Hyppää sisältöön

Devon Allenilla, 27, on mieletön tavoite – aikoo rikkoa pika-aitojen maailmanennätyksen, juhlia MM-kultaa ja voittaa sitten Super Bowlin

Devon Allen kirmasi kauden kärkiajan miesten 110 metrin aidoissa, vaikka oli juuri sairastanut koronan. Allen tähtää yleisurheilun MM-kisoihin ennakkosuosikkina ennen siirtymistään jenkkifutiksen pariin syksyllä.

Devon Allen Lausannen kisoissa.
Yhdysvaltain pika-aituri Devon Allen tavoittelee paikkaa USA:n kivikovassa MM-joukkueessa kotistadionillaan Oregonissa. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen

Poikkeuksellinen urheilija.

Sitä Yhdysvaltain Devon Allen on.

Intohimoiseksi pokerinpelaajaksi tunnustautuva Allen on nyt nostanut panoksensa pöydälle miesten pika-aitojen kenties potentiaalisimpana MM-mitalistina Eugenen MM-kisoissa.

Kesäkuun alussa Allen latasi tauluun miesten 110 metrin aitojen kauden kärkiajan New Yorkin GP:ssä. Allen pysäytti kellot hurjaan aikaan 12,84. Tulos oli samalla maailman kaikkien aikojen kolmanneksi paras ja jäi vain neljän sadasosan päähän Allenin maanmiehen Aries Merrittin kymmenen vuoden takaisesta maailmanennätyksestä.

Kaiken lisäksi Allen oli sairastanut koronan alle kaksi viikkoa ennen ennätysjuoksuaan.

– Jostain syystä tuona päivänä ajattelin, että voisin rikkoa maailmanennätyksen. Täytyy vielä hioa muutamaa asiaa ja odottaa seuraavaa juoksua, Allen harmitteli NBC Sportsille.

Phoenixistä kotoisin oleva 27-vuotias monilahjakkuus on kahden lajin erikoismies. Aitajuoksun ohella Allen pelaa tulevalla kaudella myös amerikkalaista jalkapalloa korkeimmalla sarjatasolla NFL-seura Philadelphia Eaglesin riveissä.

Kesäkuussa Allen avasi NBC Sportsin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa tulevaisuuden suunnitelmiaan. Mies kertoi tavoittelevansa aitajuoksun maailmanmestaruuden ja ME:n lisäksi myös amerikkalaisen jalkapallon himoittua mestaruuspyttyä.

Järisyttävän kovien tavoitteiden vuoksi Allenilla on paljon lautasellaan. Miten hän tekee tämän kaiken?

Devon Allen ja Grant Holloway kilpailivat New Yorkissa kesäkuussa 2022.
Allen (oik.) kukisti kesäkuussa New Yorkissa hallitsevan maailmanmestari Grant Hollowayn vaivattomasti. Kuva: Getty Images

Mukavuusalueen ulkopuolelle

Allen aloitti opinnot ja urheilu-uransa Oregonin yliopistossa vuonna 2014 ensisijaisesti amerikkalaisen jalkapallon pelaajana. Allen auttoi Oregon Ducks -joukkueen yliopistojen mestaruuteen heti ensimmäisenä vuotenaan.

Jenkkifutiskauden päätyttyä aiemmin juniori-mittaisia aitoja juossut Allen innostui kokeilemaan kannuksiaan myös yliopistossa. Yhdysvaltojen yliopistoissa amerikkalaisen jalkapallon kausi ajoittuu syksylle ja yleisurheilun keväälle, joten Allen kykeni kilpailemaan molemmissa.

Allen halusi juosta aitoja alunperin kehittyäkseen paremmaksi päälajissaan amerikkalaisessa jalkapallossa.

– Molemmissa lajeissa harjoittelua ohjaa tavoite olla mahdollisimman nopea ja räjähtävä. Jalkapallossa kiihdytetään täyttä vauhtia 10–15 metriä, joka on suunnilleen sama matka kuin ensimmäiselle aidalle radalla, Allen selitti NBC:llä.

Vuonna 2014 vasta 19-vuotiaan Allenin yleisurheilu-ura alkoi sensaatiomaisesti, kun Allen voitti Yhdysvaltojen mestaruuden 110 metrin aidoissa ajalla 13,16. Noteeraus oli tuolloin kauden kolmanneksi nopein maailmassa.

