Hyppää sisältöön

Rauman elokuvafestarilla täysi ohjelma, mutta Venäjän tekijöiden vetäytymisen takia lyhytelokuvia kilpailuun tuli ennätyksellisen vähän

Blue Sea Film Festivalille saapuu elokuussa suomalaisen elokuvan tähtiä. Lyhytelokuvakilpailu Baltic Herring kärsii koronasta ja sodasta.

Kuusi sinipaitaista hymyilevää ihmistä merenrannassa. Etummaisella on kädessään juliste, jossa lukee: 29. Blue Sea Film Festival.
Rauman Elokuvakerhon puheenjohtaja ja raumalaisfestivaalin puuhanainen Merja Valkoja esittelee esikuntineen leffajuhlan tuoretta julistetta. Kuva: Soila Ojanen / Yle
Soila Ojanen

Raumalainen elokuvafestivaali Blue Sea Film Festival esittelee parin vuoden koronatauon jälkeen jälleen muun muassa kotimaisia elokuvantekijöitä.

Ennakkonäytöksenä nähdään porilaissyntyisen Roope Oleniuksen ohjaama trilleri Free Skate, jonka päänäyttelijä on Veera W. Vilo. Molemmat ovat tulossa juhlavieraiksi.

– Free Skate kuvaa hyvin alan tilannetta. Se on ollut valmis jo viime vuonna, mutta pandemian takia elokuva saa ensi-iltansa ensi lokakuussa. Raumalla se on mahdollista nähdä jo elokuussa, kertoi Rauman elokuvakerhon puheenjohtaja, festivaalijärjestäjä Merja Valkoja.

Muita tähtivieraita ovat muun muassa ohjaaja Mika Kaurismäki (Yö armahtaa), ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja näyttelijä Hannele Lauri (70 on vain numero), ohjaaja Hanna Bergholm ja näyttelijä Siiri Solalinna (Pahanhautoja), ohjaaja Teemu Nikki ja kuvaaja Sari Aaltonen (Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia).

Festarien perinteisten keskustelujen aiheita ovat vuoden teemamaa Latvia, tanssielokuvat, elokuvien tarinoiden näkökulmat ja stuntin työ.

Osallistujakato yllätti

Suosittuun lyhytelokuvakilpailuun on yleensä ilmoittanut toistasataa osallistujaa. Nyt kisaan hyväksyttiin vain 41 elokuvaa neljästä Itämeren maasta. Osallistujakatoon on isona syynä venäläisten tekijöiden vetäytyminen kisasta. Yleensä itänaapurista on tullut kymmeniä osallistujia.

Järjestäjät päätyivät tukemaan kansalaisyhteiskunnan tekijöitä, eikä heidän osallistumistaan mitenkään rajoitettu.

– Ilmeisesti pelko diskauksesta johti siihen, että Venäjältä tuli vain yksi elokuva, kilpailun koordinaattori Tarmo Hotanen arvioi.

Osallistujen vähäistä määrää selittää myös se, että elokuvien tekeminen on ollut hankalaa kokoontumisrajoituksien takia.

29. Blue Sea Film Festival järjestetään Raumalla 18.8.–21.8.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle