Hyppää sisältöön

Komponenttipula jarruttaa kasvavaa moottoripyörämyyntiä – pienen osan puute voi seisottaa tuhansia pyöriä tehtaiden pihoissa

Viime vuosien aikana uusia moottoripyöriä on myyty Suomessa tasaisen kasvavalla tahdilla. Tämän vuoden tammi-toukokuussa uusia moottoripyöriä myytiin viidenneksen enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Myynnissä olevia moottoripyöriä näkyy peilin kautta.
Myynnissä olevia moottoripyöriä. Kuva: Jussi Lindroos / Yle
Jussi Lindroos

Moottoripyöräkaupan huippuvuosia elettiin Suomessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, sen jälkeen lasku oli jyrkkää. Suunta muuttui vuonna 2017, jolloin myyntikäyrät kääntyivät ylöspäin.

Tämän vuoden tammi-toukokuussa myytiin noin 20 prosenttia enemmän uusia moottoripyöriä kuin vuoden 2017 tammi-toukokuussa.

Vuoden 2021 tammi-toukokuuhun verrattuna tänä vuonna samalla aikavälillä myytiin noin yhdeksän prosenttia enemmän uusia moottoripyöriä.

Epävakaa tilanne maailmalla ja jyrkästi nousseet polttoaineiden hinnat eivät ole vaikuttaneet kiinnostukseen uuden moottoripyörän hankkimisesta, sanoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

– Ihmisille on nyt ehkä jäänyt enemmän vapaa-aikaa. Matkailu on normalisoitumaan päin ja paljon on tapahtumia tarjolla. Moni on ymmärtänyt moottoripyöräilyn olevan mukava tapa viettää vapaa-aikaa. Lisäksi uskon, että moottoripyöräily on lisääntynyt myös työmatkaliikenteessä.

Tiettyjä malleja vaikea saada myyntiin

Palvelupäällikkö Sebastian Alatalo Jyväskylän Marinesta kertoo, että moottoripyöriä menisi enemmänkin. Toimitusvaikeudet vaivaavat ja tiettyjä malleja ei saada enää tänä vuonna myyntiin.

– Tehtailla on valmiita laitteita rivistössä tuhansia. Mutta kun yksikin osa, esimerkiksi vilkkukatkaisija puuttuu, niin ei niitä voi maailmalle laittaa.

Myynnissä olevia moottoripyöriä.
Retro käy kaupaksi myös moottoripyörissä. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Toimitusvaikeuden vaihtelevat merkeittäin ja malleittain.

– Moottoripyörissä on yhä enemmän elektroniikkaa. Esimerkiksi mittaristojen, näyttöjen ja ABS-jarrujen osalta on ollut haasteita, kertoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Vaikka tiettyjä malleja ei tälle kesälle enää saa, sekä Alatalo että Tuomisto vakuuttelevat myytäviä moottoripyöriä riittävän. Ostaja joutunee tinkimään esimerkiksi toivomastaan väristä tai mallista.

Adventure- ja nakupyörät kiinnostavat

Viime vuosien suosituimpia uusia moottoripyöriä ovat olleet niin sanotut nakupyörät, moottorin koon vaihdellessa 500–900 kuution välillä. Nakupyörällä tarkoitetaan katupyörää, jossa ei ole katteita. Myös isompikuutioisia, maastoon ja maanteille sopivia adventurepyöriä kysytään paljon. Mitään tyypillistä ostajaa ei ole.

– Ostajakunta on laajentunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ikähaarukka on laidasta laitaan, kertoo Sebastian Alatalo Marinesta.

Myynnissä olevia moottoripyöriä.
Adventurepyörät ovat suosittuja. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Sähkömoottoripyörät tekevät tuloaan

Toistaiseksi Suomessa myytävien sähkömoottoripyörien osuus on pieni. Tarjolla on malleja muutamalta eri merkiltä.

– Isot valmistajat antavat vielä odottaa itseään sähkömoottoripyörien suhteen. Uskallan sanoa, ettei tälle eikä ensi vuodelle ole merkittävää kasvua luvassa. Mutta mielenkiintoisia huhuja erilaisista projekteista on siitä, mitä mistäkin on tulossa, Jarkko Tuomisto sanoo.

Voit keskustella aiheesta 17.6. klo 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle