Hyppää sisältöön

Junaliikenne Joensuun ja Helsingin välillä kangertelee pahasti  – usein tieto aikataulun pettämisestä tulee vasta matkan aikana

Väyläviraston ratatyöt ovat aiheuttaneet ongelmia Karjalan radan liikenteeseen jo puolisen vuotta. Junamatkustajia kismittää, että ratakatkokset selviävät usein vasta matkan aikana - myös VR:n henkilöstölle.

Juna, junamatkustajia, Joensuun rautatieasema
Närkästyneitä matkustajia on riittänyt Joensuun ja Helsingin välillä alkuvuonna junavuorojen jatkuvien myöhästymisten vuoksi. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Junamatkat Joensuusta etelän ja lännen suuntaan ovat nykyisin harmillisen usein myöhässä.

Muitakin mutkia matkaan tulee usein. Kyyti voi vaihtua raiteilta linja-autoon niin, että asiakas tietää siitä etukäteen. Varsin usein katkokset rataliikenteessä tapahtuvat ennakoimattomasti kesken matkan.

Syynä junavuorojen myöhästelyihin ovat ratatyöt Luumäen ja Imatran välillä.

– Väyläviraston ratainfrassa on ollut haasteita puolisen vuotta, ylikin. Se vaikuttaa kaikkiin juniin, jotka liikennöivät Helsingin ja Joensuun välillä, VR:n operatiivinen päällikkö Mikko Linderoos kertoo.

Kun aikataulut menevät uusiksi, matkustajilta sataa valituksia junien konduktööreille. Toisin kuin olettaisi, VR:n henkilöstökään ei saa läheskään aina tietoa viivästyksistä ja muutoksista etukäteen.

– Siellä on sekä suunnitelmallisia ratakatkoja ja niihin liittyviä korvauksia busseilla. Niistä viestimme totta kai asiakkaille etukäteen ja asiakas tietää jo varatessaan, että kyseessä on linja-auto.

Mutta valitettavasti on myös niitä, että ns. ratatyöraot eivät pysy aikataulussa, jolloin siitä ei pääsekään junalla kulkemaan ja joudumme korvaamaan junan linja-autolla. Silloin ei meilläkään ole tietoa aikaisemmin ja valitettavan myöhään pystymme asiakkaitakin informoimaan, Linderoos harmittelee.

Pieksämäki-Joensuu-välillä liikennöivä kiskobussi puolestaan on Linderoosin mukaan kapasiteetiltaan riittämätön. Siksi junamatkustaja löytää toistaiseksi itsensä myös sillä reitillä varsin usein bussin kyydistä.

Suosittelemme sinulle