Hyppää sisältöön

Häirinnästä syytetty Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio irtisanoutui virastaan: "Ei tällaisissa prosesseissa ole voittajia"

Lumio jättää tehtävänsä luottamuspulan takia. Tilapäisen valiokunnan työ on päättynyt eikä asia tule enää kaupunginvaltuuston esityslistalle.

Kauhavan entinen kaupunginjohtaja Markku Lumio.
Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio on irtisanoutunut virastaan. Kuva: Yle
Tuomo Mäenpää,
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa
Markku Lumiota haastattelee Elina Niemistö.

Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio on irtisanoutunut maanantaina virastaan poliittisen luottamuspulan takia.

– Tällaisen ratkaisun kaupunginjohtaja teki hallituksen ilmaistua epäluottamuksensa. Sen jälkeen aloitimme neuvottelut eroehdoista ja muista järjestelyistä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teemu Hakala kertoo.

Lumio toteaa, ettei jatkaminen virassa ollut enää mielekäs vaihtoehto.

– Olen kevään harkinnut asiaa ja tullut siihen tulokseen, että näissä olosuhteissa ei ole motivaatiota jatkaa, eikä edes pyrkiä jatkoon ja siksi tein ratkaisun ennen (ensi viikon) valtuuston kokousta, Lumio selittää.

Hän myöntää, että kevät on vaatinyt voimansa.

– Prosessi on ollut raskas niin minulle kuin kaupungin henkilöstölle. Ei tällaisissa prosesseissa ole voittajia. Tilanne on ollut hankala kaikille.

Asia meni äänestykseen

Puheenjohtaja Hakala esitti, että kaupunginhallitus yhtyy tilapäisen valiokunnan raporttiin ja toteaa, että kaupunginjohtaja Lumio ei nauti hallituksen luottamusta.

Kaupunginhallituksen jäsen Risto Mattila esitti, että lausunto palautetaan vielä uudelleen valmisteltavaksi. Aapo Kamppinen ja Susanna Saarimaa kannattivat Mattilan esitystä.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 9–3.

Sen jälkeen varsinaisen asian käsittelyssä ei puheenvuoroja pyydetty, vaan päätös oli yksimielinen.

Lumio työskentelee vielä kahden viikon ajan

Kauhavan kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja Lumio ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan kaupunginjohtajan virkasuhde päättyy 13. elokuu. Lumio työskentelee vielä 28. kesäkuuta saakka.

Johtajasopimuksen mukainen erokorvaus eli kuuden kuukauden palkka maksetaan Lumiolle kertaluonteisesti 15. elokuuta.

Tilapäisen valiokunnan työ on päättynyt eikä asia tule enää kaupunginvaltuuston esityslistalle.

Tilapäinen valiokunta perustettiin selvittämään kaupunginjohtajan mahdollista irtisanomista tai siirtämistä muihin tehtäviin.

Kaupunginjohtaja Markku Lumiota on syytetty epäasiallisesta käytöksestä naisia kohtaan.

Lue myös:

Häirinnästä syytetyn Kauhavan kaupunginjohtajan tilanne näyttää vaikealta – asiakirja paljastaa, ettei Markku Lumio saa puhtaita papereita

Kuiskuttelua, ulkonäön kommentointia ja reiden sivelyä – seitsemän kertoo kaupunginjohtajan epäasiallisesta käytöksestä naisia kohtaan

Markku Lumio seuraa valiokuntatyöskentelyn loppuun, ennen kuin harkitsee omaa jatkoaan kaupungin johdossa

Kauhavalla puuhataan kansalaisliikettä Markku Lumion puolesta – tapakouluttaja Kaarina Suonperä kutsuttu kouluttamaan kauhavalaisia

Suosittelemme