Hyppää sisältöön

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja: Kahden kriisin puristuksessa ei ruoan hinnan nousulta voi välttyä

Sekä Ukrainan sota että maatalouden kannattavuuskriisi rasittavat maatalouden alkutuottajia. Yrittäjien puskurivarat eivät aina riitä kattamaan useamman kriisin kuluja, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Käsi ojentuu kahta kanaa kohti.
Tuottajahinnat ovat keväällä nousseet myös siipikarjataloudessa, mutta eivät tuotantokustannuksia vastaavasti. Kuvituskuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Karri Laihonen,
Kati M. Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

Siipikarjankasvattajat kärvistelevät kahden kriisin välissä.

Rehun ja energian hinta kiusaavat maatalouden alkutuottajia. Pitkään jatkuneiden kannattavuushaasteiden lisäksi Venäjän hyökkäyssota on muuttanut ruokamarkkinoita äkillisesti.

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtajan, euralaisen Hanna Haminan mukaan ruoan hinnan nousulta ei voi välttyä.

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtajan, euralaisen Hanna Haminan mukaan tuottajahinnatkin ovat keväällä nousseet, mutta eivät tuotantokustannuksia vastaavasti.

– Tällä hetkellä voi sanoa, että tuottaja maksaa eläinten pitämisestä. Ymmärrän, että yrittämisessä on omat riskinsä ja puskuria pitäisi olla sen verran että lyhytaikaisten kriisien ohi päästään, mutta tässä on nyt kaksi kriisiä samaan aikaan, Hamina toteaa.

Haminan mukaan Ukrainan sodan seurauksena ruoka on yksi ase maailmanlaajuisesti. Kaikesta huolimatta hänellä on luottoa tulevaan.

– Uskon ja toivon että eri toimijat kaikessa viisaudessaan pystyvät tämän kriisin ratkaisemaan. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että ruoan hinta tulee nousemaan koska kustannuksetkin ovat nousseet, Hanna Hamina sanoo.

Klo 11.07 uutisesta korjattu Hanna Haminan titteli

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme