Hyppää sisältöön

Kehonrakentajaa syytetään entisen naisystävänsä murhasta Espoon Haukilahdessa – odotti uhria rappukäytävässä teräase mukanaan

Mies oli määrätty naista koskevaan lähestymiskieltoon. Syytteiden mukaan hän oli uhkaillut uhria tappamisella jo aiemmin.

Espoon oikeustalo.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi käsitellä Haukilahden henkirikoksen syytteitä keskiviikkona. Kuva: Lukas Rusk / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 1963 syntynyttä miestä syytetään noin 30-vuotiaan naisen murhasta Espoon Haukilahdessa. Epäilty henkirikos tapahtui kerrostaloasunnon rappukäytävässä maanantaina aamupäivällä 21. helmikuuta. 59-vuotiaalle miehelle vaaditaan murhasta elinkautista vankeusrangaistusta.

Tapauksen syytteiden käsittely alkoi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa eilen keskiviikkona. Syytteiden mukaan mies odotti naista tämän kotitalon rappukäytävässä lähes puolentoista tunnin ajan. Kun nainen tuli ulos asunnosta, mies surmasi hänet teräaseella.

Syytteiden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma. Mies iski naista teräaseella yli 30 kertaa eri puolille kehoa. Nainen yritti paeta, mutta mies jatkoi väkivaltaa häntä kohtaan. Teko keskeytyi vasta naapurin tultua paikalle puolustamaan naista.

Syytteet: Mies oli valmistautunut väkivaltaan

Syytteiden mukaan teko oli vakaasti harkittu, suunnitelmallinen ja kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Suunnitelmallisuudesta ja vakaasta harkinnasta kertoo syytteiden mukaan se, että mies oli odottanut naista pitkän ajan rappukäytävässä tappamiseen tai väkivaltaan soveltuvilla välineillä varustautuneena.

Syytteiden mukaan mies oli laittanut puhelimensa lentokonetilaan, jotta puhelimen liikkeitä ei saataisi selville. Hänellä oli mukanaan myös toinen matkapuhelin ja prepaid-puhelinliittymä, jota ei voitaisi suoraan yhdistää häneen.

Lisäksi hän oli ostanut metrolipun Haukilahteen mennessään poikkeuksellisesti käteisellä, vaikka hän yleensä käyttää lipun ostamiseen HSL:n sovellusta.

Syytteiden mukaan mies oli ainakin noin puolen vuoden ajan uhkaillut ja vainonnut naista. He olivat aiemmin olleet parisuhteessa. Mies oli syytteiden mukaan tehnyt naiselle fyysistä väkivaltaa myös parisuhteen aikana.

Miestä syytetään myös uhriin kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta maaliskuussa 2021 Espoossa. Mies oli tuolloin ollut naisen asunnossa, jossa hän oli uhannut tappaa naisen ja itsensä.

Mies myöntää surmanneensa naisen

Mies pakeni uhrin kotitalosta henkirikoksen jälkeen. Poliisi tiedotti tuolloin etsivänsä murhasta epäiltyä kehonrakentajaa. Mies saatiin kiinni Vantaalta 23. helmikuuta. Hänet vangittiin 25. helmikuuuta murhasta epäiltynä. Hän on ollut vangittuna siitä lähtien.

Poliisin mukaan mies tunsi uhrin kehonrakennusharrastuksen kautta. Hänet oli määrätty uhria koskevaan lähestymiskieltoon.

Mies on myöntänyt lyöneensä uhria teräaseella ja aiheuttaneensa hänen kuolemansa. Mies kuitenkin kiistää syytteen murhasta.

Miehen asianajajan käräjäoikeuteen toimittaman kirjallisen vastauksen mukaan mies ei tehnyt henkirikosta vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Miehen puolustuksen mukaan teossa on kysymys taposta.

Miehen kirjallisen vastauksen mukaan hänellä oli mukanaan väkivaltaan sopivia välineitä itsepuolustuksen vuoksi. Hän itse oli saanut uhkauksia vakavasta väkivallasta.

Puolustuksen mukaan miehen tarkoituksena oli vain mennä juttelemaan naisen kanssa. Lyhyen keskustelun jälkeen miehen päässä oli "pimentynyt", eikä hän muista juuri mitään tapahtumista.

Miehen piti ilmoittautua vankilaan vielä samana päivänä suorittamaan rangaistustaan aiemmasta rikoksesta.

Mies raiskasi 16-vuotiaan hieronnan yhteydessä

Mies on tuomittu aikaisemmin Helsingin hovioikeudessa raiskauksesta yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vuonna 2016 tapahtuneen raiskauksen uhri oli teon aikaan 16-vuotias fitnessharrastaja. Tuomittu työskenteli uhrin kuntosalilla urheiluhierojana. Hän raiskasi uhrin hieronnan yhteydessä.

Hovioikeuden lokakuussa 2021 antama raiskaustuomio on lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Murhasta epäilty kehonrakentaja on vangittu

Poliisi otti naisen murhasta epäillyn kehonrakentajan kiinni – poliisi: "Teko oli vakaasti harkittu, raaka ja julma"

Suosittelemme