Hyppää sisältöön

Onko Markku Kanervalla käsissään uusi ässä? Asiantuntija avaa videoilla, miksi Lucas Lingmanista kuoriutuu Huuhkajille tärkeä pelaaja

Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen perkaa Lucas Lingmanin otteita Kansojen liigan kesäkuun otteluissa. Markku Kanervalla voi olla käsissään uusi avainpelaaja keskikentälle.

Lucas Lingman: havainnointi päätä pyörittämällä ja sijoittuminen taskun keskelle
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue päätti Kansojen liigan kesäkuun rupeamansa tiistaina 2–3-tappioon Bosnia-Hertsegovinasta.

Yhdentoista päivän sisään Huuhkajat pelasi neljä ottelua, joista se voitti yhden, pelasi yhden tasan ja hävisi kaksi viimeistä kamppailuaan.

Suomen puolustuspelaaminen ja kahdessa viimeisessä ottelussa viimeistely saivat kritiikkiä, mutta otteluissa nähtiin myös paljon hyvää ja onnistumisia.

Yksi tiistain Bosnia-ottelussa mainiosti suoriutunut pelaaja oli keskikentällä ahertanut Lucas Lingman, joka oli mukana rakentamassa myös Suomen molempia maaleja.

Teemu Pukki toi Suomen tasoihin Bosniaa vastaan. Lucas Lingman antoi vapauttavan syötön Benjamin Källmanille laitaan. Hän keskitti Pukille maalipaikkaan.
Lucas Lingman käynnisti Huuhkajien 2–1-maaliin johtaneen hyökkäyksen pitkällä syötöllä Teemu Pukille. Pukki löysi boksista Benjamin Källmanin, joka tykitti pallon Bosnia-Hertsegovinan maaliin.

Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutisen mukaan Lingmanin roolia tarkastellessa huomio on syytä kiinnittää myös Huuhkajien tiistain kokoonpanoon. Pallollisen pelin johtajat Glen Kamara ja Robert Ivanov aloittivat penkiltä.

– Kentältä taas löytyivät Mikael Soisalon, Ilmari Niskasen ja Benjamin Källmanin kaltaiset pelaajat, jotka tuovat enemmän vauhtia ja etenemistä kuin kontrollia, Nuutinen avaa.

– Suomi oli pallollisen pelaamisen kanssa pulassa alun, ja Bosnia meni ansaitusti johtoon. Ensimmäisen puoliajan aikana Lingman lähti täyttämään tätä tyhjiötä Suomen pallollisessa pelaamisessa.

Lucas Lingman pallossa.
Lucas Lingman pelasi ennen Helsingborgiin siirtymistään HJK:ssa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Lingman organisoi Suomen joukkueen pelaamista ja oli vahvasti mukana luomassa myös Suomen maaleja.

1. Oman joukkueen pelaamisen organisointi

1. Oman joukkueen pelaamisen organisointi

– Lingman pystyi omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että peli alkoi kääntyä Suomelle edulliseksi. Kun huomio kiinnittyy Lingmaniin silloin, kun hänellä ei ole palloa, hänen kätensä heiluvat jatkuvasti ja hän ikään kuin siirtää kanssapelaajiaan sellaisille paikoille, joilla pelaajien väliset yhteydet pysyvät hyvinä pallon liikuttamiselle, Nuutinen selittää.

2. Oman toiminnan salaaminen

2. Oman toiminnan salaaminen

Lingman on mainio salaamaan myös seuraavan askeleensa. Lisäksi Lingman kykenee toimittamaan pallon eteenpäin nopeasti ja laittamaan syötön linjan läpi. Näin Huuhkajat pääsi etenemään kentällä.

– Hänen päänsä pyörii koko ajan ja hän muodostaa suunnitelmaa, kun hänellä ei ole palloa. Kun hän pudottaa vastaanottamaan palloa, hän hyödyntää negatiivista peliasentoa hyväkseen, houkuttelee vastustajaa lähemmäs ja pystyy omalla lantion suunnallaan sekä katseellaan antamaan väärää informaatiota siitä, mitä hän on tekemässä, Nuutinen avaa.

3. Tuen korkeuden säätäminen ja pelin rauhoittaminen

3. Tuen korkeuden säätäminen ja pausa

Lucas Lingman on paljon pallossa, ja hän on usein pelattavissa.

– Lingman pystyy säätämään hyvin oman tukensa korkeutta ja intensiteettiä. Kun paine tulee maalivahti Hradeckyyn, Lingman pudottaa tukensa alemmas ja siirtää pelin vapaalle puolelle, josta Suomi pääsee etenemään, Nuutinen selostaa.

– Kun peli virtaa takaisin Lingmanin puolelle, hän pystyy pysäyttämään pelin hetkeksi, antaa omalle joukkueelleen aikaa organisoitua ja sen jälkeen lähtee taas liikuttamaan palloa.

4. Syöttövalmius ja joustava päätöksenteko

4. Syöttövalmius ja joustava päätöksenteko

Lingman on jatkuvasti valmiina syöttämään palloa eteenpäin, ja toisaalta myös odottamaan, että syöttömahdollisuuksia aukeaa.

