Hyppää sisältöön

Skandaalin keskiöön joutunut Suomi pysäytti noin 70 miljoonan euron tuet YK-järjestöille – vaatii jokaisen järjestön tarkastusta ennen tuen jatkamista

Suomi on toistaiseksi keskeyttänyt maksatukset lukuisille YK-järjestöille Helsingin ohjelmatoimiston johtoa koskevan väärinkäytösepäilyn vuoksi. Ulkoministeriön arvion mukaan kyse on noin 60–70 miljoonan euron rahoituksesta loppuvuodelle.

Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Titta Maja.
Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Titta Maja kertoo Suomen olevan ainoa maa, joka on ryhtynyt näin mittaviin toimenpiteisiin YK-skandaalin seurauksena. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Johanna Mattinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen YK-skandaalin keskiöön joutunut Suomi on pysäyttänyt kymmenien miljoonien eurojen yleisavustukset lukuisille YK:n kehitysjärjestöille. Kyse on valtaosasta Suomen koko YK-kehitysrahoituksesta.

Syynä on laaja väärinkäytösepäily, joka koskee Helsinkiin sijoitetun YK-ohjelmatoimiston johtoa. Toimiston piti rakentaa muun muassa edullisia asuntoja kehitysmaihin, mutta sen epäillään vaarantaneen kymmenien miljoonien sijoitukset. Toimistoa koskeva sisäinen tutkinta salattiin pitkään Suomelta. Yle uutisoi aiheesta laajassa artikkelissa aiemmin kesäkuussa.

YK tutkii nyt muun muassa sitä, miten toimiston valvonta pääsi pettämään. Tämä ei riitä Suomelle, vaan se vaatii, että kaikki Suomen tukemat YK:n kehitysjärjestöt antavat selvityksen siitä, miten ne hallitsevat riskejä. Näin Suomi haluaa välttää sen, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

Suomi tasa-arvojärjestön suurin rahoittaja

Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Titta Maja kertoo Ylelle, että maksatukset keskeytettiin viime viikolla YK:n väestörahasto UNFPA:lle, tasa-arvojärjestö UN Womenille, kehitysohjelma UNDP:lle ja lastenjärjestö UNICEFille sekä muutamalle pienemmälle järjestölle.

Maja arvioi, että tältä vuodelta kyseisille järjestöille on maksamatta noin 60–70 miljoonaa euroa yleistukea.

Näitä rahoja ei makseta ennen kuin järjestöjen riskienhallintamenetelmät on arvioitu. Suomi aikoo tilata selvitykset aiheesta ulkopuoliselta toimijalta.

Selvityksissä tarkastellaan muun muassa sitä, onko kullakin kehitysjärjestöllä riippumaton tarkastusjärjestelmä sekä onko työntekijöillä aito mahdollisuus ilmiantaa väärinkäytöksiä järjestön sisällä.

Sofiankatu Helsingissä.
Helsingissä Sofiankadulla toimineen ohjelmatoimiston johtajaan kohdistuneet väärinkäytösepäilyt ovat herättäneet Suomessa tarpeen varmistua muiden YK-järjestöjen toimintamalleista. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Kyse on merkittävästä päätöksestä, sillä suurin osa Suomen kehitysrahoituksesta YK:lle on suoraan järjestöjen toimintaan menevää yleistukea. Suomi on esimerkiksi UN Womenin suurin ja väestörahasto UNFPA:n viidenneksi suurin yleisrahoittaja.

– Sekä UNFPA ja UN Women prosessoidaan nopeasti, koska halutaan, että järjestöt pystyvät jatkamaan tarpeellista ja hyvää työtä, Maja kertoo.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomi on toistaiseksi ainoa maa, joka on ryhtynyt näin mittaviin toimenpiteisiin. Syynä on Majan mukaan nimenomaan se, että Suomi on ollut Helsingin ohjelmatoimiston johtoa koskevan skandaalin keskiössä.

