Hyppää sisältöön

Ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarisen uskomaton elämäntarina inspiroi draamasarjaan

Tv-sarjan kuvaukset aloitetaan heinäkuussa. Sarjaa kuvataan sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Moottoripyöräkypärää käyttävä Jarno Saarinen ja hänen vaimonsa Soili Saarinen.
Jarno Saarinen kiersi 1970-luvulla Euroopan moottoriratoja ja häntä kannusti hänen vaimonsa Soili. Kuva: Jan Burgers/Funfar Oy
Noora Palola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ratamoottoripyöräilyn legendan Jarno Saarisen elämästä kuvataan draamasarja. Kuusiosaisen sarjan kuvaukset aloitetaan heinäkuussa.

Sarjassa kurkistetaan 1960- ja 70-luvun ratamoottoripyöräilyn maailmaan ja Saarisen saavutuksiin. Saarinen oli rata-ajon ensimmäinen suomalainen maailmanmestari, kun hän ajoi TT-pyörien 250-kuutioisten maailmanmestariksi vuonna 1972 Imatranajossa.

Saarisen saavutukset eivät jääneet Imatralla voitettuun mestaruuteen. Seuraavana vuonna Saarinen voitti Daytona Beachin 200 mailin kilpailun ensimmäisenä ei-amerikkalaisena.

Draamasarjaa kuvataan kansainvälisellä kokoonpanolla Suomessa ja muualla Euroopassa. Sarjan kotimaiset yhteistyökumppanit ovat Yleisradio sekä Fireframe.

Sarjan tuottaa Timo Vierimaa, käsikirjoittaa Sami Keski-Vähälä ja ohjaajaa Simon Kaijser.

Rakensi omat pyöränsä

Saarinen oli mekaanikko, joka rakensi ja kunnosti alussa itse omat pyöränsä. Hänellä oli kaksi isoveljeä ja pikkuveli, joiden kanssa hän harrasti lapsesta saakka innokkaasti polkupyöriä ja mopoja.

60-luvulla Saarinen alkoi seurustella tulevan vaimonsa Soilin kanssa. Soili kannusti myöhemmin miestään usein kilpailumatkoilla. Saarinen tunnettiin henkilönä, joka välitti radan turvallisuudesta. Silti laji vaati lopulta häneltä lopulta hengen.

Saarinen menehtyi Monzan osakilpailussa 1973, kun vieressä ajanut kuljettaja suistui radalta törmäten teräskaiteeseen. Hänen pyöränsä sinkoutui törmäyksessä päin Saarista, ja lyöden tätä päähän. Saarinen kuoli nopeasti vammoihin. Hän oli kuollessaan 27-vuotias.

Saarisen maine "lentävänä suomalaisena" on säilynyt kansainvälisissä piireissä vuosikymmeniä. Tänä kesänä tulee kuluneeksi 50 vuotta Saarisen maailmanmestaruudesta.

Imatralla muistettiin Saarisen saavutusta tänä vuonna nimeämällä Imatranajon katurata Jarno Saarinen Circuit Imatraksi.

Suosittelemme sinulle