Hyppää sisältöön

Vantaan sellimurhasta syytetyt määrättiin mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon

Käräjäoikeuden tänään antaman välituomion mukaan syytetyt toimivat yhdessä sen jälkeen, kun he päätyivät uhrin kanssa samaan selliin.

Vantaan vankilan sellisurman oikeudenkäynnissä toinen syytetty nousi ylös oikeudenkäynnin alussa ja poliisit rauhoittivat häntä.
Toinen syytetyistä alkoi riehua oikeudenkäynnissä 10. toukokuuta ja poliisit joutuivat rauhoittamaan häntä. Kuva: Katri Kirsi / Yle
Katri Kirsi,
Saija Nironen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen välituomio annettiin tänään torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus määräsi Vantaan vankilassa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetyt mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon. 19- ja 24-vuotiaita miehiä syytetään murhasta yhdessä vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla.

Vasta mielentilatutkimusten ja vaarallisuusarvioiden valmistuttua oikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion, jossa se ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja mahdollisiin rangaistuksiin.

Syyntakeettomiksi todetut päätyvät yleensä tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Välituomion mukaan miehet toimivat yhdessä

Vaikka rangaistuksia ei vielä langetettu, välituomiossa käräjäoikeus otti jo kantaa siihen, mitä sellissä tapahtui, sekä syytettyjen osallisuuteen tekoihin.

Välituomion mukaan sellissä useita päiviä kestäneessä väkivallassa oli kyse pahoinpitelynä alkaneesta tilanteesta, josta edettiin törkeän pahoinpitelyn kautta uhrin suunnitelmalliseen tappamiseen.

Aluksi 19-vuotias pahoinpiteli uhria, mutta väkivalta muuttui rajummaksi 24-vuotiaan siirryttä samaan selliin. Hänet siirrettiin sinne vankiterveydenhuollon suosituksesta, mutta 19-vuotiaan toive siirrosta edisti välituomion mukaan asiaa.

Välituomion mukaan syytettyjen päästyä samaan selliin uhrin kanssa, heidän tekemänsää väkivaltaa ei voi enää erotella vain toisen syytetyn vastuulle kuuluvaksi.

– Kummatkin ovat toisiaan yllyttäessään vastuussa myös toistensa teoista, välituomiossa arvioidaan.

Välituomion mukaan miehet menettelivät syytteiden kuvaamilla tavoilla.

19-vuotias väitti toimineensa yksin

19-vuotias otti oikeudenkäynnissä henkirikoksen yksin kontolleen.

Syyttäjien mukaan 23-vuotiaan syytetyn uhkaava käytös käräjäoikeudessa vaikutti siihen, että 19-vuotias sanoi olevansa yksin vastuussa uhrin kuolemasta.

Käsittelyn ensimmäinen päivä jouduttiin viime kuussa keskeyttämään hetkeksi, kun vanhempi syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun.

Poliisi on arvellut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

Välituomio: Väkivalta oli erityisen raakaa ja julmaa

Välituomion mukaan syytettyjen vakaata harkintaa voidaan arvioida vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Oikeuden mukaan jo nyt voidaan todeta, että kysymys on yhdestä tekokokonaisuudesta. Syytetyillä on ollut sama motiivi teoilleen.

Välituomion mukaan uhriin kohdistettu väkivalta oli erityisen raakaa ja julmaa. Se kohdistui puolustuskyvyttömään uhriin.

Syytetyillä oli aikaa harkita tekoaan ja luopua siitä, mutta he päättivät jatkaa väkivaltaa.

Miehiä syytetään myös törkeistä raiskauksista

Miehiä syytetään myös uhrin törkeistä raiskauksista. Välituomion mukaan miesten teot on voitu todistaa.

19-vuotias syytetty kertoi teon motiivina olleen sen osoittaminen uhrille, miltä raiskatuksi tuleminen tuntuu. Välituomion mukaan tämä kertoo teolla olleen seksuaalinen tarkoitus.

Käräjäoikeus ottaa kantaa tekojen törkeysarvosteluun ja rikosnimikkeisiin tuomiossaan mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Syyttäjät vaativat vaarallisuusarviota

Vaarallisuusarvion teettämistä vaativat syyttäjät. He hakevat miehille ensisijaisesti elinkautista vankeutta murhasta.

Jos oikeus ei katso tekoa murhaksi, syyttäjät vaativat kummallekin miehelle taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä raiskauksesta yhdistelmärangaistusta, jossa 14–15 vuoden ehdotonta vankeutta seuraisi vuoden valvonta-aika.

