Tapahtumajärjestäjät ovat entistä kiinnostuneempia tapahtumiin kohdistuvista hybridiuhista.
Hybridivaikuttamiseen varautuminen on noussut erityisesti esiin Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.
Tapahtumateollisuus ry:n varapuheenjohtaja Kalle Marttinen kertoo, että tapahtumajärjestäjille on tarjolla koulutusta hybridivaikuttamisesta ja sen ennaltaehkäisystä.
– Aina on varauduttu siihen, että esimerkiksi nettiyhteydet katkeaisivat, mutta hybridiuhkiin varautuminen on noussut pinnalle nyt kevään aikana maailmanpoliittisen tilanteen takia. On järkevää varautua, jotta ollaan valmiimpia, jos jotain tapahtuu.
Marttinen tietää yhden tapauksen, jossa virtuaalitapahtuman osallistujille oli alettu levittää venäjämielisiä tekstejä.
Muita vastaavia tapauksia hänen tiedossaan ei Suomessa ole. Maailman mittakaavassa erilaiset vaikuttamisyritykset ovat kuitenkin tavallisempia ja niihin on varauduttu jo pitkään.
Marttinen itse työskenteli viime kesänä jalkapallon EM-kisoissa Kööpenhaminassa, ja sielläkin hybridiuhkiin varauduttiin.
– Kävimme läpi erilaisia skenaarioita, joita voi tapahtua. Sen jälkeen pohdimme, miten toimitaan. On tärkeää, että jokainen tuntee roolinsa ja viestintä toimii.
Tietoturvaa ja suunnittelua
Livetapahtumien järjestäjät ovat aina varautuneet ukkoseen tai rankkasateeseen, mutta nyt varaudutaan myös toisenlaisiin asioihin.
– Virtuaalitapahtumissa lähetystä yritetään todennäköisesti häiritä tai kaapata. Isoissa massatapahtumissa häirintä voi olla maksuliikenteen häiritsemistä, tai voidaan vaikka laittaa omia viestejä isolle screenille stadionille, Kalle Marttinen kertoo.
Tärkeintä varautumista on hyvän tietoturvan ylläpito, ja sitä kaikki tekevät nyt normaalia tiukemmin.
Toinen asia on, että jos jotain käy, pitää pystyä reagoimaan. Jos jalkapallo-ottelun screenille aletaan syöttää viestejä, on tiedettävä, miten homma keskeytetään.
– On tiedettävä, mistä niin sanotusti töpseli otetaan irti, jos hallintalaitteet on kaapattu.
Marttinen ei pidä tapahtumiin kohdistuvaa hybridiuhkaa kovin todennäköisenä, muttei myöskään mahdottomana. Hänen mukaansa suomalaiset tapahtumat ovat kuitenkin turvallisia.
– Ja jos joku vaikka kaappaa näyttötaulun, ovat suomalaiset valveutuneita ja ymmärtävät, mistä on kysymys. Se ei aiheuta muuta turvallisuusuhkaa.
Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 18. kesäkuuta kello 23:een asti.
Lue myös: