Hyppää sisältöön

Ylen kaupunkifestivaali Pointti näkyy ja kuuluu eri puolilla Lappeenrantaa – mukana Maltti ja Valtti, keskusteluja ja Puoli seitsemän

Ylen kaupunkifestivaali tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille torstaista lauantaihin.

Pointti-kaupunkifestivaalin juliste, jossa graafisia elementtejä, Buu-klubbenin leimasin, liikennepuistopoliisit Maltti ja Valtti sekä Galaxin juontajia.
Kuva: Kuvankäsittely: Kati Tavilampi / Yle
Antje Tolpo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen kaupunkifestivaali Pointti valtaa Lappeenrannan torstaista lauantaihin 16.-18. kesäkuuta.

Tapahtuman pääpäivänä lauantaina Lappeenrannan Satamatorilla pääsee tapaamaan monia Ylen lasten- ja nuortenohjelmista tuttuja hahmoja sekä suosittuja juontajia.

Kulttuuritila Nuijamiehessä kaupungin keskustassa puolestaan voi seurata tiukkoja keskusteluja ajankohtaisista aiheista.

Torstaina tehdään Yle Olohuonetta

Jo ennen lauantain päätapahtumaa yleisön on mahdollista seurata kahden suositun viihdeohjelman tekemistä Lappeenrannan satamasta.

Torstaina 16. kesäkuuta Satamatorilla nauhoitetaan paikallisia erikoisuuksia esittelevä Yle Olohuone. Ohjelma on nähtävissä TV1:ssä lauantaina klo 21 sekä Yle Areenassa.

Olohuoneen päätähtenä loistaa 60 vuotta täyttävä lappeenrantalainen erikoisherkku, vety. Stam1nan Hyrde ja Kotiteollisuuden Hynynen ovat tehneet vedyn kunniaksi biisin, joka esitetään livenä Lappeenrannan Vanhassa Pappilassa.

Ohjelmassa on mukana myös entinen vetykauppias ja muusikko Hanna Pakarinen. Lisäksi tuore paralympiasankari Santeri Kiiveri esittelee hänelle tärkeät paikat seudulla. Lähetyksen Lappeenrannassa juontaa Sanna Savikko.

Mikko Kekäläinen ja Anniina Valtonen.
Juontajat Mikko Kekäläinen ja Anniina Valtonen vetävät Puoli seitsemän suoran lähetyksen Lappeenrannan Satamatorilta perjantai-iltana. Kuva: Puoli seitsemän / Yle

Perjantaina Puoli seitsemän suorana

Seuraava iltana, perjantaina 17. kesäkuuta Satamatorilla kuvataan Anniina Valtosen ja Mikko Kekäläisen juontama Puoli seitsemän -ohjelma. Yleisö voi tulla seuraamaan suoran lähetyksen tekemistä kello 21. Lähetys on katsottavissa myös TV1:ssä kello 21 sekä Yle Areenassa.

Ohjelmassa muistellaan kaupungin humppahistoriaa ja kerrotaan millainen yliopistokaupunki Lappeenranta nykyisin on. Vieraina nähdään muiden muassa LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ja muusikko Kasperi Laine.

Aleksi Rantamaa (vas.) katsoo kameraan pitäen kiinni pikkutakkinsa kauluskäänteistä, Lloyd Libison seistessä vierellä kauluspaitaa myöten mustassa pukukokonaisuudessa.
Aleksi Rantamaa ja Lloyd Libiso viihdyttävät yleisöä livenä Lappeenrannassa. Kuva: Ilmari Fabritius /Heidi Grönroos Yle

Lauantaina Satamatorilla riittää sutinaa

Pointti-kaupunkifestivaali on Ylen ja Lappeenrannan kaupungin yhdessä järjestämä maksuton tapahtuma, jossa riittää koettavaa koko perheelle. Ohjelma satamassa alkaa lauantaina kello 10.

Pikku Kakkosesta tutut poliisit Maltti ja Valtti ovat tavattavissa päivän aikana kahdesti, kello 10.05 ja klo 13.15. Heidän kanssaan voi ottaa kaverikuvia.

Inttistoorit-podcastin Lloyd Libiso ja Yle Kioskin Aleksi “mentaalisavuke” Rantamaa vetävät oman settinsä satamassa kello 11 ja 14.30.

Kello 11.30 on vuorossa lasten- ja nuortenohjelma Galaxin live, juontajina Viivi ja Elo. Galaxin päivän toinen live-veto on alkaa kello 15.

Uteliaiden pikatreffeillä kello 12 festarikävijät pääsevät esittämään valitsemansa kysymyksen Ylestä tutulle hahmolle tai kaupungin edustajille.

Päivään mahtuu myös paikallisia tähtiä, kello 14 esiintyy Lappeenrannan Naisvoimistelijat ja kello 16 Rajan Nuoret.

Tapahtuman juontaa Mikko Kekäläinen.

Nuijamiehessä puhutaan Venäjästä ja saimaannorpasta

Lappeenrannan keskustassa kulttuuritila Nuijamiehessä järjestetään lauantaina kello 12–14 välillä kaksi ajankohtaista keskustelua. Ne ovat osa Ylen kampanjaa Hyvin sanottu - Bra sagt.

Keskusteluja voi seurata suorana myös Yle Areenasta.

Kello 12 alkavan keskustelun teemana on Venäjä. Otsikkona keskustelijoilla on "Elämää itärajalla - mitä nyt?"

Elämä itärajan kunnissa muuttui yhdessä yössä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Epävarmuus omasta turvallisuudesta hiipi rajan pinnassa asuvien mieleen. Kuinka matka jatkuu Venäjän kanssa, kun entisestä kumppanista tuli boikottien kohde?

Juontaja Juha-Pekka Taskisen kanssa aiheeseen syventyvät vahva Venäjän-tuntija, Imatran entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti **Jukka Lukkari **ja lappeenrantalaisen kauppakeskus Gallerian päällikkö Sari Mustapää.

Kuvassa on Ylen Pointti-kaupunkifestivaalin logoja.
Pointti-festivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy. Kuva: Mikael Norri / Yle

Kello 13 lavan ottaa haltuun saimaannorppa. Miten yhteiselo ihmisen ja norpan välillä onnistuu, kun norppakanta kasvaa?

Saimaassa elää nykyään noin 430 norppaa. Tänä keväänä kuutteja syntyi yli 90. Suurin uhka saimaannorpalle on verkkokalastus, jota on Saimaalla rajoitettu.

Juontaja Sirkka Haverisen vetämässä keskustelussa ovat mukana ammattikalastaja Antti Häkkinen, norppakoordinaattori Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta ja WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

Kommentteja ja kysymyksiä keskusteluihin liittyen voi lähettää osoitteeseen lappeenranta@yle.fi, tai vaikkapa tämän jutun keskustelukenttään.

Suosittelemme sinulle