Hyppää sisältöön

Hallintovaliokunta vaatii, että laki sallii koko itärajan sulkemisen tarvittaessa

Myös hallituspuolueet tukivat vaatimusta, jonka mukaan lain tulisi sallia turvapaikanhaun keskittäminen muualle kuin hybridioperaatioon ryhtyvän valtion vastaiselle rajalle.

Pohjois-Karjalan rajavartioston partio kulkee rajalinjaa pitkinaurinkoisena päivänä.
Hallitus pyrkii valmistautumaan turvapaikahakijoita hyödyntävien hybridioperaatioiden uhkaan usealla lakimuutoksella. Kuvassa Pohjois-Karjalan rajavartioita. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Jyrki Hara,
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan hallintovaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa valmiuslaista. Lausunnossaan valiokunta ottaa kantaa myös rajavartiolain tulevaan sisältöön.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoi jo ennen valiokunnan kokouksen päättymistä Twitterissä, että valiokunnan hyväksymän lausunnon mukaan lainsäädäntöön tulee lisätä säännökset, jotka mahdollistavat tarvittaessa koko vieraan valtion vastaisen rajan sulkemisen.

Rajan sulkeminen tarkoittaisi turvapaikanhaun keskeyttämistä koko rajalla.

Käytännössä tämä tapahtuisi niin, että vaikkapa Venäjän lähettäessä turvapaikanhakijoita Suomen rajalle kaikki ylityspisteet voitaisiin sulkea myös kansainvälistä suojelua hakevilta.

Hallituksen lakiesityksen mukaisesti yksi turvapaikanhakupiste pysyisi kuitenkin auki, mutta se voisi sijaita vaikkapa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

– Oleellista on se, että se ei ole tämän vieraan valtio vastaisella rajalla, Riikka Purra totesi valiokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa.

Lisäksi valiokunta edellyttää, että rajavartijat saavat riittävät valtuudet toimia tilanteessa. Myös hallituspuolueet hyväksyvät lausunnon.

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat katsoneet, että joko uudistettavaan valmiuslakiin tai rajavartiolakiin tulisi kirjata mahdollisuus sulkea itäraja kokonaan turvapaikanhaulta, jos tilanne vaatii.

– Kokoomus on tyytyväinen siihen, että tarvittaessa, jos Suomi joutuu hybridioperaation kohteeksi, jossa siirtolaisia käytetään ihmisaseena suomalaisia vastaan, koko itäraja pystytään sulkemaan, sanoi hallintovaliokunnan kokoomusjäsen Heikki Vestman.

Hallituspuolueet: Tämä on ollut tavoite koko ajan

Hallintovaliokunnan demariedustaja Mika Kari sanoo Ylelle, että myös hallitus on jo pitkään lähtenyt siitä, että koko raja pitää voida tarvittaessa sulkea.

– Tämä tavoite on ollut hallituksella koko tämän valmistelun ajan, että tilanteen niin vaatiessa maan rajoja voidaan sulkea, jotta varmistetaan rajaturvallisuus kaikissa rajanylityspaikoissa.

Valiokunnassa vihreitä edustava Hanna Holopainen puolestaan katsoi, että valiokunnan kannasta huolimatta hallituksen esitykseen rajavartiolaista ei tarvita pykälämuutoksia.

– Oma näkemykseni on, että se sisältää varsin hyvin juurikin ne mahdollisuudet, jotka tarvitaan Suomen kansallisen turvallisuuden turvaamiseen kaikissa olosuhteissa, myös hybridivaikuttamisen tilanteessa. Pidän näitä hallituksen tuomia muutoksia lainsäädäntöön riittävinä tältä osin.

Sekä valmiuslain että rajavartiolain valmistelu jatkuu

Asia on mutkikas: Hallintovaliokunta antoi nyt lausunnon valmiuslain muuttamisesta, mutta otti samalla kantaa rajavartiolain tulevaan sisältöön. Mainittuja rajan sulkemiseen liittyviä säännöksiä vaaditaan juuri rajavartiolakiin, josta samainen hallintovaliokunta myöhemmin tekee pykälät valmiiksi hiovan mietinnön.

– Käytännössä hallintovaliokunta antoi nyt ohjeita itselleen, puheenjohtaja Purra totesi.

Sekä valmiuslain että rajavartiolain käsittely on edelleen eduskunnassa kesken. Molemmilla pyritään varautumaan muun muassa uusiin, turvapaikanhakijoita hyväksi käyttäviin hybridiuhkiin.

Purra ei vielä uskaltanut olla varma, että poliittinen kiista lakien lopullisesta sisällöstä olisi ohi.

– Mitään ei ole päätetty ennen kuin kaikki on päätetty. Tämä on hallintovaliokunnan esittämä lausunnon osa ja seuraavaksi alamme käsitellä tätä rajavartiolain esitystä. Tietenkään mikään ei ole vielä varmaa.

Perussuomalaiset on uhannut, että puolue torppaa valmiuslain uudistuksen etenemisen, jos rajavartiolakiin ei saada riittäviä mahdollisuuksia turvapaikanhaun keskeyttämiseen tarvittaessa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut, että valmiuslain kiireelliseen hyväksymiseen tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö, joten pikakäsittelyyn tarvitaan oppositiosta sekä perussuomalaisten että kokoomuksen eduskuntaryhmien tuki.

Varsinaisen mietinnön valmiuslain muutoksesta antaa Petteri Orpon (kok.) johtama puolustusvaliokunta.

Voit keskustella aiheesta 16.6. kello 23:een saakka.

Lue lisäksi:

Eduskunta keskusteli kiistellystä rajavartiolaista – perussuomalaiset: Kaikissa tilanteissa täytyy olla keinot suojata Suomen koskemattomuutta

Hallitus esittää, että turvapaikanhaun voisi keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos kyse on hybridioperaatiosta – muutos ei riitä perussuomalaisille

Suosittelemme