Hyppää sisältöön

Rautateillä alkaa juhannuksena ratatöiden suma – VR varautuu jo paluuliikenteen ongelmiin: "Harmillisen usein viivästyksiä tulee"

Juhannus on perinteisesti vilkasta ratatöiden aikaa. Erityisesti se on sitä tänä vuonna. Väylävirasto teettää töitä monella paikkakunnalla ja useassa vuorossa, sillä viivästykset maksavat.

Tampereen rautatieaseman ratapiha
Tampereen rautatieasema on yksi monista paikoista, joilla on juhannuksena ratatöistä johtuvia poikkeusjärjestelyitä. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Valtteri Kujansuu

Väylävirasto tekee ratatöitä juhannuksena usealla paikkakunnalla. Jopa kymmenkunta rataosuutta on kesäkuun viimeisenä viikonloppuna pois pelistä korjaustöiden johdosta.

Töiden alla ovat ratasosuudet Helsinki–Turku, Helsinki–Tampere, Turku–Tampere, Tampere–Jämsä–Jyväskylä, Tampere–Keuruu–Jyväskylä, Kouvola–Imatra–Joensuu ja Parikkala–Savonlinna sekä Kouvola–Kotkan satama.

Jos juhannuksen työmaaluettelo vaikuttaa pitkältä, niin sitä se myös on. Vuonna 2022 rataverkon kehittämishankkeisiin on arvioitu käytettävän 350 miljoonaa euroa, joka on merkittävästi vuotta 2021 enemmän.

– Tänä kesänä ratatöitä tehdään selvästi viime vuosia enemmän. Syynä tähän ovat eri puolilla Suomea sijaitsevat isot ratahankkeet, kertoo Väyläviraston osastonjohtaja Jussi Lindberg.

VR:n Head of operations Mikko Linderoos kertoo, että mittaluokka tuntuu heillä juhannuksena erityisesti korvaavien bussivuorojen määrässä ja poikkeusliikenteen valmisteluun käytetyssä ajassa.

– Suunnittelua on tehty yhdessä Väyläviraston kanssa jo yli vuosi ennen tätä juhannusta.

Juhannus, ratatöiden juhla

Juhannus on Lindbergin mukaan vuosittain merkittävä ajanjakso ratatöissä, koska silloin töiden haitat liikenteelle pystytään minimoimaan sekä työn tekeminen on turvallisempaa. Juhannuksen meno- ja paluuliikenteen piikkien välissä matkustajaliikenne vähenee ja myös teollisuudella on monesti juhannuksena huoltokatkoja.

VR:n Linderoos kertoo, että kaukoliikenteessä juhannuksena junia ajetaan noin 20 prosenttia vähemmän verrattuna tavanomaiseen viikonloppuun. Lähiliikenteessä taas ajetaan yli 90 prosenttia liikenteestä normaalisti junina.

Muiden juhlapyhien tavoin juhannuksena kuljetaan paljon suurista kaupungeista maaseutua kohti ja sieltä takaisin. Miten junalla liikkuminen siis onnistuu juhannuksena ratatöiden aikaan, Mikko Linderoos?

– Määränpäähänsä pääsee juhannuksenakin. Pystymme ajamaan meno- ja paluuliikenteen piikit junilla. Kysyntäpiikkien välissä käytetään usealla rataosuudella korvaavaa bussiliikennettä. Juhannuksen aikana korvataan noin 200 kauko- ja lähijunavuoroa bussilla. Yhtä junavuoroa voi korvata useampi bussi ja bussien määrät riippuvat luonnollisesti matkustajamääristä, joten ne eivät ole vielä tiedossa.

Viinikan ratapiha Tampereella
Juhannuksena on matkustuspiikkien välissä rauhallisempi hetki tehdä ratatöitä, jotka ovat välttämättömiä liikenteen sujuvalle jatkumiselle. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Linderoos vinkkaa juhannusjunailijoille, että mahdollisista junan korvaavista linja-autoista kannattaa varmistua käymällä ennen matkaa VR:n verkkosivuilla ja matkustaessa tarvittaessa kysymään neuvoa henkilökunnalta.

Muiden liikenteessä liikkujien ei kannata tuudittautua epätarkkaavaisuuteen, sillä vaikka junia kulkee juhannuksena vähemmän, se ei tarkoita, etteikö radan ylityksissä pitäisi olla tarkkana. Väyläviraston osastonjohtaja Lindberg tahtookin muistuttaa turvallisesta tasoristeysten ylittämisestä.

– Kiskoilla voi kulkea ratatyökoneita. Aina kun rataa ylitetään, tulee huomioida turvalaitteet ja havainnoida, ettei liikennettä ole. Myöskään työmaa-alueelle ei saa mennä.

Töiden viivästyminen tulee kalliiksi

Kesän siltatöitä, kallioleikkausten korjauksia, tunneleiden hoitoa ja vaihteen vaihtoja varten tarvitaan satoja tai jopa tuhansia työntekijöitä, jotka Väylävirasto hankkii ostopalveluina.

Etenkin juhannuksen yöttömässä yössä paiskitaan pitkää päivää, eli töitä tehdään 2–3 vuorossa ja koneita sekä henkilöstöä on kohteissa maksimimäärä. VR:n kannalta on tärkeää, että työt saadaan päätökseen sovitussa aikataulussa.

– Harmillisen usein viivästyksiä tulee. Tällöin joudutaan miettimään, voidaanko lähtöä viivästyttää vai käytetäänkö korvaavia linja-autoja, sanoo Linderoos.

Juhannuksena erityisesti paluuliikenteen käynnistymisellä aikataulussa on VR:lle kriittinen merkitys, koska paluuliikenteen ensimmäiset junat ovat usein täynnä ja kysyntä muutenkin suurta.

Rakenteilla oleva silta.
Työt pyritään ajoittamaan niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän harmia rautatieliikenteelle ja sitä kautta matkustajille, kertoo väyläviraston osastonjohtaja Jussi Lindberg. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Silti viivästyksiä tulee. Väyläviraston ja urakoitsijoiden sopimuksissa on sovittu sanktioista, joita urakoitsija voi kohdata, jos liikennekatkot tai työn valmistuminen venyy.

– Sopimuksissa on ihan tarkat minuuttimäärät, jotka eivät saisi ylittyä, valottaa Lindberg.

Väylävirastolla puolestaan on omat sopimuksensa liikennöitsijöiden kanssa. Näiden pohjalta Väylävirasto voi joutua korvaamaan viivästysten aiheuttamia haittoja. Lindberg uskoo kuitenkin, että tuleva juhannus sujuu ratatöiden osalta hyvin.

– Meillä on hyvät asiantuntijat ja urakoitsijat eli junat kulkevat taas sovittujen urakoiden jälkeen.

Lue lisää:

Tasoristeysonnettomuudessa Alavudella kuoli yksi ihminen – taajamajunia korvataan busseilla ja takseilla

Ratatyöt vaikuttavat junaliikenteeseen Tampereen ja Seinäjoen välillä viikonloppuisin touko-kesäkuussa

Tampereen rautatieaseman ympäristö mullistuu lähivuosina: ratikkapysäkiltä suora kulku junalaitureille uuden matkaterminaalin kautta

Suosittelemme sinulle