Hyppää sisältöön

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo: "Homovitsit eivät kuulu työpaikalle"

Kyselyn mukaan jopa neljäsosa vähemmistöihin kuuluvista suomalaisista ei ole omana itsenään työpaikoilla. Setan mukaan syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä ei toteuteta työpaikoilla.

Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan yleisintä syrjintää työpaikoilla on epäasiallinen puhe.
Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan yleisintä syrjintää työpaikoilla on epäasiallinen puhe.

Setan mukaan työpaikoilla syrjitään edelleen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä eikä asian estämiseksi ole tehty vielä tarpeeksi töitä.

Vuonna 2020 julkaistun EU:n perusoikeusviraston kyselyn mukaan 14 prosenttia hlbti-vähemmistöihin kuuluvista oli kokenut syrjintää työelämässä. Suomalaisista vastaajista 25 prosenttia kertoi, ettei ole omana itsenään työpaikalla.

– Se kertoo siitä miten työpaikoilla menee, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo 8 minuuttia -ohjelman vieraana.

Tarjamon mukaan Suomessa on pitkä matka siihen, että syrjintää ei olisi.

– Meillä on tasa-arvon illuusio, ajatellaan, että meillä on syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä, mutta ei ole tehty aktiivisia toimenpiteitä, että ne toteutuisivat, Tarjamo sanoo.

Ilmariselta irtisanottu harkitsee jatkotoimia

Viime viikolla julkisuuteen nousi tapaus, kun koeajalla ollut Toni Varis kertoi sosiaalisessa mediassa Ilmarisen purkaneen hänen työsuhteensa.

Variksen mukaan potkujen syy oli se, että hän oli kertonut esihenkilölleen naimisiinmenostaan miehen kanssa. Seuraavalla viikolla Ilmarinen purki työsuhteen koeajan toiseksi viimeisenä päivänä.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen teetti asiasta sisäisen selvityksen, jonka mukaan työsuhteen purkamiselle koeajalla ei löytynyt "syrjiviviä perusteita".

Varis haluaisi asiasta ulkopuolisen selvityksen ja harkitsee ilmoittavansa tapauksestaan Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi). Aluehallintovirastot valvovat työsuojelusäädösten noudattamista työpaikoilla.

Syrjinnällä on pitkä varjo

Sateenkaari-ihmisiin on kohdistunut historiassa rankkaa rakenteellista syrjintää.

– Siinä on pitkä varjo, ja se vaikuttaa vielä meidän yhteiskunnassa esimerkiksi epäasiallisena kielenkäyttönä, kuten homovitseinä.

Tarjamon mukaan homovitsit työpaikoilla eivät ole sopivia.

– On se illuusio, että ei ole ketään jota se koskee. Se on oikeasti loukkaavaa eikä kuulu työpaikalle.

Katso Yle Areenassa: Miten jokainen voisi olla työpaikallaan oma itsensä, Kerttu Tarjamo?

Viime aikoina on keskusteltu syrjinnästä työelämässä, kun Ilmarisella työskennellyt ihminen väitti saaneensa potkut seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Ilmarisen sisäisen selvityksen mukaan syrjintää ei kuitenkaan tapahtunut. Tutkimukset osoittavat, että yhdenvertaisuus ei silti toteudu kaikissa työpaikoissa. Millaista syrjintä sitten on, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo?

Lue myös:

Ilmarisen mukaan homoavioliitosta kertoneen miehen potkuille ei löytynyt "syrjiviä perusteita" – irtisanottu harkitsee jatkotoimia

Syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen takia tulee viranomaisille vain vähän ilmoituksia – suuri osa jää piiloon

Ilmarinen potkukohusta: Selvitys aloitettiin heti tiistaina, lopputuloksesta ei pystytä ehkä kertomaan paljon

Toni Varis kertoi avioliitosta miehensä kanssa ja sai kuulla potkuista seuraavana päivänä: Ilmarinen kiistää, mutta tekee selvityksen asiasta

Suosittelemme sinulle