Hyppää sisältöön

"Auto täristää niin, että tikan aivot oltava kuskilla" kuvailee veteraanikuormurin omistaja – loistokkaiksi entisöidyt kuorma-autot ovat karuja mutta kaihoisia

Veteraanikuorma-autoseuran perinteisellä Kesäkeikalla kohtaa joukko ihmisiä, joille kuormajuhta on arvokas työuran jälkeenkin. Kyyti tosin ei aina hemmottele mukavuudellaan.

Loistokkaiksi entisöidyt kuorma-autot ovat karuja mutta kaihoisia
Loistokkaiksi entisöidyt kuorma-autot ovat karuja mutta kaihoisia
Outi Parikka

Vuoden 1974 Ford Trader -kuorma-auto oli lappeenrantalaisen Juhani Junnikkalan ensimmäinen hankinta kuljetusyrittäjänä. Hän huomasi nopeasti, että malli soveltui huonosti hiekan ajoon ja vaihtoi jo vuoden päästä Mersuun.

Tämän jälkeen tuli iso kaarti Sisuja työjuhdiksi. Ja sitten iski nostalgia.

Kymmenen vuotta sitten hän löysi ensimmäisen kuorma-autonsa virkaveljen ja osti sen. Hänellä itsellään ollut yksilö oli jo hylkyjen hautausmaalla.

Muistoja tuova automalli purettiin ensin palasiksi.

– Se oli aika pehmeä, ja ohjaamon lattia oli rakennettava uusiksi, Juhani Junnikkala muistelee entisöintiurakan alkua.

Pirjo ja Juhani Junnikkala istuvat kuorma-auton lavalla olevassa kopissa.
Päivi ja Juhani Junnikkala ovat sisustaneet työmaakopin ja se toimii pariskunnan yöpymispaikkana veteraanikuorma-autojen tapaamisissa. Kuorma-auto Ford Traderin lavalla matkaava asumus liittyy auton käyttöhistoriaan. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Pitkän uurastuksen jälkeen auto kelpasi Veteraanikuorma-autoseuran riveihin. Nyt hän ja vaimonsa Pirjo Junnikkala osallistuvat innokkaasti kuorma-autovanhuksiin hurahtaneen väen tapahtumiin.

Majapaikka kulkee mukana lavalla

Junnikkalat ottavat reissuillaan Ford Traderin lavalle mukaan vanerisen kopin, joka toimii heidän yösijanaan tapahtumissa. Koppi kuvastaa autovanhuksen edustamaa aikakautta. Sekin pätevöittää seuran jäsenyyttä, sillä ajokin tulee edustaa hyvin aikakauttaan.

Ford Thames -kuorma-auto koppi lavalla.
Junnikkalat kuljettavat mukanaan vanerista koppia, jota aikanaan siirreltiin päivittäin hiekkakuopalle ja takaisin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Auton lavalla oli samanlainen koppi myös aikanaan, kun työmiehiä kuljetettiin työmaalle. Siellä koppi laskettiin alas ja se toimi päivän ajan työmiesten taukotupana ja sateensuojana.

– Illalla koppi ja miehet nostettiin takaisin kyytiin.

Kesäkeikalla yli sata autoa

Junnikkalat ja Ford Trader suunnistivat viikonlopuksi kruisingille, joka kulki Jämsänkosken, Petäjäveden ja Jyväskylän ympäristössä. Matkalla 103 autokuntaa tutustui historiallisiin teollisuuskohteisiin, kuten Petäjäveden naulatehtaaseen.

Ennen lähtöä huoliteltujen, puunattujen ja pienintä yksityiskohtaa myöten entisöityjen vanhojen kuorma-autojen joukko asettui Jämsän Gradian kampuksella ikäjärjestyksessä rivistöihin.

Aivan lähtöruutujen alkupäähän pääsi keuruulainen Juhani Tullila vuoden 1950 Ford Thamesillaan.

Keltainen Fordson Thames -kuorma-auto.
Juhani Tullila sai vuoden 1950 mallia olevan Ford Thamesin viime kesänä museorekisteriin. Auto entisöitiin yhdistäen kahden auton osat. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Auto palveli alunperin Kangasalan palokuntaa, mutta päätyi lopulta Tullilan perheeseen. Kuljetusalalla oleva perhe teki niin ikään ison urakan entisöinnin parissa.

– Sitä rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa, Juhani Tullila tokaisee.

Ford Thames läpäisi museorekisterin vaatimukset viime kesänä. Näin se liittyi perheessä jo ennestään olleiden lukuisten museoautojen joukkoon.

