Hyppää sisältöön

Kuvataiteilija Lauri Anttila on kuollut

Anttila muistetaan käsitetaiteen uranuurtajana. Hän käsitteli teoksissaan luontoa ja avaruutta.

Käsitetaiteilija, emeritusprofessori Lauri Anttila.
Kuvataiteilija Lauri Anttilan tuotantoon kuuluu niin isoja julkisia teoksia kuin pieniä intiimejä teoksia. Hänet muistetaan erityisesti kuvanveistäjänä ja käsitetaiteen uraauurtajana. Kuva: Akseli Anttila
Veera Jokinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvataiteilija Lauri Anttila on kuollut.

Anttila kuoli torstaina 9. kesäkuuta nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Lauri Anttila oli kuvanveistäjä, käsitetaiteilija ja maataiteilija. Hän liikkui teoksissaan tieteen ja taiteen rajamailla. Tilataideteoksissaan Anttila hyödynsi omia tähtitieteeseen perustuvia havaintojaan.

Kivilaatoista koostuva veistos maassa.
Lauri Anttilan veistos Helios Ursan tähtitornilla Helsingin Kaivopuistossa. Anttila oli Ursan kunniajäsen. Kuva: Victoria Wirén / Yle

– Lauri Anttila on jättänyt merkittävän kädenjäljen kuvataiteemme kenttään sekä taiteilijana että opettajana, kuvaa Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva.

– Hänen kanssaan keskustelu oli aina rikastuttava ja lämmin kokemus, joka avasi uusia näkökulmia taiteen ja tieteen maailmoihin eri aikakausina.

Galleriatilan kattoon ripustettu värikäs taideteos.
Lauri Anttilan teos Helsingin niittyjä näyttelyssä Pimeän keskiajan valo helsinkiläisessä Galleria Sculptorissa vuonna 2019. Kuva: Lauri Anttila

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin vuonna 2018, että Anttilan taiteen aihepiirejä ovat usein luonto ja avaruus. 2000-luvun alussa Anttila toteutti useita aurinkokelloja.

Vuonna 2003 Turun Sanomien näyttelyarvostelussa kirjoitettiin, että Anttila on uudistanut suomalaista taidekäsitystä.

Anttila teki myös pitkän ja merkittävän uran taideopetuksen parissa. Hän toimi Kuvataideakatemian rehtorina vuosina 1988–1994 ja oli perustamansa tila-aikataiteen osaston emeritusprofessori.

Anttilalle myönnettiin kunniatohtorin arvo Kuvataideakatemiassa sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän oli tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n ja Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäsen.

Suosittelemme sinulle