Hyppää sisältöön
Pääministeri Sanna Marin kättelee saamelaiskäräjien hallintojohtajaa Pia Ruotsala-Kangasniemeä. Vieressä seisoo käräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.
Saamelaiskäräjien hallintojohtaja Pia Ruotsala-Kangasniemi ja puheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso ottivat vastaan pääministeri Sanna Marinin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihalla. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Pääministeri Marin vierailee Inarissa saamelaiskäräjien juhlassa: "Hallitus on kiinnittänyt huomiota saamelaisiin kohdistuvaan vihapuheeseen"

Saamelaiskäräjien vaalikauden 2020–2023 loppupuolella päästään viimein järjestämään juhlallisuudet kauden kunniaksi. Yle lähettää kaksi streamia paikan päältä.

Linda Tammela
Linnea Rasmus

Saamelaiskäräjät pääsee viimein juhlistamaan vaalikauttaan, mutta totuttua myöhemmin. Koronapandemian vuoksi vaalikauden 2020-2023 avajaisia ei voitu järjestää kauden alussa, kuten tavallisesti.

Yle lähetti kaksi streamia Inarissa järjestetyn juhlatilaisuuden yhteydessä.

Linnea Rasmus

Seuranta on päättynyt. Ylen Saamen nuortentoimitus Sohkaršohkka lähettää juhlista vielä yhden saamenkielisen striimin, joka on alkanut klo 14.20.

Sohkaršohkkan toimittajat Xia Torikka ja Sáárákáisá Seurujärvi lähettävät suoran lähetyksen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta.
Linda Tammela

Suomen hallitus on kiinnittänyt huomiota saamelaisiin kohdistuvaan vihapuheeseen

Pääministeri Marin kertoo hallituksen kiinnittäneen huomiota saamelaisiin kohdistuvaan vihapuheeseen.

Hän huomauttaa, että alkuperäiskansat joutuvat eri puolilla maailmaa häirinnän ja suvaitsemattomuuden kohteeksi erityisesti silloin, kun kyse on maahan ja luonnonvaroihin liittyvistä erimielisyyksistä.

– Viime aikoina rajusti muuttuvassa maailmassamme toisten kunnioittaminen ja arvostaminen on entistä tärkeämpää.

Linda Tammela

Hallitus sitoutunut selvittämään ILO-169-sopimuksen ratifioinnin edellytykset

Saamelaiset ovat varsin kauan toivoneet Suomea ratifioimaan ILO:n alkuperäiskansoja koskevan yleissopimuksen. Muun muassa Norjassa kyseinen yleissopimus on voimassa.

ILO-169:n ratifioiminen on venynyt pitkään, eikä Suomi ole lukuisista käsittelyistä huolimatta edelleenkään ratifioinut kyseistä sopimusta.

Pääministeri Sanna Marin lupaa puheessaan saamelaiskäräjille, että hallitus on sitoutunut selvittämään ILO-169:n ratifioinnin edellytykset ja asiaa pyritään edistämään.

Linda Tammela

Pääministeri Marin: hallitus on edelleen sitoutunut saamelaisten totuus- ja sovintoprosessiin

Pääministeri Sanna Marin kertoo saamelaiskäräjien vaalikauden juhlassa, että hallitus on edelleen sitoutunut saamelaisten totuus- ja sovintokomission prosessiin.

Totuus- ja sovintokomission aloittamiseen on liittynyt turbulenssia, sillä kaksi komissaaria ja sihteeristön puheenjohtaja erosivat tehtävistään vain muutama kuukausi komission toimen aloittamisesta.

Sanna Marin pitämässä puhetta saamelaiskäräjien vaalikauden juhlassa Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.
Sanna Marin toi valtion tervehdyksen tilaisuuteen. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Marin muistuttaa, että totuus- ja sovintokomission työ on monessa suhteessa ainutlaatuinen ja historiallinen prosessi Suomessa.

– Hallitus edelleen sitoutunut ja pitää aloitettua prosessia tärkeänä, Marin sanoo puheessaan.

Hän toivookin, että työ saadaan vietyä läpi onnistuneesti.

– Toivon sydämestäni, että voimme jatkaa yhteistä taivalta ja viedä pitkään odotetun komission onnistuneesti maaliin, sanoo Marin.

