Hyppää sisältöön

Ars-Hämeen kesänäyttely törmäyttää nykytaiteen ja suojellun lääninhallituksen talon Hämeenlinnassa

Ars-Hämeen kesänäyttely 2022 on saanut arvokkaat puitteet. Nykytaide valtaa Hämeenlinnan torin reunalla sijaitsevan Hämeen lääninhallituksen talon.

Lääninhallituksen talo Hämeenlinnassa on viettänyt hiljaiseloa aluehallintoviraston muutettua uusiin tiloihin. Ars-Hämeen näyttely tuo taloon eloa ja avaa sen samalla myös suurelle yleisölle. Valokuvan teokset ovat Hämeenlinnassa työskentelevän Katri Stenbergin. Katso myös video.
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylväs lääninhallituksen talo Hallituskadulla on ollut pitkään tyhjillään sen jälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto sai uudet toimitilat. Täksi kesäksi talo herää eloon.

Sunnuntaina avautuva Ars-Hämeen kesänäyttely Näyttämö – nykytaidetta hallinnon huoneissa avaa mielenkiintoisen keskustelun nykytaiteen ja historiallisen rakennuksen välillä. Näyttelyn teoksia on pitänyt sovittaa suojelun asettamiin raameihin.

– Käytännössä pintoihin ei saa koskea, eikä tehdä mitään muutoksia, mikä nykytaiteen teoksien installoinnin kanssa aiheuttaa kiinnostavan ristiriidan, näyttelyn toinen kuraattori, kuvataiteilija Salla Laurinolli sanoo.

Ristiriidoista syntyy uusia oivalluksia ja tapoja tuoda esille perinteisiä teoksia. Osa teoksista sujahtaa miljööseen kuin luonnostaan. Laurinolli kuvaileekin rakennusta ja sen installointia kiinnostavina törmäyksinä, jotka kohdistuvat moneen suuntaan.

Näyttelyssä on mukana 28 taiteilijaa. Osa taiteilijoista on kuratoitu näyttelyyn hakemusten perusteella, osa on mukaan kutsuttuja valtakunnallisia kärkinimiä.

Suurin osa teoksista on uusia, rakennuksen ehdoilla syntyneitä tai siellä tapahtuvia teoksia.

Vaarin vanhassa työhuoneessa

Samalla kun hallinnon huoneet avautuvat taiteelle, suurella yleisöllä on mahdollisuus tutustua historialliseen rakennukseen. Lääninhallituksen talon päärakennus valmistui C.L. Engelin suunnitelmien pohjalta vuonna 1836.

Helsinkiläisellä kuvataiteilijalla Valtteri Kivelällä on omakohtainen yhteys lääninhallituksen taloon. Yhteys ulottuu tiettyyn toisen kerroksen vihreäksi maalattuun huoneeseen, jonne Hämeenlinnassa lapsena ja nuorena asunut kuvataiteilija on saanut asettaa teoksiaan näytille.

– Tämä on vaarini vanha työhuone, jossa hän aloitti 24-vuotiaana työt vuonna 1948. Kun kutsu näyttelyyn tuli, ajattelin totta kai heti, että tämä huone olisi syytä saada.

Tiina Kokko tapasi kesänäyttelyn avajaisten kynnyksellä kuvataiteilijat Jesse Avdeikovin ja Valtteri Kivelän sekä näyttelyn kuraattorit valkuvataiteilija Aino Kanniston ja kuvataiteilija Salla Laurinollin.

Kesänäyttelyssä yhteistyötä Ars-Hämeen kanssa tekevät Hämeenlinnan kaupunki, Senaatti, Museovirasto ja Hailuodon panimo. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki tuottaa omien kumppaniensa kanssa pienimuotoista esitystoimintaa lääninhallituksen talon sisäpihalle kesän aikana.

Ars-Häme ry:n kesänäyttely Näyttämö – nykytaidetta hallinnon huoneissa Hämeenlinnassa, Hämeen lääninhallituksen talossa 19.6.–28.8.2022.

Suosittelemme