Hyppää sisältöön

IL: Jan Vapaavuori ollut alusta lähtien tietoinen Mika Lehtimäkeen kohdistuneista vakavimmista syytöksistä

Vapaavuori on sanonut julkisuudessa, että hän olisi kuullut väitteet fyysisestä kajoamisesta ja valta-aseman väärinkäytöstä vasta tämän vuoden keväällä, Iltalehti kertoo asian olevan toisin.

Jan Vapaavuori.
Jan Vapaavuori on Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Yle
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori on Iltalehden tietojen mukaan ollut alusta alkaen tietoinen myös viestittelyä vakavammista syytöksistä, joita huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäen osalta selvitettiin syksyllä 2021.

Yle Urheilu kertoi Lehtimäen saamasta varoituksesta 24. maaliskuuta. Lehtimäki erosi tehtävästään 28. maaliskuuta.

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Lehtimäen epäasiallista käytöstä selvitettäessä on käynyt ilmi myös fyysistä kajoamista.

Vapaavuori on sanonut julkisuudessa, että hän olisi kuullut väitteet fyysisestä kajoamisesta ja valta-aseman väärinkäytöstä vasta tämän vuoden keväällä. Iltalehden lähteiden mukaan Vapaavuori sai kuitenkin tietää syytöksistä jo tuoreeltaan, kun niitä selvitettiin Olympiakomitean johdolla.

Vapaavuori ei halunnut kommentoida asiaa Iltalehdelle.

Vielä Lehtimäen eron yhteydessä maaliskuun lopussa Vapaavuori sanoi Yle Urheilulle, että kyse ei ole fyysisestä kajoamisesta.

– En muuten voisi kommentoida ollenkaan, mutta koska Lehtimäki on itse kertonut, että hän on saanut varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, niin voin vain vahvistaa tämän. Kun varoitus on annettu epäasiallisesta käytöksestä eikä seksuaalisesta häirinnästä, tällä perusteella voi todeta, että kyse ei ole fyysisestä kajoamisesta.

Toukokuun alussa Vapaavuori myönsi Olympiakomitean ja sen jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa, että Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä saama varoitus ja uudelleenvalinta Huippu-urheiluyksikön johtajaksi olisi pitänyt käsitellä toisin.

Lue myös:

Olympiakomitean puheenjohtajisto selvisi luottamusäänestyksestä melkein kuivin jaloin – Jan Vapaavuori: "Tämä asia on nyt loppuunkäsitelty"

Ulkopuolinen selvitys: Olympiakomitea rikkoi omia sääntöjään ja vastuullisuusperiaatteitaan Mika Lehtimäen jatkovalinnan yhteydessä

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori joutui keskustelussa ahtaalle – "Urheilussakin luottamus on ansaittava, ei sitä voi itse ilmoittaa"

Elisabeth Rehn ja muut urheilussa vaikuttaneet naiset ottavat kantaa valtapelin pimeään puoleen: "Hyvä veli -kerhoille on saatava loppu"

Seksuaalisen häirinnän ilmiantoja tulee paljon – "Tämä on vain jäävuoren huippu"

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori: Tiedossa toinenkin häirintätapaus

Suosittelemme