Linda Tammela

Juhlan kynnyksellä saatiin päätös, jonka mukaan Suomi on rikkonut saamelaisten osalta ihmisoikeuksia

Saamelaiskäräjät on juhlien kynnyksellä monien ajankohtaisten asioiden äärellä.

Alkuviikosta YK:n rotusyrjinnän vastainen komitea antoi ratkaisunsa, jonka mukaan Suomi on rikkonut rotusyrjinnän vastaista kansainvälistä sopimusta, kun se hyväksyi vuonna 2015 useita kymmeniä henkilöitä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon saamelaiskäräjien vaalilautakunnan näkemystä vastaan.

Komitean päätös antaa puheenjohtaja Juuson mukaan selkeän viestin ihmisoikeuksien toteuttamisesta.

– Se antaa saamelaiskäräjälaille selkeän viestin ihmisoikeuksien toteuttamisen puolesta ja vahvistaa sitä, mitä saamelaiskäräjät on jo kauan tuonut asiasta esiin. Toivottavasti se vaikuttaa myös Helsingissä, Juuso toteaa.

Juuso muistuttaa, ettei päätös ole ainoa. Aiheesta on tehty kaksi muutakin päätöstä, joiden mukaan saamelaisten ihmisoikeuksia on loukattu.

Linda Tammela

Puheenjohtaja Juuso: saamelaiskäräjälaki ei jää meistä kiinni

Inarissa saamelaiskäräjien juhlallisuudet pääsivät alkamaan aikataulussa. Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso on tyytyväinen, kun juhlat viimein päästiin järjestämään koronarajoitusten kevennyttyä.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso pitää puhetta puhujanpöntön takana saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa. Puhujanpöntön edustalla lukee isoin kirjaimin Sajos.
Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso piti saamelaiskäräjien vaalikauden juhlan avauspuheenvuoron. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Juuso pitää tärkeänä, että pääministeri Sanna Marin osoittaa kiinnostuksensa juhlalle. Juuso kertoo yhteistyön saamelaiskäräjien ja valtion välillä olevan monitahoista ja työn alla onkin monia ajankohtaisia lakihankkeita, kuten saamelaiskäräjälaki.

– On ajankohtaisia asioita, jotka ovat näyttävästi hieman seisoksissa, kuten saamelaiskäräjälaki, joka olisi tärkeää saada eteenpäin. Pyrimme tekemään hyvää yhteistyötä valtion suuntaan, meistä se ei kuitenkaan jää kiinni.

Yle lähetti suoran lähetyksen ennen juhlan alkua.
Linda Tammela

Pääministeri Marin tuo tervehdyksensä Inariin

Saamelaiskäräjät pääsee viimein juhlistamaan vaalikauttaan, mutta totuttua myöhemmin. Koronapandemian vuoksi vaalikauden avajaisia ei voitu järjestää kauden alussa, kuten tavallisesti.

Tänään juhlat kuitenkin viimein järjestetään, kun Saamen suvun laulu kajahtaa Inarissa, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa kello 11.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitää Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso. Pääministeri Sanna Marin puolestaan tuo valtion tervehdyksen tilaisuuteen.

Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjien edustajat tuovat puolestaan omalta osaltaan viestinsä tilaisuuteen.

Avajaisjuhlien ohjelmassa kuullaan myös dialogi saamelaiskäräjien nykyisen ja entisten puheenjohtajien välillä. Tuomas Aslak Juuson lisäksi paikalla ovat kaksi edellistä Saamelaiskäräjien puheenjohtajaa, Tiina Sanila-Aikio ja Klemetti Näkkäläjärvi.

Paikalle on saamelaiskäräjien mukaan kutsuttu saamelaisyhteisöä, saamelaisvaikuttajia sekä Suomen valtion ja eri yhteistyötahojen edustajia.

Linda Tammela

Kulttuuripitoisessa ohjelmassa paljon joikua ja ylipäätään musiikkia

Saamelaiskäräjien kuluvan vaalikauden avajaiset alkavat totuttuun tapaan Saamen suvun laululla.

Ohjelmassa nähdään paljon musiikkia, kun paikan päällä esiintyvät muun muassa Iŋgá-Máret Gaup-Juuso, Aslak Anders Gaino, Anna Morottaja, Nils-Heikki Paltto ja Anna Lumikivi.

Kulttuuripitoisessa ohjelmassa on myös Auri Aholan tanssiesitys sekä Ima Aikion ja Niillas Holmbergin runoesitys.

Suosittelemme sinulle