– Ennen kuin tehdään lisäpäätöksiä, niin on pakko varmistaa, ettei systeemitason ongelmia paljastu muista rahoittamistamme YK:n kehitysjärjestöistä. Me emme voi enää joutua samankaltaiseen tilanteeseen rahoittajana, Maja sanoo.

Majan mukaan järjestöt ovat suhtautuneet Suomen päätökseen “yhteistyön hengessä”. Päätökset rahoitusten jatkamisesta tehdään seuraavien kuukausien aikana.

– Ainahan tämä on bisnestä, missä voi tapahtua mitä tahansa, kun toimitaan hauraiden valtioiden kanssa, mutta tällaista systeemistä korruptiota ei voi enää millään tavoin mikään näistä järjestöistä ottaa kontolleen. Se vie uskottavuuden koko YK:n kehitysjärjestelmältä, Maja toteaa.

Jäsenmaat odottavat ripeitä toimia

Väärinkäytösskandaalia puitiin viime viikolla UNOPSin johtokunnan kokoontumisessa YK:n päämajassa New Yorkissa. Suomi kuuluu johtokunnan jäsenmaihin.

Johtokunta vaati päätöksessään ulkopuolista selvitystä S3i-ohjelman sijoitusten valvomisesta sekä UNOPSin sisäisistä valvontajärjestelmistä ja hallintorakenteesta. UNOPSin pitää esittää heinäkuun puoliväliin mennessä, miten se aikoo toteuttaa vaaditut toimenpiteet.

Titta Maja kertoo, että kaikki maat tukivat päätöslauselmaa ja neuvottelut päättyivät nopeasti.

– Harvoin olen nähnyt missään noin suurta yksimielisyyttä, mikä osoittaa sen, että tilanne on vakava ja poikkeuksellinen myös YK-järjestön näkökulmasta. Venäjän aggression vuoksi näissä kansainvälisissä järjestöissä ei ole hetkeen ollut kauhean rakentava ilmapiiri.

Kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari (sd.) väläytti Ylelle viime viikolla myös Suomen omia oikeustoimia väärinkäytösepäilyssä. Suomi pohtii, pyrkiikö se perimään takaisin S3i-ohjelmatoimistolle lahjoittamansa 10 miljoonaa euroa, sillä Suomelta salattiin asiaan liittyvä sisäinen tutkinta kahden vuoden ajan.

Helsingin keskustassa Sofiankatu 4:ssä sijaitseva kiinteistö.
UNOPsin alaisen S3i-ohjelmatoimiston toiminta käynnistyi kunnolla Helsingissä vasta vuoden 2021 alussa. Toimisto ei ehtinyt pyöriä vuottakaan ennen kuin johtajaan kohdistunut sisäinen tutkinta paljastui. Kuva: Juha Kivioja / Yle

UNOPS on myöntänyt, ettei Suomea informoitu kaikista asioista, jotka olisivat voineet vaikuttaa Suomen tukeen ohjelmatoimistolle.

Ulkoministeriön Maja kertoo, että Suomi odottaa ensin YK:n oikeudellisen yksikön toimenpiteitä asiassa. Myös YK on ilmoittanut perivänsä takaisin kymmenien miljoonien dollarien lainat, jotka myönnettiin yksittäiselle holding-yhtiölle.

– Meille tärkeintä olisi, että varat saataisiin perittyä takaisin sikäli mikäli näitä prosesseja käynnistetään ja että ne, jotka ovat varoja väärinkäyttäneet, joutuisivat rikossyytteiden kohteeksi ja tuomiolle. Tietenkin kaikista tärkeintä tämän jälkeen on se, että luottamus YK:hon saadaan palautettua, Maja toteaa.

Lue lisää:

Ministeri sai houkuttelevan tarjouksen, ja Suomi lupasi 20 miljoonaa toimistolle, jonka suunnitelmat olivat epäselvät – nyt Suomi on keskellä YK-skandaalia

Ministeri Skinnari väläyttää Suomen omia oikeustoimia YK-skandaalissa: "Suomelta salattiin täysin poikkeuksellisella tavalla tietoja"

Finland at centre of multimillion dollar UN sustainable housing scandal

Suosittelemme