Hyppää sisältöön

Tommi Heinonen, 11, aloitti koodaamisen jo 6-vuotiaana: "Jos tätä vauhtia edistyn, niin varmaan tästä tulee työ"

Jo vuosia ohjelmoinnin opetusta kehittänyt tamperelainen Koodikaverit Oy järjestää tänäkin kesänä leirejä heille, jotka tykkäävät tehdä tietokoneilla ryhmässä, mutta joita ei esimerkiksi joukkueurheilu kiinnosta.

Vierailimme Koodikavereiden järjestämällä koodausleirillä Tampereella. Suorassa lähetyksessä haastattelussa olivat 11-vuotias Tommi Heinonen ja leirin opettajana toimiva Tommi Lehtinen. Toimittaja Katri Tapola, kuvaaja Marjut Suomi.
Katri Tapola,
Sanni Isomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Koodaripula on huutava, mutta opetuksen järjestäjistä on pulaa. Tampereella on käynnistynyt tämän viikon alussa uusi koodausleiri, jossa yhtenä leiriläisenä on mukana tamperelainen 11-vuotias Tommi Heinonen.

Heinonen on käynyt leireillä 6-vuotiaasta asti. Hänet koodaaminen on vienyt mukanaan, ja usean leirikesän myötä hän onkin edennyt jo niin kutsutulle black belt -tasolle.

Poikkeuksellisen hyvät tietokonelahjansa Heinonen kertoo perineensä isältään.

– Tämä koodaaminen vaikutti siltä, että tässä voisin hyödyntää niitä taitoja, Heinonen pohtii.

Koodausleirillä leiriläiset harjoittelevat pelikehittelyä. Koodien avulla tulevan pelin hahmot saadaan niin kääntymään, liikkumaan kuin hyppäämäänkin. Suorastaan kryptiseltä kuulostava koodausharjoittelu kuulostaa tietämättömän korvaan vaikealta. Mutta onko se sitä?

– Ei se ole kovin vaikeaa, sun pitää vaan tietää, mitä sä haet ja mihin sä sen laitat. Siten se hahmo voi onnistua, Heinonen kertoo viitaten netistä löytyviin valmiisiin koodeihin ja ohjeisiin.

Nuoria, ala-asteikäisiä poikia istumassa kannettavien tietokoneiden äärellä luokkahuoneessa.
Koodausleirillä harjoitellaan pelien kehittämistä. Erilaisilla komennoilla ja käskyillä on mahdollista saada oma pelihahmo liikkumaan halutulla tavalla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Leirien ja koodausopetuksen takana on tamperelainen startup -yritys Koodikaverit Oy eli Kodarit. Kesäleirejä järjestetään pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. Kahdentasoiset ryhmät ovat tarkoitettu 9–14-vuotiaille – tosin on mukana muutama 8-vuotiaskin, kertoo toimitusjohtaja Suvi Syrjäläinen.

– Nuorille ei puhuta urapoluista, vaan pidetään tämä hauskana. Kun aloittaa nuorena, 10-vuotiaana, siitä tulee luonnollinen tapa ajatella. Eri asia kuin jos aloittaa koodaamisen 20-vuotiaana.

Leirillä opettajan roolissa mukana on myös Tommi Lehtinen, joka itse tutustui koodaamiseen vasta aikuisiällä. Ohjelmoinnin salojen oppiminen nuorena on Lehtisen mielestä hyvä etu.

– Kyllähän nuoremmilla ehtii tulla vuosia mittariin, ja siihen parikymppiseen mennessä sitä kokemusta ja osaamista alkaa olla aika reilusti.

Jo useampana vuonna leireillä opettaneelle Lehtiselle nuorten parissa työskentely on mieluisaa.

– Nautin siitä, kun saan seurata kuinka innoissaan lapset ovat oppiessaan uutta.

Parrakas mies istuu pöydän toisella puolella tietokoneen ääressä. Etualalla kannettava tietokone, jossa menossa tarkkaa koodausharjoitusta.
Yksi koodausleirin opettajista on Tommi Lehtinen, joka on ollut leiritoiminnassa mukana jo useampana vuonna. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Aloittelijakin oppii nopeasti

Koodausleirit sopivat hyvin myös vasta-alkajille, sillä harjoituksia tehdään taitotason mukaan. Viikon kestävällä leirillä ei vielä julkaisukelpoisia pelejä ehditä kehittämään, mutta tietotaitoa on mahdollista kerryttää senkin edestä.

– Jotain pienien pelien alkuja ehditään saada aikaiseksi, jonka jälkeen on mahdollista myös itse alkaa tekemään omia pikku pelejä, jos kiinnostusta ja innostusta sellaiseen riittää, Lehtinen summaa.

Halutessaan leirillä kesken jäänyttä peliä voi jatkaa kotona. Näin tekee usein myös 11-vuotias Heinonen.

– Onhan se ihan hauska vaihtoehto, että myös kotona voi jatkaa. Sitähän oppii melkein enemmän, kun pitää omin voimin etsiä kaikkea.

En mieti mun töitä vielä, sillä olen aika nuori vielä. Mutta jos tätä vauhtia edistyn tässä, niin varmaan tästä tulee mun työ.

Tommi Heinonen, 11

Tietokonemaailmassa voi helposti vierähtää tovi jos toinenkin. Onko nuorella koodauslupauksella kotona olemassa sovitut ruutuajat?

– Se mihin saan käyttää aikaa, riippuu siitä mitä teen sillä ajalla. Minulla on rajoitettu aika pelaamiseen, mutta paljon enemmän aikaa koodaamiseen tai tietokoneella pelaamiseen.

Ohjelmointitaito on iso etu myös työelämässä, ja taitaville koodaajille on kysyntää. Lahjakkaalle Heinoselle työelämän pohtiminen ei kuitenkaan vielä ole ajankohtaista.

– En mieti mun töitä vielä, sillä olen aika nuori vielä. Mutta jos tätä vauhtia edistyn tässä, niin varmaan tästä tulee mun työ.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida keskiviikkoon 15.6. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Suvi Syrjäläinen sai potkut Microsoftilta ja perusti koodauskoulun – koodaripulasta huolimatta tilanne on outo: "Kilpailijoita ei juuri ole"

Koodarin töihin ei pelkkä tutkinto riitä – Koodaripula tarkoittaa yhä useammin pulaa kokeneista konkareista

Suosittelemme