Hyppää sisältöön

Alppiruusupuisto Jyväskylän Mäyrämäessä on pian kukkeimmillaan – kaupunki ennakoi kukintomeren äärelle jopa ruuhkia

Alppiruusut kukkivat Keski-Suomessa sääoloista riippuen tavallisesti kesäkuun alkupuolella tai kesäkuun puolivälissä.

Pinkin alppiruusun nuppu alkaa aueta. Nupun alaosa on käpymäisten vihreiden suomujen peittämä, yläosasta työntyy jo pinkkejä terälehtiä.
Alppiruusujen kukintojen väri vaihtelee yleensä valkoisesta tummaan punaiseen Kuva: Jaana Polamo
Heli Kaski

Jyväskylässä Mäyrämäessä sijaitsevassa alppiruusupuistossa kukat ovat puhkeamassa täyteen loistoonsa näinä päivinä, arvioi Jyväskylän kaupunki tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi).

Puisto on suosittu ulkoilu- ja valokuvauskohde erityisesti alppiruusujen kukinnan aikaan.

– Tilastoja ei ole, mutta puistossa käy satoja ihmisiä joka kesä. Eniten kävijöitä on juuri alppiruusujen kukinnan aikaan. Puistossa näkee, kuinka suureksi alppiruusut voivat kasvaa, kuvailee ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Ylitalo kertoo, että puistoon on istutettu alppiruusujen lisäksi esimerkiksi erilaisia jalokuusia, vaahteroita ja muita vähän harvinaisempia puulajeja. Puistossa on kasveja, jotka viihtyvät hyvin happamassa maassa.

Alppiruusujen viehätys piilee Ylitalon mukaan niiden valtavissa värikkäissä kukissa.

– Komea kukinta vetää puoleensa. Suomessa ei ole totuttu näkemään noin hienoja isoja kukintoja. Toki myös kauniit värit kiehtovat. Kukintojen väri vaihtelee yleensä valkoisesta tummanpunaiseen.

Ritariperhonen on laskeutunut alppiruusuun noutamaan mettä.
Joskus kuviin ikuistuu muutakin kuin kukkaloistoa. Kuva: Jaana Polamo

Kaupungin mukaan puistoon mielivän kannattaa ottaa huomioon puiston suuri suosio. Paikka voi olla ajoittain ruuhkainen.

Kaupunki muistuttaa myös, että puistossa on syytä käyttää siellä olevia valmiita kulkureittejä, etteivät istutukset kärsi. Kasveja ei saa vahingoittaa eikä poimia.

Puulankuista rakennettu polku johdattaa Jyväskylässä Alppiruusupuistoon. Polun molemmin puolin kukkii alppiruusuja ja maassa kasvaa mustikanvarpuja.
Alppiruusuille siivilöityy valoa isojen puiden lomitse. Kuva: Jaana Polamo

Mäyrämäen alppiruusupuisto on Suomen ensimmäisiä alppiruusupuistoja.

Puisto on perustettu vuonna 1986 osaksi Suomen ilmastoon sopivien alppiruusujen jalostusohjelmaa.

Jalostusohjelman tuloksena syntyneitä, kestäviä ja kauniita kotimaisia lajikkeita on nykyään saatavissa puutarhamyymälöistä. Niistä tunnetuin lienee vaaleanpunakukkainen ”Haaga”, joka voi kasvaa kahden metrin korkuiseksi. Vieläkin suuremmaksi kasvaa hennon vaaleanpunakukkainen ”Pekka”, joka kurottaa jopa kolmen metrin korkeuteen. Punakukkainen ”Elviira” sopii puolestaan pienille pihoille, koska sen siro latvus saavuttaa vaivoin puolen metrin korkeuden.

Kimalaiset hakevat mettä suurista, valkoisista alppiruusuista.
Alppiruusu on ikivihreänä kasvina näyttävä myös kukintojen lakastuttua. Kuva: Jaana Polamo

Ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo vinkkaa alppiruusuloistoa kotipihaansa suunnitteleville, että alppiruusut viihtyvät parhaiten aamu- tai ilta-auringon puolella pihaa.

– Ne voi istuttaa myös puiden siimekseen. Istutuspaikalla tulisi olla hyvää multaa 40 sentin syvyydelle ja yhtä leveälle kuin täysikasvuisen kasvin latvus ulottuu.

Ylitalon mukaan Mäyrämäessä alppiruusuilla on ihanteelliset kasvuolosuhteet: alueella on puolivarjostavaa männikköä, kuusta ja valo siivilöityy puiden lomasta kasveille hyvin.

– Alppiruusupuisto on kiva retkipaikka ja käyntikohde vaikkapa vieraiden kanssa. Puisto on kaunis ja rauhallinen myöhemminkin kesällä, siellä voi katsella kasvien lehtimuotoja ja syksyllä ihailla ruskaa, toteaa Ylitalo.

Vaaleanpunainen alppiruusu kukassa.
Alppiruusujen kukkia voi ihastella Jyväskylässä Mäyrämäen lisäksi parhaillaan myös Lutakon satamassa. Kuva: Heli Kaski / Yle

Lue myös:

Vanhimmat alppiruusut Haagan rodopuistossa ovat melkein 50-vuotiaita – tältä näyttää yhdessä Helsingin suosituimmista puistoista

Jyväskylän alppiruusupuisto räjähti väriloistoon – "Puistossa vallitsee todella absurdi tunnelma", kuvailee kävijä

Suosittelemme sinulle