Hyppää sisältöön

Varastokirjastolle uusi toimitalo Kuopioon

Uusien tilojen rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna. Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja.

Varastokirjasto Kuopiossa
Varastokirjasto sijaitsee tällä hetkellä Kuopion Päivärannassa. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Helmi Nykänen

Varastokirjastolle suunnitellaan uutta toimitaloa Kuopioon. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on käynnistänyt rakennushankkeen urakoitsijakilpailutuksen. Myös tontin haku uudelle rakennukselle on käynnissä.

Rakennustöiden on määrä alkaa vuonna 2023 ja rakennuksen valmistua vuoden 2025 alkuun mennessä. Varastokirjaston nykyiset tilat on tarkoitus laittaa myyntiin tänä syksynä.

Kiinteistön omistajavaihdoksesta huolimatta kirjaston toiminta nykyisissä tiloissa jatkuu normaalisti uusien tilojen valmistumiseen saakka.

Peruskorjaus kannattamaton

Senaatti-kiinteistö kertoo tiedotteessa, että myös nykyisten tilojen peruskorjausta selvitettiin. Se kuitenkin todettiin kustannuksiltaan ja toiminnallisilta edellytyksiltään kannattamattomaksi.

Selvityksessä todettiin myös, että nykyisen tontin hyödyntäminen olisi hankalaa olemassa olevan rakennuksen vuoksi.

Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Viraston toiminta alkoi vuonna 1989. Sen tehtävänä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön.

Rakennushanke vaatii vielä Senaatti-kiinteistöjen hallituksen investointipäätöksen ja puollon valtioneuvoston raha-asianvaliokunnalta.

Lue myös:

Pitkä vääntö ohi: Varastokirjastoa ei siirretä Kuopiosta Mikkeliin – ministeriön mukaan kirjasto toimii Kuopiossa kustannustehokkaasti

Suosittelemme sinulle