Hyppää sisältöön

Kiinan valtion rahoittama instituutti sai lähtöpassit Helsingin yliopistolta – jatko ei ole neuvoteltavissa

Kymmeniä läntisten yliopistojen yhteydessä toimivia Konfutse-instituutteja on lakkautettu, koska niiden on epäilty olevan osa Kiinan propagandakoneistoa.

konfutse-instituutti
Konfutse-instituutti on toiminut Helsingin yliopistossa jo 15 vuotta. Toiminnasta on tullut yliopistolle mainehaitta. Kuva: Harri Fagerholm / Yle
Kirsi Skön
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin yliopisto lähetti tällä viikolla Kiinaan virallisen irtisanomisilmoituksen koskien Kiinan etujen palvelemisesta epäiltyä Konfutse-instituuttiaan. Yliopiston vararehtori Hanna Snellman kertoo, että asiasta tiedotettiin kiinalaisille ensimmäisen kerran alkuvuonna epävirallisessa kokouksessa.

Kiina olisi halunnut jatkaa yhteistyötä.

– He kysyivät onko jatko neuvoteltavissa. Ei ole, vastasimme, sanoo Snellman.

Sopimus yhteistyökumppanin eli Renmin-yliopiston kanssa umpeutuu 10.1.2023. Hallinnollisesti kyse on sopimuksen uusimatta jättämisestä.

Kiinan suurlähetystö puuttui asiaan

Viime vuosina kymmeniä läntisten yliopistojen yhteydessä toimivia instituutteja on suljettu, koska niiden on epäilty olevan osa Kiinan propagandakoneistoa.

Esimerkiksi kaikki Ruotsissa toimineet instituutit on suljettu. Myös Tanskassa Konfutse-instituutit ovat lopettaneet toimintansa.

Kiinalle kehitys ei ole ollut mieleen.

Hanna Snellman myöntää, että Kiinan Suomen suurlähetystö on ollut asiassa yhteydessä.

– Lähetystö olisi toivonut instituutin jatkoa.

Kysymykseen siitä, onko Kiina reagoinut instituutin lopetusuutiseen rajoittamalla muuta yhteistyötä, Snellman vastaa kieltävästi.

– Toistaiseksi Helsingin yliopiston muu Kiina-yhteistyö on jatkunut normaalisti, hän sanoo.

Kielen opetus omiin käsiin

Käytännössä Helsingin yliopisto siirtää syksystä alkaen kiinan kielen opetuksen omaksi toiminnakseen. Hanna Snellmanin mukaan kaksi opettajaa on jo palkattu.

– Haluamme vahvistaa kiinan kielen osaamista. Sille on tarvetta enemmän kuin koskaan.

Syitä Kiinan rahoittaman instituutin lakkauttamiseen on Snellmanin mukaan kaksi.

– Haluamme valita opettajamme itse ja olla heidän työnantajansa. Lisäksi haluamme, että kiinan kielen opetus on tutkimukseen perustuvaa, sanoo vararehtori Hanna Snellman.

Pehmeää vaikuttamista

Konfutse-instituutit ovat osa Kiinan niin sanottua pehmeää vaikuttamista.

Konfutse-instituutit ovat Kiinan kieleen ja kulttuuriin erikoistuneita laitoksia, joita toimii lähes 500 ympäri maailmaa pääosin yliopistojen sisällä.

Kiinan läntisiin yliopistoihin palkkaamien työntekijöiden on epäilty levittävän Kiinan valtiollista propagandaa.

Ylen Spotlight-ohjelma kertoi kaksi vuotta sitten, miten Helsingin Konfutse-instituutissa on pyritty rajoittamaan keskustelua Kiinalle aroista aiheista kuten Tiibetistä.

Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Konfutse-instituutti perustettiin vuonna 2007.

Sopimuksen mukaan Helsingin yliopisto valitsi ja kustansi instituutin johtajan. Kiinalainen osapuoli puolestaan valitsi ja kustansi varajohtajan sekä kolme kielen opettajaa.

Erityisesti Kiinan lähettämän varajohtajan roolia on Ylen saamien tietojen mukaan yliopiston sisällä pidetty epäakateemisena ja suhteita suurlähetystöön liian läheisinä.

Kiinan suurlähetystö ei vastannut MOT-toimituksen sille lähettämään kommenttipyyntöön.

Katso myös MOT: Yliopistot Kiinan armeijan asialla

Suojelupoliisi on varoittanut suomalaisia korkeakouluja sinisilmäisyydestä Kiina-yhteistyössä. 31.1.2022 julkaistu MOT-ohjelma kertoo tutkijoista, jotka auttavat samaan aikaan sekä Suomen tiedemaailmaa että Kiinan armeijaa.

Lue myös:

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen - Toiminnalla on yhteys myös suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Suosittelemme sinulle