Yksi yhdistelmärangaistuksen ehdoista on, että tuomittu on todettu vaarallisuusarviossa erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Syyttäjät ovat perustelleet mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion teettämistä teon poikkeuksellisella luonteella. Aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoi loppulausunnossaan oikeudelle, että henkirikos oli murhaksikin poikkeuksellisen raaka ja julma.

Teon motiivina uhrin seksuaalirikostausta

21-vuotias uhri löytyi kuolleena Vantaan vankilan matkasellistä aamulla 27. tammikuuta.

Samassa sellissä olleita 19-vuotiasta ja 24-vuotiasta miestä syytetään törkeistä raiskauksista ja murhasta. Syytteiden mukaan uhriin kohdistettiin kidutuksenomaista väkivaltaa kahden päivän ajan.

Henkirikoksen motiivina oli syytteiden mukaan uhrin seksuaalirikostausta. Syytetyille vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Tapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa toissaviikolla ja käsittelyn päätteeksi oikeus määräsi molemmat syytetyt mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

Jos syytettyjä ei tuomita murhasta elinkautiseen, vaativat syyttäjät syytetyille jopa 15 vuoden yhdistelmärangaistusta. Yhdistelmärangaistus vaatii mielentilatutkimuksen yhteydessä tehtävää vaarallisuusarviota.

Syytetyt kiistävät murhan

Syytetyt ovat kiistäneet murhan ja törkeät raiskaukset. 19-vuotias syytetty on myöntänyt tapon ja 23-vuotias syytetty törkeän pahoinpitelyn.

Syyttäjien loppulausunnon mukaan teoista ei jää varteenotettavaa epäilystä. Riidanalaista on kuitenkin se, osallistuivatko molemmat syytetyt henkirikokseen.

Varsinainen tuomio Vantaan sellisurmasta annettaan vasta myöhemmin.

Yle vieraili Vantaan vankilan matkaselliosastolla 11. toukokuuta 2022. Kuvissa ei ole sama selli, jossa epäilty murha tapahtui. Tilat ovat kuitenkin vastaavat.

Poliisilla on meneillään myös esitutkinta Vantaan vankilan toiminnasta tapaukseen liittyen. Siinä selvitetään muun muassa sitä, miksi seksuaalirikollinen oli sijoitettu samaan selliin väkivaltarikollisten kanssa.

Sellissä tapahtunut brutaali väkivalta tajuttiin vasta nuoren miehen kuoltua.

Tapauksen jälkeen Vantaan vankilassa on parannettu etenkin vankien riskien arviointia ja lisätty mahdollisuuksia sijoittaa vanki tarvittaessa omaan selliin.

Kumpikin syytetyistä on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. 23-vuotiaan saama tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Vantaan vankilasurman uhri lannistui uhkailusta, sanoi todistaja oikeudessa – sellitoverit näkivät suuren osan julmasta väkivallasta

Vantaalaisen vankilan sellissä tapahtui raaka henkirikos: 19-vuotias syytetty otti syyt surmasta niskoilleen – Yle seurasi oikeudenkäyntiä

Kävimme Vantaan vankilassa, jossa murhattiin nuori mies tammikuussa – tämän tapainen oli matkaselli, missä henkirikos tapahtui

Vantaan sellisurmaoikeudenkäynnissä riehuneen muoviveitsi oli viritetty vaaralliseksi – Riihimäen vankilan johtajan mukaan tilanne on ollut kriittinen

Vantaan vankilan sellisurmasta syytetty alkoi riehua oikeussalissa kädessään teräaseelta näyttävä esine – salakuljetti sen vankilasta

Poliisi epäilee Vantaan vankilan henkilökuntaa rikoksesta – sellissä tapahtunut julma väkivalta tajuttiin vasta nuoren miehen kuoltua

Kaksi miestä raiskasi ja murhasi 20-vuotiaan uhrin Vantaan vankilassa, arvioi syyttäjä – vankilan johtaja: Yhteisselleistä pitää luopua

Parikymppistä miestä pahoinpideltiin sellissä brutaalisti kaksi päivää – tapaus johti kuolemaan, nyt poliisi selvittää Vantaan vankilan toiminnan

Vantaan vankilan kuolemaa tutkitaan nyt murhana – poliisin mukaan uhriin on kohdistettu raakaa ja julmaa väkivaltaa

"Surunvalittelut omaisille" – Suomen vankiloiden ylin johtaja pahoittelee vankisurmaa ja kertoo, miten se oli mahdollista

Suosittelemme sinulle