maailmanmestaruuksia löytyy peräti neljä.

Yhdysvaltalaiselta pomppuihmeeltä puuttuu ainoastaan lajin maailmanennätys. Pekingin vuoden 2015 MM-kisoissa hän jäi vain kahdeksan sentin päähän Jonathan Edwardsin 27 vuotta vanhasta ME-tuloksesta 18,29. Taylorin kilpailijan ominaisuudet ovat terävintä huippuluokkaa. Tokion olympialaisissa miestä ei nähty akillesjännevaivan takia.

Anderson Peters, keihäs (klo 19.50)

Anderson Peters juhli MM-kultaa Dohassa.
Anderson Peters juhli kolme vuotta sitten keihäänheiton maailmanmestaruutta. Kuva: Getty Images

Miesten keihään osallistujaluettelo on MM-finaalin luokkaa. Keihäsporukan tämän hetken kiehtovin nimi on Anderson Peters. Grenadalta huipulle ponnistaneen Petersin nimi painui suomalaisen keihäskansan mieleen vuoden 2019 MM-kisoissa, joissa hän nakkasi maailmanmestariksi uransa ensimmäisessä aikuisten arvokisafinaalissa.

Tämän vuoden Dohan Timanttiliigassa 24-vuotias pamautti kaikkien aikojen tilaston viidenneksi huippuheitolla 93,07. Ennätys ei jäänyt yksittäiseksi ihmeeksi, sillä viikko sitten Hollannin Hengelossa Peters heitti uransa toiseksi pisimmän kaaren 90,75. Peters heitteli lapsena kivellä hedelmiä puista, mikä selittää ainakin osan hyvästä heittokädestä.

Britany Anderson, 100 m aj (klo 19.42)

Bitany Anderson Hengelon voittojuoksunsa jälkeen.
Britany Anderson juhli viikko sitten voittoa Hengelossa. Kuva: Getty Images

Vuoden 2019 Joensuun GP-kisojen 100 metrin aidat muistetaan suomalaisittain parhaiten Annimari Kortteen Suomen ennätyksestä 12,72 ja Reetta Hurskeen ennätyksestä 12,78. Tuon juoksun kansainvälisesti mielenkiintoisin nimi oli kilpailun nuorten ME-ajalla 12,71 voittanut 18-vuotias Britany Anderson.

Nykyään Andersonin ennätys on niinkin kova kuin 12,40. Tokion olympialaisissa hän ylsi kahdeksanneksi ja viime talven MM-halleissa neljänneksi. Tällä kaudella 12,50 kellottanut Anderson kuuluu Eugenen MM-kisoissa lajinsa kuumimpien mitalisuosikkien joukkoon.

Kristjan Čeh, kiekko (klo 18.15)

Kristjan Čeh on ollut alkukaudella kovassa vireessä.
Kristjan Čeh on kiekonheiton superlahjakkuus. Kuva: Mondadori Portfolio via Getty Im

Vain vähän reilun kahden miljoonan asukkaan Slovenia on väkilukuunsa suhteutettuna erittäin kova urheilumaa. Siitä tuorein esimerkki tulee miesten kiekonheitosta. 23-vuotias Kristjan Čeh paiskasi maaliskuussa Birminghamin Timanttiliigassa kaikkien aikojen tilaston kymmenenneksi huippuheitolla 71,27.

Yli kaksimetrinen ja ulottuva kaveri on kuin luotu kiekonheittoon. Čehiä pidetään jopa Jurgen Schultin 37 vuotta vanhan maailmanennätyksen uhkaajana. Slovenialaisella on hyviä muistoja Suomesta, sillä hän ylitti viime juhannuksena Kuortaneella 70 metrin rajan ensimmäistä kertaa uransa aikana. Ruotsin Daniel Ståhl saa olla nuoren miehen kanssa tarkkana niin Turussa kuin MM-kisoissakin.

Nicola Olyslagers, korkeus (klo 17.40)

Nicola McDermott  Tokion olympialaisissa merkintävihkonsa kanssa.
Nicola Olyslagers teki Tokion olympialaisissa merkintöjä muistivihkoonsa. Kuva: Corbis via Getty Images

Tokion olympialaisissa menestyneistä urheilijoista paikalla on muun muassa Ausralian Nicola Olyslagers, joka tunnettiin vielä viime vuonna sukunimellä McDermott. Viime kesänä mainiossa vireessä ollut 25-vuotias korkeushyppääjä kohensi ennätystään kuudella sentillä. Hänen uransa huippuhetki koitti Tokiossa, jossa australialainen ponnisti olympiahopeaa komealla ennätyksellään 202.

Kovien tulostensa lisäksi Olyslagers painui viime vuonna mieleen muista urheilijoista poikkeavasta tyylistään. Olyslagerilla on tapana merkata jokaisen hyppynsä jälkeen muistiinpanoja henkilökohtaiseen muistikirjaansa.

Lue myös:

Kortteen ja Hurskeen päihittänyt jamaikalaisteini pinkoi Joensuussa vaivihkaa maailmanennätyksen – onko tässä aitajuoksun seuraava supertähti?

Kolmiloikkahirmu-Taylor on voittanut kaiken mahdollisen, mutta 24 vuotta vanha ME on hänelle pakkomielle: "Olen numero kaksi, ja se saa minut hulluksi"

Hurjan ennätysparannuksen tehnyt Viivi Lehikoinen ei mieti vielä EM-finaalia – MM-kisojen tavoite on sen sijaan selvillä

Suosittelemme