Hyppää sisältöön

Vasemmistolainen Petro on Kolumbian seuraava presidentti – Hernandez tunnusti tappionsa

Entinen kapinallinen Gustavo Petro on Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti.

Ehdokas Gustavo Petro äänestyspaikan ulkopuolella Kolumbian presidentinvaaleissa.
Kolumbiassa presidentinvaalit voittanut Gustavo Petro kuvattuna äänestyspaikalla Bogotassa 19. kesäkuuta. Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / EPA
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolumbiassa presidentinvaalien tiukan toisen kierroksen on voittanut vasemmistolainen, entinen kapinallinen Gustavo Petro.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, oli Petron kannatus 50,5 prosenttia.

Petrosta tulee Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Hän on luvannut tuoda maahan huomattavaa sosiaalista ja taloudellista muutosta.

Petron vastaehdokkaana toisella kierroksella oli populistien liikemies Rodolfo Hernandez, jota on nimitetty paikalliseksi Donald Trumpiksi. Hernandezin kannatus jäi 47,3 prosenttiin.

Käytännössä Petro sai reilut 700 000 ääntä enemmän kuin Hernandez.

Hernandez kirjoittaa Facebook-päivityksessä, että hän tunnustaa tappionsa.

Itseään "TikTokin kuninkaaksi" tituleeraava Hernandez kävi kampanjansa pääosin sosiaalisessa mediassa. Vaaleja edeltäneen viikon aikana hän näyttäytyi julkisesti hyvin harvoin ja perui toistuvasti haastatteluja mediassa.

Toukokuun lopussa järjestetyllä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella yksikään ehdokas ei saanut yli 50 prosenttia äänistä.

Kolumbian presidentinvaaleja ovat varjostaneet maassa rehottavat köyhyys ja väkivalta. Esimerkiksi presidenttikisan ensimmäisellä kierroksella ehdokkaat ovat saaneet tappouhkauksia.

Väistyvä presidentti, erittäin epäsuosittu konservatiivinen Ivan Duque oli estetty asettumasta ehdolle.

Suosittelemme sinulle