Hyppää sisältöön

Usealla paikkakunnalla toiminut sähkötupakkafirma Finnvape hakeutui konkurssiin – 34 työntekijää sanottu irti

Yrityksen mukaan konkurssihakemuksen syynä on Verohallinnon tulkinta, jonka mukaan tupakkaliikkeessä myytävistä elintarvikearomeista on maksettava tupakkatuotteiden valmistevero.

Etualalla sähkötupakan makunesteitä, taka-alalla myyjä epätarkkana.
Sähkösavukkeita maustetaan erilaisilla makunesteillä. Kuva: Sini Järnström / Yle
Jarmo Koponen

Usealla paikkakunnalla toiminut sähkötupakkakauppa Finnvape on asetettu konkurssiin. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päätti konkurssista yhtiön itse tekemän hakemuksen perusteella.

Finnvapen toimitusjohtajan Petri Mäntysalon mukaan konkurssi johtuu Verohallinnon päätöksistä, joiden mukaan tupakkaliikkeissä myytävistä elintarvikkeista on maksettava tupakkatuotteiden valmisteveroa.

– Verottaja teki valmisteverotarkastuksen, ja löysi näitä tuotteita, joista ei ollut tehty valmisteveroilmoitusta. Niistä kertyi sellainen 800 000 [euroa] ja siihen veronkorotukset ja korot päälle. Summa nousi 963 000 euroon. Ei saldot riitä tuollaisen summan maksamiseen, Mäntysalo toteaa.

Päätöksiin on kuitenkin tarkoitus hakea muutosta.

– Nämä ovat elintarvikearomeja, joita myydään ihan [tavallisen ruoka-] kaupan leivontahyllyssä. Ja elintarvikkeiden lisäaineita, joiden käyttötarkoitus voi olla lähes mikä vaan. Niitä käytetään esimerkiksi kosteuden sitojana leipomotuotteissa, Mäntysalo tulkitsee.

Hänen mukaan tuotteita ostaneilta asiakkailta on myös pyydetty allekirjoitus lomakkeeseen, jossa tuotteen vakuutetaan tulevan elintarvikekäyttöön.

Yhtiön 34 työntekijää on sanottu irti. Finnvapen myymälät ovat tänään viimeistä päivää auki.

Suosittelemme sinulle