Uskomattomaksi suorituksen teki erityisesti se, ettei Allen ollut harjoitellut juoksua aikuisten aidoilla kuin vasta parin kuukauden ajan.

Yle Urheilu uutisoi asiasta kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin jutun kirjoitti suomalaisen aitajuoksun keihäänkärkeen kuuluva Annimari Korte.

Jenkkifutisvammoista kohti olympiaunelmaa

Amerikkalainen jalkapallo on rankka laji. Pelipaikaltaan Allen on ulompi laitahyökkääjaä wide receiver, jonka pääasiallisena tehtävänä on kiihdyttää täyttä vauhtia kohti vastustajan maalia ja napata pelinrakentajan heittämä pallo kiinni.

Kiinnioton jälkeen laitahyökkääjän edessä on puolustuksen pelaajia, jotka taklaavat hyökkääjää niin kovaa kuin vain ikinä pystyvät. Sanomattakin on selvää, että loukkaantumisia tapahtuu – ja paljon.

Aitajuoksija Devon Allen pelasi amerikkalaista jalkapalloa Oregonin yliopistossa.
Allen pelasi vahvan tulokaskauden Oregonin yliopiston laitahyökkääjänä vuonna 2014. Kuva: Getty Images

Allen kärsi amerikkalaisessa jalkapallossa polven eturistiside ACL:n repeytymisestä kahdesti yliopistovuosinaan.

Ensimmäinen, vuonna 2015 kärsitty polvivamma pilasi Allenin jenkkifutiskauden, mutta mies toipui ajoissa vuoden 2016 yleisurheilukaudelle. Allen voitti 110 metrin aidoissa Yhdysvaltojen mestaruuden ja olympiakarsinnan huippuajalla 13,03. Rion olympialaisissa Allen ei kuitenkaan onnistunut jatkamaan virettään ja sijoittui viidenneksi ajalla 13,31.

Olympiaunelman elämisen jälkeen Allen palasi Oregonin yliopistolle valmistautumaan syksyn jenkkifutiskauteen elätellen toiveita myös ammattilaisliiga NFL:n seuraavan kevään varaustilaisuudesta.

Tässä vaiheessa yliopistotaivaltaan Allen oli siis jo kansainvälinen yleisurheilunimi. Kahden lajin yhteensovittaminen vaikutti esimerkiksi siihen, ettei Allen voinut solmia sopimuksia yleisurheiluun ja tienata rahaa juoksemisella. Sen myötä Allen olisi joutunut heittämään hyvästit yliopistojalkapallolle.

Houkutus palata amerikkalaisen jalkapallon pariin yleisurheilun menestyksestä huolimatta liittyi vahvasti joukkueurheilun tiimihenkeen. Allenin mukaan samanlaista ei pääse kokemaan yleisurheilussa.

– Rakastin yliopiston joukkuekavereitani ja halusin pelata heidän kanssaan niin pitkään kuin mahdollista. Se oli minulle ratkaiseva tekijä palata amerikkalaisen jalkapallon pariin, Allen sanoi.

Allen pääsi kuitenkin jälleen kokemaan amerikkalaisen jalkapallon fyysisyyden. Kauden kolmannessa pelissä nuoren urheilijan polvi petti toistamiseen ja kausi oli sitä myöten paketissa.

Turhautunut Allen päätti jättää amerikkalaisen jalkapallon tauolle ja keskittyä täysillä yleisurheiluun.

Pettymys Tokiossa ja paluu jenkkifutikseen

Allen luopui yliopiston viimeisenä vuotena NCAA-kelpoisuudestaan ja siirtyi ammattilaiseksi. Hän alkoi valmistautua täysillä Tokion 2020 olympialaisiin.

Ennen Tokiota Allen voitti vuonna 2018 Yhdysvaltojen mestaruuden kolmatta kertaa urallaan. Muutoin Allenin tuloskehitys ei kuitenkaan ottanut odotetulla tavalla tuulta alleen. Pika-aituri jäi Tokion 110 metrin aitojen finaalissa niukasti neljänneksi ajalla 13,14, vain neljän sadasosan päähän Jamaikan Ronald Levyn voittamasta pronssista.

Tokiossa kultaan kirmasi Levyn maanmies Hansle Parchment (13,04) ja hopealle USA:n Grant Holloway (13,09).

