Hyppää sisältöön

"Katsomme elokuvia tunnistaaksemme itsemme" – Sodankylän elokuvajuhlat ovat käynnissä jälleen pitkän tauon jälkeen

Juhlille odotetaan noin 30 000 kävijää. Kahtena edellisenä kesänä Sodankylän elokuvajuhlat on järjestetty virtuaalitapahtumana.

Näyttelijä Seidi Haarla odottaa näkevänsä ihmisten reaktioita Sodankylän elokuvajuhlilla
Katja Kärki,
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijä Seidi Haarla on Sodankylän raitilla odottavin ja mielin. Hänen tähdittämänsä Hytti numero 6 -elokuvan näytös on alkamassa elokuvateatteri Lapinsuussa.

Haarla valittiin kesäkuussa Berliinin Shooting Star -gaalassa läpimurtoa tekeväksi eurooppalaisnäyttelijäksi. Sodankylän elokuvajuhlilla hän toivoo kuulevansa hienoja keskusteluita ja näkevänsä ihmisten reaktioita elokuviin.

Haarlan mukaan elokuviin liittyy pyrkimys tunnistaa jotakin itselle tuttua.

– Katsomme elokuvia siksi, että haluamme tunnistaa kokemuksen tai jotakin itsestämme. Kun tunnistamme sen valkokankaalla, meistä ei enää tunnu niin yksinäiseltä.

Tyhjänä oleva sirkusteltan katsomo, taustalla suuri valkokangas.
Sodankylän elokuvajuhlien suurin esityspaikka, 900 hengen sirkusteltta on odottanut yleisöä kolmen vuoden ajan. Odotus on päättynyt tänään. Kuva: Elina Ervasti / Yle

"On ihan toista pitää livefestivaalit"

Elokuvien ystävät pääsevät kolmen vuoden tauon jälkeen aistimaan Sodankylän elokuvajuhlien tunnelmaa. Koronarajoitusten vuoksi viimeiset kaksi festaria järjestettiin virtuaalisesti.

Keskiyön elokuvajuhla alkaa keskiviikkona ja päättyy sunnuntaina.

Juhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi on innoissaan.

– Fiilis on loistava. On ihan toista pitää livefestivaalit, vaikka verkko-online-juhlatkin olivat hauska kokemus.

Sodankylän vakiovieraisiin kuuluva ohjaaja Heikki Kujanpää uskoo, että muutaman kesän tauon jälkeen Sodankylä vetää paikalle sankoin joukoin elokuvan ystäviä.

– Ihmiset tulevat paikalle entistä innokkaammin katsomaan elokuvia ja kokemaan jotain ainutlaatuista yhdessä, sanoo Kujanpää, joka luonnehtii olevansa “hardcore cinéfile”.

Perinteisesti keskiyön elokuvajuhlilla on käynyt 25 000–30 000 vierasta.

Katso lisää Sodankylän tunnelmia tästä:

Kansainvälisiä ja kotimaisia tekijöitä

Tämän vuoden päävieraita ovat yhdysvaltalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Nicholas Meyer, ranskalainen ohjaaja ja näyttelijä Mathieu Amalric, brasilialainen Cannes-palkittu ohjaaja Karim Aïnouz, irlantilainen ohjaaja Lenny Abrahamson ja unkarilainen Berlinale-voittaja, ohjaaja Ildikó Enyedi.

Timo Malmi kertoo, että korona-aika ja kolmen vuoden valmisteluaika vaikuttivat positiivisesti päävieraiden saapumiseen.

– Kansainvälisiä vieraita oli nyt tavallista yksinkertaisempaa saada paikalle.

Kotimaisista tekijöistä paikalla saapuvat muun muassa ohjaajat Hanna Bergholm, Khadar Ayderus Ahmed, Einari Paakkanen ja Johanna Vuoksenmaa sekä näyttelijät Seidi Haarla, Timo Torikka ja Kari Heiskanen.

Viiden päivän aikana esitetään yli sata elokuvaa, näytöksiä on yhteensä noin 140. Suosituimpia näytöksiä ovat perinteisesti olleet viikonlopun säestetyt mykkäelokuvat. Perjantaina ison teltan valkokankaalla nähdään Buster Keatonin mykkäkomedia Steamboat Bill, Jr. (1928), jota säestää Mauri Suménin luotsaama M/S Tempo. Lauantain mykkäelokuvan, georgialaisen Isoäitini-elokuvan säestää festivaaleilla usein nähty Cleaning Women -yhtye.

Ihmisiä menossa sini-punaiseen sirkustelttaan, jossa näytetään elokuvia.
Sodankylän elokuvajuhlilla on kävijöitä ollut 25 000–30 000 Kuva: Elina Ervasti / Yle

Yleisö ja tekijät luovat Sodankylän hengen

Vuonna 1986 ensimmäisen kerran järjestetyn Sodankylän filmifestivaalin erityisyys ovat paitsi tähtivieraat, myös ainutlaatuiset puitteet. Juhannuksen alla järjestettävien juhlien tunnelman takaavat keskiyön aurinko ja tapahtuman intiimiys.

Elokuvanäytöksiä on viidessä paikassa, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat Kitisen koululla tai sen pihapiirissä. Legendaariseksikin mainittuun elokuvateatteri Lapinsuuhun ei ole kuin muutaman minuutin kävelymatka.

Sodankylässä tavallinen festivaalikävijä saattaa päästä puheisiin päävieraiden kanssa esimerkiksi esityspaikoilla tai niiden läheisyydessä, vaikkapa ravintolateltassa.

Kutsuvieraita ei ole eristetty omaan VIP-kuplaansa.

– Täällä tapaa alan legendoja ihan katutasossa. Samoin tavallisia ihmisiä, tämä on kohtaamisten paikka, kuvailee ohjaaja Heikki Kujanpää.

Kujanpään mukaan Sodankylän merkittävään antiin kuuluu myös se, että tekijät eivät ole paikalla markkinoimassa elokuviaan. He pystyvät tämän ansiosta tarkastelemaan ja kertomaan avoimesti urastaan ja tekemisistään.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 16.6. kello 23 saakka.

15.6. kello 17.46 juttu päivitetty kauttaaltaan.

17.6. Kello 10.45 korjattu haastateltava Heikki Kujanpään nimi. Aiemmin jutussa kirjoitettiin, että hänen sukunimensä olisi Kujansuu.

Lue myös:

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden katsojaennätyksen

"Tämä on täysin ainutlaatuinen kokemus" – Sodankylän henki hurmasi elokuvajuhlien ensikertalaisen Hannu-Pekka Björkmanin

Suosittelemme sinulle