Yhdysvaltalaisen Nicholas Meyerin vuonna 1983 ohjaama ydinsodasta kertova Seuraava päivä -elokuva osoittautui käänteentekeväksi. Se oli vuosikymmenten ajan USA:n katsotuin tv-elokuva, mutta elokuvalla oli myös roolinsa aseriisunnassa.
Kun Nicholas Meyer ohjasi Seuraava päivä -elokuvan miltei 40 vuotta sitten, hän kuvitteli maailman olevan matkalla kohti uutta ja tyyntä aikakautta. Toisin kävi.
Neuvostoliiton ja USA:n konfliktista kertovan elokuvan teema muuttui helmikuussa 2022 ajankohtaiseksi Venäjän hyökkäyksen myötä.
On pelottavaa, että ydinsota teemana on ajan myötä muuttunut ajankohtaisemmaksi.
Nicholas Meyer
Meyer pitää Seuraava päivä -elokuvaa arvokkaimpana aikaansaannoksenaan.
Hänen mukaansa elokuva sai Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin ymmärtämään, että ydinsotaa ei voi voittaa. Reaganin muuttunut näkemys johti lopulta siihen, että hän sopi Neuvostoliiton kanssa ydinaseiden vähentämisestä Euroopassa.
Elokuva nousi uudelleen ajankohtaiseksi Donald Trumpin presidenttikaudella, kun Yhdysvallat irtautui INF-sopimuksesta. Sopimuksella rajoitetaan keskimatkan niin sanottuja euro-ohjuksia.
– Aloin tuolloin saada päivittäin sähköpostia tiedeyhteisöltä, että minun täytyy saada Trump katsomaan elokuva ja äkkiä, Meyer naurahtaa.
Samaistuttavia aikoja
Ohjaajan mielestä mikään ei ole oleellisesti muuttunut ydinkatastrofia käsittelevän elokuvan julkaisuvuoden jälkeen. Kaikki on vain muuttunut pahemmaksi.
Ydinsodan lisäksi maapalloa uhkaa ilmastonmuutos.
– Ihmiset eivät halua ajatella niitä – elämme vuodesta toiseen Damokleen miekka päämme päällä. Kuten George Bush sanoi, meidän kaikkien pitäisi mennä ostoksille.
Meyer seuraa edelleen maailmanpolitiikkaa aktiivisesti, omien sanojensa mukaan jopa pakonomaisesti.
Aihe saa miehen hiljaiseksi. Hetken leukaa raavittuaan ohjaaja kertoo samaistuvansa 2000-luvulla syntyneeseen sukupolveen.
– Kun olin 13-vuotias, kerroin isälleni etten halua tuoda lapsia tällaiseen maailmaan. Isäni hymyili ja sanoi, että maailma on aina ollut tällainen. Uskoin häntä ja sain lopulta kolme tytärtä. Mutta lopulta minä olin oikeassa ja hän väärässä.
Ahdistus on joskus hyväksi
Maailmanpoliittinen tilanne saa ohjaajan miettimään, olisiko hänen tehtävä Seuraava päivä uudelleen. Mutta loppujen lopuksi Meyerille tärkeintä on, jos hänen työnsä on inspiroinut muita taiteilijoita tarttumaan vakaviin aiheisiin onnellisten loppujen sijaan.
Meyer ajattelee onnistuneensa taiteilijana, jos hän saa katsojan ajattelemaan vaikeita aiheita. Ohjaajan mukaan yleisö reagoi Seuraavaan päivään aina samalla tavoin: he lamaantuvat pelosta.
– Synnyin aktivistien sukupolveen, joka opetti, että paha vallitsee toimimattomuudessa. Elokuvan ei ole tarkoitus ahdistaa, mutta jos se saa toimimaan, olen onnistunut.
Sodankylän yö on ensikosketus Suomeen
Yhdysvaltalaisohjaaja on ensimmäistä kertaa Suomessa ja nauttii Sodankylän elokuvafestivaalien lisäksi Lapin luonnosta ja ihmisistä.
– Rakastan Sodankylän tunnelmaa, kaunista luontoa ja valoa. Pidän joistain elokuvafestivaaleista enemmän kuin toisista – Sodankylä on yksi suosikkini. Tunnelmaa ei pilaa bisnes, vaan kyse on puhtaasti elokuvista, ihmisistä ja intohimosta, Meyer kuvaa.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 18.6. kello 23 saakka.
Lue myös:
17.6. klo 18.24 korjattu otsikkoon, että Meyer on yksi päävieraista.