Pariskunta katsoo kuorma-auton lavalle nostettua kuorma-autoa veteraanikuorma-autojen tapahtumassa Jämsänkosken Gradian ammattikoulun kampuksen pihalla
Matti ja Leila Myllykoski tulivat Sastamalasta asti katsomaan veteraanikuorma-autojen lähtöä Jämsänkoskelle. He haaveilevat ostavansa joskus myös itselleen samanlaisen. Kuva: Outi Parikka / Yle

Puheen siirtyessä kuorma-autovanhuksen tarjoamiin ajomukavuuksiin Juhani Tullilla menee mietteliääksi. Niitä kun ei ole.

– Ei tässä pärjää, jollei ole tikan aivot. Tämä puistattaa niin kovasti, Juhani Tullila kuvailee.

Joustoa tuo pelkästään renkaat, koska jouset ovat kovat kuin rautapalkit.

Vuoden 1964 Vanaja starttasi säällä kuin säällä

Veteraanikuorma-autoseura ry:n kesäretken lähtöä seuraamaan saapunut jämsänkoskelainen Antero Kulju löysi auton, joka oli hänen nuoruutensa työpaikka. 1964 vuosimallia oleva Vanaja oli Kuljun perheen kuljetusfirman käytössä puukuormien nosturiautona metsissä.

Antero Kulju  Vanaja-kuorma-auton vierellä.
Antero Kulju lastasi tällä Vanaja-yksilöllä paperitehtaalle meneviä puukuormia Jämsän seudun metsähakkuilla 1970-luvulla. Hytissä on kuulemma edelleen sama tuoksu kuin silloin. Auto sittemmin ollut jo useammalla omistajalla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Antero Kuljun homma oli tehdä kuormat. Väliajat hän vietti Vanajan hytissä.

– Monet kerrat torkuin tuossa autossa. En yötä viettänyt, mutta pitkiä työpäiviä tehtiin tuolloin, Antero Kulju muistelee.

Antero Kulju ihailee autoa yhä, koska muistaa miten uskollisesti se starttasi, oli keli mikä tahansa. Nelivetoisena sillä pääsi kulkemaan korkeassakin hangessa metsähommissa. Hän on iloinen, että ajokkia on pidetty hyvin.

Ja mitä parasta, auton ei ole tarvinnut lähteä pois Jämsänkosken tehdasmaisemista. Auton aivan ensimmäisen omistaja oli ollut UPM:n edeltäjä, Yhtyneet Paperitehtaat Oy. Logo komeilee edelleen auton kyljessä.

Kuorma-autovanhusten keräilijää kiehtoo samanhenkisyys

Mäntyharjusta mukaan tullut Juhani Pietikäinen tuli Kesäkeikalle Scania-Vabis LPS 76 S -yksilöllä vuosimallia 1968. Kotiin jäivät muut 11 keräilyharvinaisuutta.

 Juhani Pietikäinen Scania-Vabis-kuorma-auton vierellä.
Juhani Pietikäinen tuli tällä kertaa Scanialla kruisailemaan samanhenkisten ihmisten kanssa. Kotiin jäi iso kaarti muita täydellisesti entisöityjä kuormanvetäjiä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kotiin jätettiin viisi Scaniaa sekä Volvoja ja Bedfordeja. Yksi niistä ei ole vielä museoautoiässä.

– Se on erikoismalli Scania Torpedo eli nokkamalli. Toin sen Hollannista ja entisöin viisi vuotta sitten. Se on vuoden 1999 mallia, eli liian nuori tänne tuotavaksi, Juhani Pietikäinen kertoo.

Pietikäisen kytkös autoihin on sama kuin lähes kaikilla muillakin reissuun lähtijöillä. Hänkin teki työuransa liikennöitsijänä kuljettaen pääasiassa puutavaraa.

Scania-Vabis -kuorma-auton ohjaamo.
Scania-Vabis on supermallia, jossa oli muihin riisuttuhin malleihin verrattuna enemmän mukavuutta. Istuimet ovat pehmeät ja ovien verhoilu sisäpuolelta tavallista hienostununeempi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tälle ajelulle Pietikäisen mukaan on päässyt Scanian niin kutsuttu supermalli. Siinä oli pehmeämmät istuimet ja ovien verhoilukin on normaalia ylellisempää pehmusteineen. Hän on ylpeä ajokistaan, koska se kulkee edelleen hyvin ja hytti on talvellakin mukavan lämmin.

Pelkät autot eivät kiedo pauloihinsa Pietikäistä, vaan hän on mukana myös ihmisten vuoksi. Kokoontumisissa tapaa samanhenkisiä ja samoja ammattiuria kulkeneita ihmisiä.

–Täällä on mukana rauhallinen meininki. Täällä voi vaihtaa kuulumisia ja se on tämän suola autojen lisäksi.

Suosittelemme sinulle