Hyppää sisältöön

Oliver Helanderin ennätysheitosta paljastui kehityskohde – asiantuntija perkaa vaihe vaiheelta lähes 15 vuoteen pisimmän suomalaisen keihäskaaren

Oliver Helander heitti ennätyksensä 89,83. Urheilubiomekaniikan asiantuntija Miika Köykkä analysoi Helanderin heiton ja kertoo, mikä onnistui ja millä osa-alueella on vielä parannettavaa.

Oliver Helander avaa hurjaa keihäskaartaan
Aino Paloniemi,
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Helanderin kausi jatkuu Kuortaneen GP-kilpailussa lauantaina. Suora lähetys Yle Areenassa kello 15.20 alkaen. Lähetys TV2:ssa starttaa klo 17.20.

Oliver Helander heitti tiistaina Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 89,83. Tulos syntyi kilpailun toisella kierroksella ja se nosti Helanderin Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi. Viimeksi suomalaismies oli heittänyt lähes 15 vuotta sitten pidemmälle, kun Helanderin nykyinen valmentaja Tero Pitkämäki kiskaisi MM-kultaa Osakassa tuloksella 90,33.

Helander reagoi maltillisesti, kun katsoi ennätysheittonsa uudelleen perjantaina Kuortaneella Yle Urheilun pyynnöstä.

– Kai se ihan hyvältä näytti. Vauhti oli hyvää. Tuki piti hyvin. Vasen puolikaan ei auennut liian aikaisin, Helander summasi.

Oliver Helanderin huippuheitto kokonaan

Lähes ysikymppinen heitto miellytti urheilijaa. Helanderin kauden tavoitteena on vakiinnuttaa 85 metrin taso.

– Kun on taistellut tässä muutaman vuoden loukkaantumisten kanssa, niin tietysti se tuntuu hyvälle, että onnistuu aina välillä.

– Tärkeintä olisi, että taso nousisi, eikä tulisi vain yksittäisiä pitkiä heittoja, vaan kaikki heitot olisi 85 metrin paikkeilla. Siinä on paljon parannettavaa, Helander kommentoi Ylelle.

Helander heitti avauskilpailussaan Saksan Dessaussa tuloksen 80,36. Hän arvioi, että tällä kertaa heitossa oli huomattavasti enemmän vauhtia.

– Se oli ehkä suurin syy, miksi keihäs lensi noin paljon pidemmälle. Tietysti tekniikkakin osui kohdalleen siinä heitossa. Ei mennyt liian paljon etupainoiseksi, vaikka tämäkin heitto oli vähän etupainoinen, Helander analysoi.

Juoksunopeus säilyi korkeana

Oliver Helanderin vauhdinotto

Urheilubiomekaniikan asiantuntija Miika Köykkä perehtyi Helanderin ennätysheittoon. Huippu-urheilun instituutin (Kihu) Köykkä ylisti heiton kovaa lähestymisnopeutta. Helanderin vauhtijuoksun aikana saavuttama nopeus säilyi heitossa loppuun saakka läpi tukiaskeleen.

– Onnistuneen heiton avaimena oli, että hän pystyi säilyttämään saavutetun juoksunopeuden ristiaskelhypyn aikana ja sen jälkeen siihen asti, kun tukijalka osuu maahan.

Köykkä kertoo myös Helanderin vartalon ketjun toimineen hienosti. Vartalon osien vauhti kasvoi heitossa vahvan tuen myötä. Nopeus siirtyi suorituksessa mutkattomasti lantion, olkavarren, kyynärvarren ja ranteen kautta keihääseen.

Ristiaskeleen, tukiaskeleen ja vetovaiheen kestoaika oli Kihun datan mukaan yhteensä 0,517 sekuntia.

Heittoliike jätti parannettavaa

Oliver Helanderin heittoliike

Ennätysleiskaisussa itse heittoliike jätti Köykän mukaan parantamisen varaa. Helanderilla on kapasiteettia heittää vielä kauemmas, kun heiton vetomatka tulee loppuun saakka.

Vetomatkalla tarkoitetaan keihään kulkemaa matkaa tukijalan maahan osumisesta keihään irtoamiseen kädestä.

Helanderin ennätysheiton vetomatka oli 1,73 metriä. Kuortaneella kolme vuotta sitten heittämässään 86,93-tuloksessa Helanderin vetomatka oli 2,05 metriä.

– Vetoliike ei ihan mennyt loppuun saakka. Jos hän saa hiottua sitä lähiaikoina ja pääsee saattamaan keihään paremmin loppuun asti, niin odotettavissa on vieläkin pidempiä heittoja, Köykkä kertoo.

Keihäs kaarsi hyvässä asennossa

Oliver Helanderin keihäs lentää ilmassa

Keihään asento oli Helanderin ennätysheitossa hyvä, mutta ei loistava.

– Keihäässä ei ollut niin sanottuja sivuttaisryntökulmia, eli se ei lähtenyt poikittain. Keihäs lähti hieman laahaten, mutta kuitenkin tosi hyvässä asennossa.

Heiton kehityskohdat liittyvät Köykän mukaan vetomatkaan ja keihään irrotuskorkeuteen. Irrotuskorkeus oli 1,98 metriä. Kuortaneen kolmen vuoden takaisessa huippukaaressa irrotuskorkeus oli jopa 2,11 metriä.

Heittoon tulee lisää pituutta, kun urheilija saattaa keihästä pidemmälle ja ylemmäs. Ihanteelliseen noin 90 metrin keihäskaareen vaadittava keihään lähtönopeus on noin 30 metriä sekunnissa, ja keihään pitäisi puolestaan lähteä matkaan 35–37 asteen kulmassa.

Tiistaina Helanderin keihään lähtönopeus oli 28,8 metriä sekunnissa. Kun hän heitti elokuussa 2021 Tampereella keihään lukemiin 86,13, lähtönopeus oli 29,3 metriä sekunnissa. Tiistaina lähtökulma oli puolestaan 33,7 astetta.

– Keihään lähtökulma oli tähän tilanteeseen ihan ok. Optimaalisessa heitossa kulma olisi voinut olla pikkuisen korkeampi.

– Asioilla on mahdollisesti syy-seuraussuhde. Jos keihään saa saatettua loppuun saakka nousten tukijalan päällä vartalolla hieman korkeammalle, niin keihäs lähtee korkeampaan kulmaan ja sieltä voi saada lisämetrejä, Köykkä summaa.

Juttua muokattu 18.6. klo 9.56: Korjattu Kihun uusi virallinen nimi, joka on Huippu-urheilun instituutti.

Lue lisää:

Kommentti: Oliver Helanderin lähes 90-metrisessä ennätysheitossa ei ollut mitään yllättävää

Pisin suomalaiskaari sitten Tero Pitkämäen legendaarisen heiton – Oliver Helanderilla on potentiaalia maailmanmestariksi, mutta tasaisuus uupuu

Äiti huokaisi helpotuksesta samalla, kun Oliver Helander jakoi faneille nimikirjoituksia kesken kisan: "Olen nähnyt sen tuskan hänessä"

Suosittelemme