Hyppää sisältöön

Yli tuhat lasta ja nuorta uusiin tiloihin: uuden jättikoulun on määrä valmistua Helsingin Pasilaan 2024

Uuteen koulurakennukseen tulee myös päiväkoti ja esikoulutilat yhteensä 200 lapselle.

Anu Kahra luokkahuoneessaan 2. toukokuuta.
Pasilan peruskoulussa työskentelevä opettaja Anu Kahra luokassa oppilaidensa kanssa. Kuva on otettu 2. toukokuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Pasilaan suunnitellun uuden jättikoulun rakentaminen etenee. Uuden 1000 oppilaan koulun on määrä valmistua vuonna 2024. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pasilan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman keskiviikkoiltana.

Rakennukseen tulee koulun lisäksi uusi päiväkoti ja esikoulutilat yhteensä 200 lapselle.

Uudet koulutilat tarvitaan, koska nykyiset tilat ovat kasvavalle käyttäjämäärälle riittämättömät, eivätkä ne enää kaikilta osin vastaa myöskään opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita.

Isoja kouluja rakennetaan yhä enemmän

Isojen koulujen määrä on Helsingissä lisääntynyt reippaasti viime vuosina. Myös jättimäiset peruskoulut, joissa oppilaita on liki tuhat tai jopa yli, ovat yleistyneet selvästi.

Paljon rakennetaan myös kouluja, joissa opiskelee oppilaita ekaluokkalaisista yhdeksäsluokkalaisiin. Samoissa kouluyksikössä annetaan yhä useammin myös varhaiskasvatusta. Syyt ovat usein taloudelliset.

Oppilaiden etuna puolestaan nähdään, että lapsi voi käydä koulua samassa paikassa koko peruskoulun ajan. Myös valinnaisaineita saattaa olla tarjolla enemmän, kun oppilaita ja opettajiakin on samassa koulussa suurempi määrä. Isoihin kouluihin liittyy kuitenkin myös ennakkoluuloja ja ne jakavat mielipiteitä myös valtuustossa.

Pasilan uuden jättikoulun rakentamisen on suunniteltu alkavan ensi syksynä. Uusi suuri koulurakennus palvelisi koko Pasilan aluetta. Rakennus sijoittuu Triplan pohjoispuolelle Tulistimenkadun ja Halkopiipun kallion väliin jäävälle tontille.

Valmistuessaan uudisrakennus korvaa nykyiset kolmessa eri osoitteessa sijaitsevat Pasilan peruskoulun tilat.

Lue lisää aiheesta:

Pisa-tulokset julki: Suomalaislasten lukutaito maailman kärkeä, mutta erot kasvavat – pojista lähes kaksi kolmasosaa lukee vain, jos on pakko

Oppilaalle todistuksen numerot ovat tärkeä juttu – "Jos saa huonon numeron, se motivoi yrittämään enemmän", sanoo 7.-luokkalainen Sisu Lahtinen

Masennus, ahdistus ja uupumus ovat erityisesti nuorten tyttöjen ongelmia – kysymme nyt nuorten mielipidettä mielenterveyden häiriöistä ja avun saamisesta

Suosittelemme sinulle