Hyppää sisältöön

Kommentti: Harri Heliövaara on Wimbledonin mestariehdokas

Harri Heliövaaralla ja Lloyd Glasspoolilla toimivat kaikki pelin osa-alueet, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Harri Heliövaara.
Harri Heliövaara on noussut nelinpelin maailman huippujen joukkoon. Kuva: Shaun Brooks/Action Plus/Shutterstock/All Over Press
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool pelasivat jälleen yhden hienon viikon tenniskentillä. Viikko ei aivan saanut täydellistä päätöstä, kun viime kesän Wimbledonin voittajat Nikola Mektic ja Mate Pavic olivat niukasti parempia Queen's Clubin perinteisen ruohokenttäturnauksen finaalissa Lontoossa.

Heliövaaran ja Glasspoolin nousu kohti maailman huippua on ollut hurjaa tänä vuonna. Heliövaara nousee finaalipaikan ansiosta nelinpelin maailmanlistalla jo sijalle 32.

Viikon päästä alkaa Wimbledon. Pelin kaikki osa-alueet toimivat kaksikolla nyt niin hyvin, että Wimbledonin mestaruudesta puhuminen ei ole millään tavalla epärealistista.

Ennen kaikkea kaksikon syöttöpeli kulkee kuin unelma. Glasspool on huippuluokan syöttäjä ja myös Heliövaaran pelinavaukset tuottavat vakuuttavaa tulosta. Tuntuu, että omia syöttövuoroja ei tällä hetkellä kerta kaikkiaan "osata" hävitä. Queen's Clubin viikolla he eivät hävinneet niitä yhtään. Sen päälle on hyvä rakentaa, kun myös palautuspeli ja verkkopeli toimivat hienosti. Vastustajien on vaikea löytää heikkouksia, joihin iskeä.

Heliövaaran ja Glasspoolin yhteispeli toimi hyvin jo noin puolitoista vuotta kestäneen yhteistyön alussa ja se on hioutunut koko ajan paremmaksi. Molemmat tietävät koko ajan, mitä toinen tekee, ja molemmat luottavat toisiinsa.

Pari saa myös merkittävää valmennusapua ja tukea Englannin tennisliitolta. Muun muassa nelinpelin valmennusguru Louis Cayer uskoo vahvasti kaksikkoon.

Viime aikojen tulokset ovat olleet vakuuttavia. Maailman ykköspari Joe Salisbury / Rajeev Ram on kaatunut kahdesti. Ensimmäisen kerran Roomassa, vaikka Heliövaara ja Glasspool olivat vielä pelipäivän aamuna omissa kotimaissaan.

Ranskan avoimet alkoi kaksinkertaisen mestariparin kaatamisella ja tappio tuli vasta puolivälierissä äärimmäisen niukasti. Ruohokenttä on kuitenkin lähtökohtaisesti kaksikolle massakenttää parempi alusta. Queen's Clubin viikolla kaatui kolme huippuparia ja neljäskin oli lähellä, vaikka finaaliin valmistautuminen ei ollut optimaalista, kun välierä piti pelata ensin loppuun samana päivänä.

Wimbledonin mestaruus tai edes pitkälle meneminen olisi kova saavutus suomalaisessa tennishistoriassa. Aikuisten sarjoissa Henri Kontinen on voittanut legendaarisilla ruohokentillä sekanelinpelin ja päässyt nelinpelissä parhaimmillaan välieriin. Kaksinpelissä Jarkko Nieminen on ollut puolivälierissä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nelinpelissä marginaalit ovat pienet eikä ensimmäisen kierroksen tappiokaan ole mahdoton asia. Niin vakuuttavaa kaksikon tekeminen kuitenkin nyt on, että siihen on vaikea uskoa. Lähtökohdat Wimbledoniin ovat kutkuttavat.

Lue myös:

Harri Heliövaara lähellä ATP-turnausvoittoa – katso kuvat lontoolaisyleisön villinneestä pelastuksesta: "Nautimme joka hetkestä"

Suosittelemme