Hyppää sisältöön

Suomessa kierrätetään jo tarraetiketitkin muovituotteista – Salossa tarroista valmistuu lämmöneristettä taloihin

Eristevalmistaja Finnfoam kertoo kehittäneensä kahden muun yrityksen kanssa tavan kierrättää tarraetiketeistä syntyvää jätettä eristevalmistukseen.

Pahvilaatikossa PET-pohjaista tarrakalvoa, jota kerätään kierrätykseen.
Finnfoam kertoo, että UPM Raflatac kerää PET-pohjaista tarrakalvoa takaisin asiakkailtaan, ja tästä Inosence Polyol hyödyntää osan polyolin valmistukseen. Kuva: Finnfoam
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa kierrätetään jo kierrätysmuovien tarraetikettejäkin.

Yritykset UPM Raflatac Oy , Inosence Polyol Oy ja Finnfoam Oy ovat kehittäneet yhteistyömallin, jossa muovien prosessijäte jalostetaan polyol-nimiseksi aineosaksi, jota tarvitaan taloissa tarvittavan lämmöneristeen tuottamiseksi.

Finnfoam kertoo tiedotteessaan, että Suomessa muovipullojen ja niiden tarraetikettien kierrätys on tehokasta, mutta pullojen ja muiden PET-muovien tarraetikeistä 20 prosenttia on ollut silti edelleen vain jätettä.

– Tämä viidennes tarraetikettien taustamateriaaleista on PET-pohjaisia kalvoja, jossa muovin päälle on sivelty äärimmäisen ohut kerros silikonia. Silikoni muodostaa etiketin liimapuolelle liukkaan vastapinnan, josta etiketin saa irrotettua tasaisesti. Näiden jakeiden erottelu on vaikeaa, ja siksi PET-muoviset taustakalvot ovat aiemmin päätyneet polttoon, Finnfoam kertoo tiedotteessaan.

Nyt UPM Raflatac kerää tarraetikettien taustamateriaalia takaisin, ja Polyol valmistaa siitä polyolia. Valmistuva polyoli taas hyödynnetään Finnfoamin Salon tehtaalla, jossa polyisosyanuraatti-eristeiden toisena pääraaka-aineena on polyoli.

Finnfoam arvioi, että syksyyn mennessä eristeiden muoviraaka-aine on kokonaisuudessaan korvattu kierrätetyllä.

– Ratkaisumme on hieno esimerkki kemiallisen kierrätyksen mahdollisuuksista. Se mahdollistaa monien vaikeasti eroteltavien materiaalien erottelun ja uudelleen kierrättämisen, sanoo tiedotteessa Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Hän uskoo, että uudet taloudelliset ja ekologiset kierrätysmenetelmät muokkaavat tulevaisuudessa myös lainsäädäntöä siihen suuntaan, että kierrätysvelvollisuus kasvaa entisestään ja jätteiden poltto vähenee.

Salossa Finnfoamin tehdasalueelle rakennetaan parhaillaan myös kemiallista muovinkierrätyslaitosta. Arvioitu valmistumisaika on tämän vuoden syyskuussa.

Lue lisää:

Saloon tulee kemiallinen muovinkierrätyslaitos – eristevalmistaja Finnfoamin investoinnin arvo liki kymmenen miljoonaa

Artikkelia ja otsikkoa korjattu klo 10:01: PET-muovia on lukemattomissa tuotteissa, ei pelkästään pulloissa. Silikoni suodatetaan prosessissa pois, ja jäljelle jäävästä puhtaasta PET-muovista tehdään eristeitä.

Suosittelemme