Hyppää sisältöön

Olkiluodon kolmosreaktorin sähköntuotanto myöhästyy taas – ja jos talvi on kova, ei sähköä välttämättä edes riitä

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan syksystä selvitään, mutta tilanne sähkön saatavuuden suhteen tiukentuu koko ajan.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen reaktorirakennukset kolme ja yksi kuvattuna merenlahden yli. Etualalla kaislikkoa.
Olkiluodon ydinvoimalan reaktorirakennukset kolme ja yksi kuvattiin marraskuussa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Viivi Koivistoinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuuden Voima ilmoittaa, että Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö keskeytyy vielä reilun kuukauden ajaksi. Laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan viive merkitsee, että säännöllinen sähköntuotanto alkaa vasta joulukuussa, ei syyskuussa, kuten aiemmin suunniteltiin.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan Olkiluodon kolmosreaktorilla on suuri merkitys Suomen sähköhankinnalle erityisesti Venäjän sähköntuotannon loputtua.

– Olisi tärkeää saada laitos talveksi käyttöön. Toivotaan, että tämä uusi ilmoitettu aika tulee pitämään. Uskon, että syksyn osalta selvitään, mutta olemme koko ajan tiukemmassa tilanteessa. Jos tulee muita merkittäviä vikoja järjestelmään, joko sähköntuontiyksiköihin tai tuotantoyksiköihin, niin silloin tilanne on tiukka, kun meiltä puuttuu Venäjän tuonti, eikä kaasuakaan ole saatavilla sähköntuotantoon samalla tavalla kuin ennen, Leskelä sanoo.

Jos laitosta ei saada jouluun mennessä toimintaan, voi sillä olla Leskelän mukaan vaikutuksia jopa sähkön riittävyyteen.

– Jos tulee kova talvi, ovat hinnat todella korkeat, ja voi olla haasteita ihan sähkön riittävyydessäkin, Leskelä sanoo.

Reaktorin koekäytön keskeytymisellä on vaikutusta sähkön hintaan, sillä Olkiluodon kokoisen tuotantolaitoksen jatkuva tuotanto toisi sähkön tukkumarkkinahintaa alas.

– Viivästys ei koko projektin kestoon nähden ole kovin suuri, että siinä mielessä taloudellinen vaikutus ei ole jättimäinen. Mutta kun olemme korkean energian hinnan vaiheessa, olisimme toivoneet, että laitos saadaan mahdollisimman pian käyttöön, Leskelä kertoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Olkiluoto tuottaa merkittävästi sähköä, kun sitä koekäytetään heinäkuusta eteenpäin.

– Tilanne ei ole sama, kuin laitosta ei olisi ollenkaan olemassa. Tuotanto menee vain koekäyttösyklin mukaan. Välillä laitos tuottaa sähköä ja välillä ei, Leskelä sanoo.

Viivästys johtuu turbiinissa havaituista ongelmista

Yhtiön mukaan viivästys on seurausta turbiinin välitulistimella ilmenneistä irto-osaongelmista, jotka havaittiin toukokuussa. Korjaustoimet kestävät heinäkuun lopulle. Koekäyttöohjelmaa ja sähköntuotantoa päästään jatkamaan vasta näiden korjaustöiden jälkeen.

Aikatauluun on varattu lisäaikaa myös testeihin ja niiden analysointiin aiemman koekäyttövaiheen pohjalta.

Kolmosreaktorin koekäyttövaihe on määrä saada päätökseen joulukuussa 2022, jolloin säännöllinen sähköntuotanto alkaa. Laitostoimittaja, eli Siemensin ja Arevan konsortio, on sopimuksen mukaan velvollinen viimeistelemään kolmosyksikkö valmiiksi asti. Olkiluodon kolmosreaktori alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon maaliskuussa.

Maaliskuussa odotus oli, että säännöllinen sähköntuotanto olisi alkanut heinäkuussa. Kun säännöllinen sähköntuotanto alkaa, tuottaa OL3 noin 14 prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta. Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009.

Voit keskustella aiheesta 16.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Ydinjätteen hautaaminen Olkiluotoon alkaa parin vuoden kuluttua – Suomen kokemuksia seuraa koko maailma

Jotta epä­todennä­köinen ei tapahtuisi

Suosittelemme sinulle