Hyppää sisältöön

Kotiväki kesäreissuun ja koira aktiviteettien täyteiselle hotellilomalle – lemmikkihoitoloissa kesä on jo pitkälti loppuunmyyty

Koronan jälkeinen matkakuume näkyy myös lemmikkihoitoloissa. Kesän viikonloput alkavat olla täynnä, ja nyt varataan jo syksyä.

Ruskea, iso koira leikkii värikkäällä pallolla.
Lemmikkihotelli Doggies & Kitties avautui Ylöjärvellä samaan aikaan, kun pandemia pääsi vauhtiin. Se hiljensi toimintaa alkumetreillä, mutta nyt kysyntä on taas kasvanut. Video: toimittaja ja kuvaaja Miikka Varila / Yle
Päivi Solja

Ylöjärvellä sijaitsevalla teollisuusalueella tulijoita tervehtii innostunut haukunta, joka hiljenee nopeasti aamuruokinnan myötä. Ruokailun pariin hiljentyvä karvatassujen joukko hymyilyttää Lemmikkihotelli Doggies & Kittiesiä pyörittävää Kirsi Hautakangasta.

– Kesä on meidän sesonkiaikaamme. Ihmiset matkustavat, ja lemmikkiä ei voi kaikkialle ottaa mukaan. Me tulemme silloin hoidossa apuun.

Hoitopaikkoihin on nyt tunkua, kun koronan aikana patoutunut matkustustarve purkautuu. Soittokierros alan yrittäjien kesken paljastaa, että parhaillaan varataan jo elokuuta ja syksyä.

– Meilläkin viikonloput alkavat olla täynnä, mutta viikolla on tilaa. Oman lisänsä tuovat eri paikkakuntien festari- ja tapahtumaviikonloput, jotka ovat aika lailla varattu, Hautakangas kertoo.

Yrittäjä Kirsi Hautakangas voi pandemian hellittäessä jo hymyillä, kun lemmikkihotelliin riittää tulijoita. Kuva: Miikka Varila / Yle

Ylöjärven lemmikkihotellissa on tällä hetkellä seitsemän kissahuonetta ja 36 koirahuonetta. Hoitojakso kestää tavallisimmin viikonlopun tai muutaman päivän, joskus lomareissun ajan eli viikon tai kaksi.

– Meillä on kuukaudenkin täällä olevia, mutta myös päivähoidokkeja – ja eri syiden ja elämäntilanteiden vuoksi kaikkea siltä väliltä.

Tutut hajut rauhoittavat

Moni omistaja tuo lemmikin mukana hoitolaan esimerkiksi ruokakupin tai lelun. Yrittäjä Kirsi Hautakangas kannattaa ajatusta lämpimästi.

– Se on toivottavaakin, sillä omat jutut ovat lemmikille tosi tärkeitä. Meiltä löytyy kaikki tarvittava, mutta olisi hyvä, jos huoneessa olisi jotain kodin tutuista hajuista – se auttaa ilman muuta viihtyvyydessä.

Yrittäjä muistuttaa, että rutiinit ja selkeät rytmit ovat eläimille tärkeitä.

Lemmikkihotelli Doggies & Kittiesissä lemmikkejä pyritään aktivoimaan koiran luonteelle sopivalla tavalla. Eläinten kanssa puuhastelu kuuluu myös pirkkalalainen Anu-Liisa Heinämäen työnkuvaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Lemmikit oppivat ne hyvin nopeasti. Täällä voi olla eri rutiini kuin kotona, mutta päivän tai kahden jälkeen opitaan meidän tapamme toimia.

Lemmikkihotellissa jokainen eläin otetaan yksilönä.

– Uuden lemmikin kanssa kysytään aina tarkkaan, minkälainen ystävä on kyseessä. Hoitojakson aikana erilaiset luonteenpiirteet sitten aukeavat meille hoitajillekin hyvin.

Laajennus kiinnostaa

Hautakangas aloitti lemmikkihotellitoiminnan Seinäjoella vuonna 2016. Ylöjärven hoitola perustettiin pari vuotta sitten – pahimpaan koronapandemia-aikaan. Kun yrityksen halli valmistui toukokuussa 2020, pysyivät ihmiset kotona, eikä hoitolaan riittänyt asiakkaita.

– Se oli haastavaa aikaa eikä mitenkään suunniteltua tai toivottua. Nyt on ollut nousujohteista, ja tämä on ensimmäinen kesä, kun toimitaan kunnolla.

Doggies & Kitties -lemmikkihotelli Ylöjärvellä alkaa kesän myötä täyttyä. Kissoille hoitolasta löytyy seitsemän huonetta ja koirille 36 huonetta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Moni Pirkanmaalla toimiva pienempi lemmikkihoitola sijaitsee lähellä luontoa. Ylöjärvellä ollaan teollisuusalueen kulmassa, ja hoitopaikkojakin on yli 40. Löytyykö suuremmille lemmikkihotelleille kysyntää?

– Kyllä mielestäni. Profiloidumme nimenomaan aktivoivana hoitolana, ja meillä on useita hoitajia, Hautakangas vastaa.

Eläinrakas yrittäjä on pohtinut toiminnan laajentamista muillekin paikkakunnille.

– Kysyntää ja kasvusuunnitelmia on ehdottomasti. Meillä on vakioasiakkaita ja alkaa olla aika täyttä, hän toteaa hymyillen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 16.6. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Moni korona-aikana otettu koira kärsii etätöiden päättymisestä – kouluttaja: "Voi verrata tilanteeseen, jossa ihminen jätetään palavaan taloon"

Korona-aikana hankittiin paljon koiria, joista halutaan nyt eroon – "Osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan"

Suosittelemme sinulle