– Lingman vastaanottaa pallon todella pieneen tilaan käytännössä koko Bosnian keskelle, mutta silti hänellä ei ole kiire. Se johtuu siitä, että hänellä on pallo lähellä omaa jalkaa, mikä tarkoittaa, että syöttövalmius on korkea, Nuutinen kertaa.

Lingman pystyy myös nopeisiin ratkaisuihin.

– Hänen päätöksentekonsa on joustavaa ja hän pystyy vielä viime hetkellä muuttamaan päätöstään, jos hän näkee edullisemman syöttösuunnan. Jotta noista pienistä tiloista pystyy löytämään tuollaisia välejä, pitää olla taitava syöttämään lyhyellä latauksella ja jalan eri osilla, kuten Lingman tässä ulkosyrjällä tekee.

5. Havainnointi päätä pyörittämällä ja sijoittuminen taskun keskelle

5. Havainnointi päätä pyörittämällä ja sijoittuminen taskun keskelle

Lingmanilla on mainio kyky pelata pienissä tiloissa ja houkutella käyttösyötöillä vastustajia irti muodosta.

– Käyttösyöttöjen jälkeen hän itse liikkuu muodon sisälle. Lingman on todella hyvä hakeutumaan vastustajien pelaajien keskelle muodostuvaan taskuun saadakseen itselleen maksimimäärän tilaa ja aikaa. Kun häntä tarkastelee taskussa, pää kääntyy jatkuvasti ja tämä piirre yhdistää kaikkia eliittitason keskikenttäpelaajia. He pystyvät useammin päätä pyörittämällä keräämään informaatiota pelistä, Nuutinen ylistää.

6. Painopisteen vaihtaminen ykkösellä ja rytmin rikkominen

6. Painopisteen vaihtaminen ykkösellä ja rytmin rikkominen

Lisäksi Lingman pystyy rikkomaan pelin rytmiä yllättävällä syöttörytmillä.

– Tässä tapauksessa yhden kosketuksen syöttö nopeuttaa liikuttamista, jotta päästään nopeammin tilaan, jossa etu on. Vähän peliasennon vastainen yhden kosketuksen syöttö on yksi Lingmanin bravuureista.

Lucas Lingman tilastot
Mitä enemmän grafiikassa näkyy sinistä, sen parempi pelaaja on omalla pelipaikallaan. Kuva: Statsbomb/ Yle

Seurajoukkue Helsingborgissa kausi ei ole sujunut mairittelevasti, sillä täksi kaudeksi pääsarjaan palannut perinteikäs ruotsalaisseura on valahtanut Allsvenskanin hännille.

Huuhkajien matkassa Kansojen liigassa Lingman suoriutui kuitenkin mainiosti. Jälkimmäisen Bosnia-ottelun lisäksi espoolaislähtöinen keskikenttäpelaaja urakoi 90 minuuttia Montenegroa vastaan.

– Otanta on toki pieni, mutta tässä nousee esiin, kuinka hyvät ottelut Lingman on pelannut. Moni tutkan kohdista on täynnä, mikä korostaa, kuinka hyvin hän on onnistunut. Pelin edistäminen on maksimissa, mikä kertoo, kuinka paljon Lingman on vienyt Suomen peliä eteenpäin hyökkäyskolmannekselle syöttämällä tai kuljettamalla. Toinen hyvä huomio on, että Lingman ei ole varsinaisesti puolustava pelaaja, mutta kun katsoo tilastoja, hän on siinä mielessä ylittänyt itsensä ja täyttänyt paikkansa myös puolustussuuntaan.

Vasta maaliskuun Slovakia-ottelussa A-maajoukkueessa debytoinut Lingman ei kuulu vielä päävalmentaja Kanervan avainpelaajiin, mutta jatkossa ehkä syytä olisi.

– Kyllähän hän antoi vahvat näytöt, että rooli tulisi olla isompi. Palapeliin vaikuttaa toki monta asiaa. Aina kun tulee uusi pelaaja uudelle paikalle, se vaikuttaa moneen muuhun valintaan, Nuutinen aloittaa.

– Lingman toi kuitenkin Suomen pelaamiseen paljon lisää ja hän sopii hyvin niihin valintoihin, joita Kanerva tiimeineen on tehnyt. Pallolliseen pelaamiseen on panostettu, Suomi on enemmän pallossa ja etenee enemmän kontrolloidusti linja kerrallaan. Lingmanin pelaajaprofiili sopii siihen erinomaisesti.

Lue myös:

Huuhkajien puolustus vuotaa nyt pahasti – asiantuntijat uskovat suunnan olevan silti oikea: "Pelaajat täytyy saada toimimaan paremmin yhdessä"

Huuhkajat tuhlaili taas, Bosnia-Hertsegovina vei maalijuhlat – Teemu Pukki puki pelaajien väsymyksen sanoiksi

Onko Huuhkajien vahvuus muuttunut heikkoudeksi? Asiantuntijat avaavat, mitä Romanian voittomaalissa tapahtui: "Joukkue kelailee varmasti videoita"

Suosittelemme sinulle