Hyppää sisältöön

Kylmä kevät on viivästyttänyt mansikkasatoa Itä-Suomessa – juhannusmansikat kasvavat tänä vuonna tunnelissa

Kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa kypsyneitä kotimaisia mansikoita on jo pieniä määriä saatavilla. Avomaalla viljellyt paikalliset mansikat ehtivät Itä-Suomessa kauppoihin vasta juhannuksen jälkeen.

Sopivasti sadetta ja parikymmentä astetta lämpöä, niin mansikoiden pääsato kypsyy Itä-Suomessa heinäkuun alkupuolella. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kylmä kevät on viivästyttänyt mansikkasatoa muutamalla viikolla. Pohjois-Karjalassa Kiteen Kesälahdella mansikkaa viljelevä Markus Mutikainen kertoo, että viime vuonna mansikoita ryhdyttiin poimimaan jo kesäkuun puolivälissä.

Tänä vuonna mansikkasato on vasta tulossa.

– Otimme eilen hallaharsoja pois pellolta, niin näin ensimmäisen mansikan, jolla rupesi kylki hieman punoittamaan, hän sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että paikalliset mansikat ehtivät kauppoihin ja juhannuspöytiin vain siinä tapauksessa, että ne on laitettu kasvamaan tunneleihin. Avomaalla Pohjois-Karjalassa kasvaneet mansikat kypsyvät poimittavaksi vasta juhannuksen jälkeen.

– Juhannuksena saatetaan saada justiinsa oman kakun päälle mansikat, mutta ei juuri muuta, Mutikainen sanoo.

Avomaan mansikka on myöhässä myös mansikkapääkaupungissa

Pohjois-Savossa, niin kutsutussa Suomen mansikkapääkaupungissa, ollaan niin ikään parisen viikkoa tavanomaista myöhässä.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko kertoo, että viime vuonna alkukesä oli niin lämmin, että mansikkaa oli runsaasti saatavilla jo juhannukseksi.

Tänä vuonna on toisenlainen kesä.

– Avomaan mansikkaa ei ole vielä juhannuksena suurissa määrin tarjolla, hän sanoo.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tiedottaa, että kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa kypsyneitä suomalaisia mansikoita on jo myynnissä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pirkanmaalla ollaan tavanomaista kesää vain noin viikko jäljessä.

Itä-Suomessa arvioidaan, että avomaan mansikan pääsato kypsyy alueella heinäkuun alkupuolella.

Lue myös:

Suonenjoen mansikka on ruokaviraston mielestä nimisuojan arvoinen brändi – Euroopan komissio päättää asiasta viimeistään ensi vuonna

Suosittelemme sinulle