Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt hyvinvointialuiden vaaleja koskeneet valitukset Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden aluevaaleja koskevat valitukset. Sen mukaan osittaisilla menettelyvirheillä ei ollut vaikutusta vaalien tulokseen.

Oikeuden nimikointilaattoja pöydällä.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäisi hyvinvointialueiden aluevaaleista tehdyt valitukset. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Pekka Loukkola

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan aluevaalien tuloksen vahvistamista koskevasta päätöksestä tehtiin kaksi valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Toinen valituksista koski vaaliviranomaisen menettelyä kotiäänestysten toimittamisessa Haapaveden ja Nivalan kaupungeissa.

Toisessa valituksessa oli puolestaan kyse äänestyslippujen säilytyksestä, äänestysmenettelystä äänestyspaikoilla ja äänestyslippujen mitättömyydestä Oulun kaupungissa sekä neljän aluevaltuutetuksi valitun vaalikelpoisuudesta aluevaltuustoon.

Hallinto-oikeus katsoi mainitut neljä aluevaltuutettua kaikki vaalikelpoisiksi.

Hallinto-oikeus katsoi lisäksi molempien valitusten osalta, että vaikka asioissa oli osittain menetelty virheellisesti, vaalituloksen vahvistamisessa ei kuitenkaan ollut tapahtunut sellaista lainvastaisuutta, joka olisi vaikuttanut vaalien tulokseen.

Vaaleja ei siten valitusten johdosta ollut määrättävä uusittavaksi, eikä niiden tulosta ollut oikaistava.

Kainuun hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan aluevaalien tuloksen vahvistamista koskevasta päätöksestä tehty valitus koski yhden ehdokkaan äänten laskentaa.

Hallinto-oikeus katsoi, että asiassa ei ollut kysymys vaaliviranomaisen virheellisestä menettelystä. Aluevaalilautakunnan päätöstä ei siten ollut pidettävä lainvastaisena, eikä vaalien tulosta ollut valituksen johdosta oikaistava.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle