Hyppää sisältöön

Eduskunta keskusteli kiistellystä rajavartiolaista – perussuomalaiset: Kaikissa tilanteissa täytyy olla keinot suojata Suomen koskemattomuutta

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat katsoneet, että joko uudistettavaan valmiuslakiin tai rajavartiolakiin tulisi kirjata mahdollisuus sulkea itäraja kokonaan turvapaikanhaulta, jos tilanne vaatii.

Riikka Purra eduskunnassa.
Eduskunnassa käytiin tiistaina lähetekeskustelu rajavartiolain muuttamisesta. Oppositio vaatii hallituksen esitykseen tiukennuksia.
Anne Orjala

Eduskunnassa on käyty tiistaina lähetekeskustelu hallituksen esittämästä rajavartiolain muutoksesta. Esitys ei ole tyydyttänyt oppositiota, joka vaatii siihen tiukennuksia.

Hallituksen esityksen mukaan turvapaikanhaku voitaisiin keskittää yhdelle rajanyrityspaikalle, jos maahanmuuttajia ohjataan vaikuttamistarkoituksessa Suomen rajalle.

Rajavartiolain muutos mahdollistaisi myös rajanylitysliikenteen tehokkaamman rajoittamisen. Siinä myös säädetään velvollisuudesta luovuttaa tietyissä tilanteissa omaisuutta Rajavartiolaitoksen käyttöön.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi lähetekeskustelussa, että tarkoituksena on estää vieraan valtion vaikuttamisyritykset.

– Äärimmäisissä tilanteissa olisi mahdollista, että auki olisi vain yksi rajanylityspaikka.

Hän kuitenkin huomautti, että oikeus hakea turvapaikkaa mahdollistettaisiin kaikissa tilanteissa.

Oppositio: Raja pitää pystyä sulkemaan kokonaan

Oppositio on vaatinut lakiin tiukennuksia. Perussuomalaiset ja kokoomus katsovat, että joko uudistettavaan valmiuslakiin tai rajavartiolakiin tulisi kirjata mahdollisuus sulkea itäraja kokonaan turvapaikanhaulta, jos tilanne vaatii.

Perussuomalaiset on uhannut, että muuten puolue torppaa valmiuslain uudistuksen etenemisen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio syytti lähetekeskustelussa sisäministeri Mikkosta lain kaunistelemisesta "viran puolesta".

– Hallitus ei vieläkään esitä lakia, jolla turvapaikanhaku voitaisiin keskeyttää Venäjän aggression torjumiseksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että kaikissa oloissa täytyy olla keinot suojata Suomen koskemattomuutta.

Hän toisti, että kumpikaan laeista "ei mene maaliin ilman toista".

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi, että jos vihamielinen valtio haluaa hyödyntää laajamittaisesti muuttoliikettä vaikutuspyrkimyksiin, siltä pitää pystyä suojautumaan.

Tämänkaltaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa raja pitää pystyä kokoomuksen mielestä sulkemaan kokonaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti kiirettä saada lait valmiiksi.

– Tässä on kaksi elementtiä. Ensinnäkin se, että turvapaikanhaku voidaan keskeyttää yhteen paikkaan, mikä näyttäisi olevan nyt maksimi. Toinen on se, miten toimitaan, jos tullaan silti. Siihen pitää olla ratkaisu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että lainsäädännöstä puuttuu kaikkein, turvapaikkahaun väliaikainen keskeyttäminen.

– Sillä olisi iso ennaltaehkäisevä vaikutus. Tällaisen mekanismin olemassaolo kertoisi sen, että meidän rajallemme ei kannata tällaista hybridivaikuttamiskampanjaa tehdä.

Oppositiota tarvitaan valmiuslain kiireellisen hyväksymiseen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan lainsäädäntö olisi jo tehty, jos asia olisi helppo.

– Tässä täytyy sovittaa perustuslaista tulevat perusoikeudet ja hybridivaikuttaminen yhteen.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo muistutti, että oikeus hakea turvapaikkaa on ehdoton myös aivan äärimmäisissä olosuhteissa.

– Nyt tuntuu siltä, että oppositio haluaa hyödyntää erittäin dramaattista maailmanpoliittista tilannetta kiristäkseen turvapaikkapolitiikkaa, hän syytti.

Sekä rajavartiolain että valmiuslain käsittely jatkuu valiokunnissa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta (siirryt toiseen palveluun) on linjannut, että valmiuslain kiireelliseen hyväksymiseen tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö, joten pikakäsittelyyn tarvitaan oppositiosta sekä perussuomalaisten että kokoomuksen eduskuntaryhmien tuki.

* Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 15. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Hallitus esittää, että turvapaikanhaun voisi keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos kyse on hybridioperaatiosta – muutos ei riitä perussuomalaisille

Keskustelut rajaturvallisuudesta jatkuvat – rajavartiolain muutokset pikaisesti eduskuntaan, valmiuslain kiireellinen käsittely epävarmaa

Suosittelemme sinulle