Hyppää sisältöön

Kotimaisen koronarokotteen testaus siirtyy ensi vuodelle – toimitusjohtaja: "Nopeus ei ole meillä se kriittisin tekijä, vaan teho"

Syynä kliinisten tutkimusten siirtymiselle on se, että yhtiö päivittää nenään suihkutettavaa koronarokotettaan tehoamaan paremmin uuteen BA.5-varianttiin. Lykkääntymisen taustalla vaikuttavat myös muuttunut koronatilanne ja tulevat koronavariantit.

Seppo Ylä-Herttuala ja työryhmää
Rokote hyödyntää Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Tanja Kröger

Kotimaista koronarokotesuihketta kehittävä yhtiö Rokote Laboratories Finland Oy kertoo, että nenäsumutteen kliinisten tutkimusten aloitus siirtyy tästä vuodesta ensi vuodelle. Näillä näkymin testaus ihmisillä aloitetaan ensi kesänä. Viive on noin kuuden kuukauden luokkaa.

– Tässä oli myös valoisampi puoli, että meillä oli mahdollista tehdä tämä päätös nyt, eikä vasta kun olisimme ehtineet tehdä laaja-alaiset tutkimukset ja aloittamaan tuotannon, jotka ovat aikaavievimpiä ja kalleimpia vaiheita, kertoo Rokote Laboratories Finland Oy:n toimitusjohtaja Tuija Keinonen.

Keinosen mukaan syynä kliinisten tutkimusten siirtymiselle on se, että yhtiö päivittää koronarokotettaan tehoamaan paremmin uuteen BA.5-varianttiin. Lykkääntymisen taustalla vaikuttavat myös muuttunut koronatilanne ja tulevat koronavariantit.

– Rokotteemme on sitten virusvarianttikattavuudeltaan mahdollisimman ajantasainen, eikä olisi niin sanotusti vanhentunut rokote sitten kun sitä ruvetaan testaamaan. Kilpajuoksuahan tämä koronaviruksen kanssa on, kun viruksella on viheliäinen kyky muuntua hyvin nopeasti.

Keinosen mukaan rokotteen tehon säilyminen pitkälle tulevaisuuteen on noussut tutkimuksen keskeiseksi tavoitteeksi.

– Nopeus ei ole meillä se kriittisin tekijä, vaan teho erilaisia variantteja vastaan ja sen säilyminen pitkälle tulevaisuuteen tulevia uusia variantteja vastaan.

Yhdeksän miljoonan euron rahoitus

Rokote Laboratories Finland Oy sai viime kesänä yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen. Koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.

Rokotetta on jo tarkoitus testata ensi vuoden puolella ensimmäisessä vaiheessa 100–120:lle koehenkilölle.

Keinosen mukaan on hankala arvioida, koska nenään sumutettava rokote saadaan markkinoille. Se riippuu viranomaisista ja myyntilupahakemuksen jättämisestä. Arviona on vuosi 2024.

– Olemme tekemässä tulevaisuuden rokotetta. Näyttää siltä, että pandemia jatkuu ja siksi on tärkeää, että markkinoilla on mahdollisimman kattava laaja-alainen rokote tulevaisuutta varten.

Hyödyntää geeninsiirtoteknologiaa

Rokote hyödyntää Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien geeniterapiaan.

Tuija Keinosen mukaan rokotteen tavoitteena on suojata vakavilta koronaviruksen tautimuodoilta. Nenän kautta annostelu eroaa lihakseen pistettävistä rokotteista.

– Aivan viimeaikaiset tutkimustulokset viittaavat siihen, että omikronvariantit käyttävät nenän limakalvoja sisäänpääsyreittinä ihmiselimistöön. Jos näin on, niin on erittäin tärkeää saada immuunivaste myös nenään. Kattavampi immuunivaste yhdistettynä rokotteen kykyyn tuottaa limakalvoimmuniteettia tarkoittaisi vähemmän tartuntoja ja vähemmän tauteja.

Voit keskustella aiheesta 17.6. klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Kuopiossa voitaisiin tehdä koronarokote kaikille suomalaisille parissa kuukaudessa – Seppo Ylä-Herttualalla saattaa olla käsissään voittamaton virusase

Kotimainen koronavirusrokote on saanut merkittävän rahoituksen – ihmiskokeiden ensimmäiset vaiheet turvattu

Suosittelemme sinulle