Suomen Elmo Lakasta ei ollu vastusta Yhdysvaltojen Devon Allenille Tokiossa.
Suomen pika-aitojen kärkinimi Elmo Lakasta ei ollut vastusta Yhdysvaltojen Devon Allenille Tokiossa. Kuva: Getty Images

Pettynyt Allen sai balsamia haavoihinsa kuukautta myöhemmin, kun aituri vei voiton Zagrebissa syyskuun puolivälissä tykittämällä ajan 12,99. Tulos oli viime kauden toiseksi paras ja oikeutti Allenin liittymään harvinaiseen 13 sekunnin rajapyykin alittaneiden aitajuoksijoiden kerhoon.

Loppukauden huippuajasta huolimatta Allen päätti antaa amerikkalaiselle jalkapallolle uuden mahdollisuuden pitkän tauon jälkeen.

– NFL-sopimuksen allekirjoittaminen oli minulla aina suunnitelmissa. Kun kärsin vuonna 2016 toisen polvivamman, joka pilasi jalkapallokauden, päätin keskittyä täysillä seuraaviin olympialaisiin ja katsoa niiden jälkeen, Allen valotti NBC:llä.

Allen ilmoittautui alkuvuodesta vanhalla opinahjollaan Oregonissa NFL:n rekrytointitapahtumaan. Testeissä Allenin poikkeuksellinen nopeus 40 yardin (noin 37 metrin) sileällä kiinnitti kykyjenetsijöiden huomion. Allen kutsuttiin Philadelphia Eaglesin koulutuskeskukseen huhtikuun alussa antamaan lisänäyttöjä ja seuraavana päivänä Allen allekirjoitti kolmen vuoden tulokassopimuksen joukkueen kanssa.

– Viisi vuotta siinä kesti, mutta täällä ollaan, Allen nauroi NBC:llä.

– Minulla on nyt mahdollisuudet pelata hyvää jalkapalloa ja auttaa joukkuettani voittamaan. Siitä on aikaa, kun olen viimeksi pelannut. Toivon, että kaikki palaa mieleen vähän kuin pyörällä ajaminen.

Devon Allen harhauttaa puolustajaa Oregon Ducksin paidassa.
Amerikkalaisessa jalkapallossa Allenin nopeus on myrkkyä puolustuksen pelaajille, mutta hän ei ole pelannut peliäkään vuoden 2016 jälkeen. Kuva: Getty Images

Kahden eri lajin harjoittelu muistuttaa toisiaan

Allenin kilparadalta saavuttamasta nopeudesta, räjähtävyydestä ja ponnistusvoimasta on hyötyä amerikkalaisessa jalkapallossa. Kahden täysin erilaisen lajin harjoittelu on Allenin mielestä lopulta varsin samanlaista.

– Amerikkalaisessa jalkapallossa vahvuuteni laitahyökkääjänä perustuu nopeuteeni, mikä toimii hyvin yhteen myös juoksuradalla. Molemmissa lajeissa käytetään kuitenkin hieman eri lihaksia, Allen kuvaili lajien eroa Statesman Journalissa (siirryt toiseen palveluun).

– Yritän tasapainottaa niitä molempia, mutta minun täytyy olla todella tietoinen palautumisesta, unesta, ruokavaliosta ja kaikesta muusta sellaisesta, Allen jatkoi.

Allen on viettänyt alkukesästä paljon aikaa Philadelphiassa opiskelemassa uuden joukkueensa pelikirjaa ja ajamassa sisään uusia lajiharjoituksia.

Vaikka molemmat Allenin lajit tukevat toisiaan, kahden lajin huippu-urheilijat ovat nykypäivänä harvassa. Allen ei kuitekaan ole ensimmäinen jenkkien soikiopallon sekä yleisurheilun yhdistävä urheilija.

Erriyon Knighton ja Usain Bolt samassa kuvassa.
Yhdysvaltain 18-vuotias sprintteri Erriyon Knighton on rikkonut Usain Boltin nuorten maailmanennätyksiä. Knighton revittiin puoliväkisin pikajuoksun pariin amerikkalaisesta jalkapallosta. Kuva: Kuvamuokkaus: Aleksi Hyvönen / Yle

Vasta 18-vuotias yhdysvaltalainen Erriyon Knighton vaihtoi amerikkalaisen jalkapallon pikajuoksu-uraan ja on jo nyt noussut uhkaamaan Usain Boltin 200 metrin maailmanennätystä.

Seattle Seahawksin aktiivipelaajista laitahyökkääjät Marquise Goodwin ja D.K. Metcalf ovat molemmat myös kunnostautuneet yleisurheilun parissa.

