Hyppää sisältöön

TPS:ssä loistanut maalivahti Andrei Karejev päätti palata Venäjälle ja avaa nyt ratkaisuaan Ylelle: "Ei mitään tekemistä politiikan kanssa"

SM-hopeajoukkue TPS:n ehdottomiin avainpelaajiin kuulunut venäläisvahti Andrei Karejev päätti siirtyä KHL-seura Salavat Julajev Ufaan. Maalivahti kertoo Yle Urheilulle, miten päätyi palaamaan kotimaahansa.

Andrei Karejev loisti päättyneellä SM-liigakaudella TPS:n maalilla. SM-kultaan se ei ihan riittänyt.
Andrei Karejev saavutti TPS:n riveissä kaksi SM-hopeaa. Seuraavaksi ura jatkuu KHL:ssä. Kuva: Tomi Hänninen
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläisvahti Andrei Karejev oli merkittävässä roolissa, kun Turun Palloseura raivasi päättyneellä kaudella tiensä toisen kerran peräkkäin SM-liigan finaaleihin.

Liigan eliittivahteihin (runkosarjan torjuntaprosentti 92,1) lukeutuneella Karejevilla, 27, oli sopimus TPS:n kanssa myös ensi kaudesta, mutta kesäkuun alussa Salavat Julajev Ufa ilmoitti torjujan jatkavan uraansa KHL-seurassa.

Karejevin siirto uutisoitiin näyttävästi venäläismediassa. Urheilulehti Sport Ekspressin kiekkotoimittaja Andrei Shevtshenko kirjoitti Karejevin lähtevän Suomesta poliittisten syiden vuoksi. Tuon väitteen Karejev kiistää nyt painokkaasti.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä politiikan kanssa. Päätökseen johtivat perhesyyt, kuten osa jääkiekon seuraajista Suomessa varmaan tietääkin. Minun oli päästävä perheeni lähelle, Venäjän ulkopuolella parhaillaan lomaileva Karejev sanoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Maalivahti viittaa kommentillaan Iltalehdessä julkaistuun juttuun, jossa TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama kertoi Karejevin saavan perheenlisäystä. Jääkiekkoilijan mukaan esikoisen lähestyvä syntymä pani asioita uuteen uskoon.

– Koimme vaimoni kanssa, että meidän on palattava kotimaahamme perheen luokse. Se oli meille vaikea päätös, jota harkitsimme pitkään. Päätimme kuitenkin, että tuleva kausi olisi parempi pelata Venäjällä.

– Kerroin Arille (Moisanen, maalivahtivalmentaja) ja TPS:n johdolle ratkaisustani. Minusta vaikutti, että Rauli Urama ja muu seurajohto yllättyivät päätöksestä. He vaativat 150 000 euron kompensaatiota ehtona siirrolleni, Karejev kertoo.

Jääkiekkoilija kokee välien säilyneen hyvinä teiden erkanemisesta huolimatta.

– Toivotin menestystä joukkueelle ja valmentajille. Elämme nyt sellaista aikaa, ettei tässä ollut mielestäni mitään yllättävää. Uskon, että jokaiselle ihmiselle perhe on työtä tärkeämpää.

Andrei Karejev torjui näyttävästi Veli-Matti Savinaisen laukauksen.
Andrei Karejev nousi kahden SM-liigakautensa aikana sarjan parhaimpien veräjänvartijoiden joukkoon. Kuva: Tomi Hänninen

Karejev pelasi Turussa kaksi kautta, joiden aikana hänestä tuli yksi liigan parhaista maalivahdeista.

Venäläisvahti on kehunut vuolaasti muun muassa SM-liigan tasoa, yhteistyötään maalivahtivalmentaja Ari Moisasen kanssa ja elämän tasoa Suomessa.

– Sain TPS:ssä tärkeää kokemusta. Kaksi hopeamitalia on hyvä tulos, vaikkei kirkkaimpaan tavoitteeseen ihan päästykään.

Maailmanpoliittinen tilanne muuttui radikaalisti helmikuun 24. päivä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Karejevin mukaan Ukrainan tapahtumat eivät vaikuttaneet hänen elämäänsä Suomessa.

– Sain tukea seuralta, enkä kohdannut mitään ongelmia. Sain elää rauhassa ja tehdä työtäni jääkiekkoilijana, hän kertoo, muttei halua ruotia nykyistä maailmantilannetta enempää.

TPS-maalivahti Andrei Karejev otti hörppyä juomapullosta.
Karejev sanoo palanneensa Venäjälle perhesyiden vuoksi. Hänen tavoitteenaan on pelata Ufassa vahva kausi ja jatkaa NHL-unelman tavoittelua. Kuva: Tomi Hänninen

Karejev liittyy Salavat Julajevin vahvuuteen heinäkuussa, kun joukkue kokoontuu harjoitusleirille. Venäläismedioiden tietojen mukaan seura on luvannut värväykselleen runsaasti peliaikaa ja 35 miljoonan ruplan (nykykurssilla noin 590 000 euron) palkkapussin kaudesta.

Maalivahti siirtyi keväällä 2020 TPS:ään juurikin ufalaisjoukkueesta, koska koki, ettei saanut seurassa tarpeeksi vastuuta. Venäläisvahti oli jäänyt Salavat Julajevin silloisen ykköstorjujan Juha Metsolan varjoon.

Nyt Metsola ja lukemattomat muut länsimaiset pelaajat ovat jättäneet KHL:n taakseen, kuten myös seurat Dinamo Riika ja Jokerit.

Miten se näkyy ensi kaudella liigan tasossa?

– Luulen, ettei kukaan osaa sanoa sitä tässä vaiheessa. Tästä tulee ensimmäinen tällainen kausi. Aika näyttää.

Karejev sanoo tavoittelevansa yhä pääsyä NHL:ään, mutta menevänsä eteenpäin päivä kerrallaan.

– Tavoitteeni on kehittyä koko ajan. Seuraava tavoite on pelata hyvä kausi Salavat Julajevissa.

Lue myös:

Aleksandr Ovetshkinin ja voimistelutähden yhteiskuva vihastutti – syynä on Putinin nuorisojärjestö, joka käyttää urheilua avoimesti hyväkseen

SJK:n Denys Olijnyk ei nukkunut päiviin, kun hänen lapsensa piileskeli pommeilta Kiovassa – Ukrainan maajoukkueen otteet tuovat sodan keskellä lohtua

Suosittelemme