Hyppää sisältöön

Kiteen Koivikolla tehtaillaan juhannusviikosta lähtien jäätelöä kilotolkulla – yritys kuuluisa vegaanipehmiksestään

Suonenjoelta Kiteelle muuttanut By Maitolan jäätelötehdas on tunnettu vegaanisesta pehmiksestään. Kiteellä jäätelöä valmistetaan myös paikallisesta luomumaidosta.

Mustaan kokkiasuun pukeutunut silmälasipäinen nainen hymyilee kameralle. Naisen vieressä teräksenvärinen jäätelönvalmistukseen käytettävä kone.
Kuopiolainen Minna Kaasalainen siirsi jäätelötuotantonsa Suonenjoelta Kiteelle. Yrittäjä itse asuu edelleen Kuopiossa. Kuva: Milla Holm / Yle
Emilia Saukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi pohjoiskarjalainen jäätelönvalmistaja pyrkii markkinoille Kiteeltä.

Savosta Kiteelle tuotantonsa huhtikuussa muuttanut By Maitola valmistaa luomumaidosta pehmistä sekä vegaaniversiota kaurasta. Viime kesänä yrityksen vegaaninen jäätelö nousi Linnanmäen huvipuistossa pieneksi ilmiöksi.

MyIceD-nimellä myytävän jäätelön tuotanto siirtyi kevään aikana Pohjois-Savon Suonenjoelta Kiteen Koivikolle. Kiteen Koivikon -tilan isäntä Pekka Partanen toimii jäätelötehtaan yhtiökumppanina.

– Tutustuimme Pekan kanssa, kun hän vieraili tehtaallamme Suonenjoella. Hän ehdotti jo silloin, että entä jos tekisimme jäätelöä myös Kiteellä, kertoo By Maitolan yrittäjä Minna Kaasalainen.

Jäätelö valmistuu Kiteen Koivikon luomumaidosta. Lisäksi valmistukseen käytetään muun muassa läheltä tulevia marjoja.

– Suomalainen maatalous on sydäntäni lähellä. On upeaa, että saamme valmistaa jäätelöä kotimaisista, paikallisista raaka-aineista, Kaasalainen hehkuttaa.

Jäätelötehdas on rakentunut vanhan koulun keittiö- ja ruokailutiloihin. Viimeiset rakenteet ja siivoukset ovat vielä kesken, mutta jäätelötehdas käynnistyy pian.

– Terveystarkastaja käy meillä loppuviikolla, sitten olisi tarkoitus alkaa hommiin. Jäätelöä tulee Kiteellä valmistumaan vielä ennen juhannusta, lupailee Minna Kaasalainen.

Pehmisten lisäksi tarkoituksena on aloittaa myös perinteisen jäätelön valmistus. Arviolta yksin pehmismassaa valmistuu päivässä jopa 600 kiloa. Vuosittain jäätelöä By Maitola on valmistanut noin 15 000 kiloa.

Lue lisää: Kiteellä alkaa huhtikuussa paikallisen luomujäätelön valmistus – jäätelöä ja pehmistä, maidosta ja kaurasta

Suosittelemme sinulle