Menestyksekkään pituushyppyuran omaava Goodwin voitti vuonna 2011 Yhdysvaltojen mestaruuden ja 2012 maan olympiakarsinnat tuloksella 833. Lontoossa mies kuitenkin epäonnistui pahasti jääden lopulta sijalle 10. Goodwinin ennätys on vuonna 2016 hypätty 845.

Metcalf ei ollut harjoitellut radalla juoksua lainkaan ennen osallistumistaan viime kesänä Yhdysvaltain Golden Gamesin sataselle. Valtavan kokoinen Metcalf kellotti ajan 10,37 ensimmäisessä kilpailussaan ja kertoi välittömästi sen jälkeen (siirryt toiseen palveluun) hiovansa suoritustaan ja pyrkivänsä Pariisin olympialaisiin.

Amerikkalainen jalkapalloilija D.K. Metcalf.
Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja D.K. Metcalf aikoo tähdätä Pariisin olympialaisiin sadalle metrille. Kuva: Getty Images

Allenilla on kotikenttäetu Eugenessa

Yleisurheilun MM-kisat järjestetään 15.–24. heinäkuuta Oregonissa. Allenin pitää vielä selvittää tiensä läpi kovatasoisista Yhdysvaltain mestaruuskisoista varmistaakseen paikkansa MM-kisoihin.

Yliopistoajoilta tutulla Eugenen Hayward Fieldillä Allen pääsee juoksemaan yhtenä ennakkosuosikeista. Aktiivijuoksijoista vain Holloway on juossut kertaalleen Allenia nopeammin (12,81).

MM-kilpailujen jälkeen Allen aikoo ripustaa piikkarit naulaan hetkeksi. Hän lähtee heti kisojen jälkeen Eaglesin harjoitusleirille hakemaan paikkaa joukkueen avauskokoonpanosta.

Amerikkalaisen jalkapallon kausi on lyhyt, pudotuspeleineen vain viisi kuukautta. NFL potkaistaan käyntiin 8. syyskuuta 2022 ja loppuottelu Super Bowl on edessä 12. helmikuuta 2023.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Allen aikoo pelata amerikkalaista jalkapalloa talvella ja keskittyä yleisurheiluun kesällä.

Devon Allen juoksi aitoja Oregonin yliopistossa.
Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut sekä yleisurheilun MM-kilpailut järjestetään molemmat Eugenen Hayward Fieldillä, jolla Allen edusti Oregonin yliopistoa sekä amerikkalaisessa jalkapallossa että yleisurheilussa. Kuva: Getty Images

– Tällä hetkellä tavoite on valmistautua MM-kisoihin, kilpailla MM-kisoissa, voittaa, rikkoa maailmanennätys ja sitten suunnata Eaglesin leirille, Allen kommentoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Tiedän, ettei tämä ole helppo tie ja on vaikeaa olla eliittitasoa kaikessa. NFL on kuitenkin jotain, mistä olen haaveillut koko ikäni ja Super Bowliin meneminen on tietysti sen urheilulajin huippu. Olen yksi maailman nopeimmista miehistä, joten minun on pystyttävä näyttämään se myös kentällä.

Allen vinkkasi myös, ettei ole vielä mitellyt nopeudesta uusien joukkuekavereidensa kanssa Philadelphiassa.

– Olen ammattiurheilija ja sanoin jätkille, etten kilpaile ilmaiseksi. Voin juosta heidän kanssaan 10 000 dollarin vetoa vastaan, Allen sanoi nauraen.

Kukaan ei ole vielä toistaiseksi tarttunut haasteeseen.

Yleisurheilun Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut järjestetään Eugenessa 23.–26. kesäkuuta. Juhannusviikonloppuna ratkotaan, ketkä pääsevät edustamaan maataan samaisella stadionilla kolmen viikon päästä alkaviin yleisurheilun MM-kisoihin.

Lue myös:

Onko uusi Usain Bolt löytynyt? 18-vuotias sensaatio vaihtoi lajia ja teki ällistyttävän tempun – vertailu näyttää, miten lähellä hän jo on Boltia

Suomalaisten asenne antaa toivoa sotaa paenneelle ukrainalaisjuoksijalle Kateryna Karpiukille – "Olen onnellinen, että maailmassa on tällainen paikka"

Kommentti: Oliver Helanderin lähes 90-metrisessä ennätysheitossa ei ollut mitään yllättävää

Suosittelemme sinulle