Hyppää sisältöön

Kuopion alppiruusupuistoissa kukat ovat nyt kauneimmillaan – juhannusviikolla kannattaa käydä ihastelemassa, koska kukinta on nopeasti ohi

Viimeisen 5–10 vuoden sisällä kukinta on ollut varmaa joka kesä, sanoo suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen.

Suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen seisoo kukkien keskellä.
Suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen on ollut suunnittelemassa Kuopion Niiralassa sijaitsevaa alppiruusupuistoa 1990-luvun loppupuolella. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anna Ronkainen

Alppiruusupuistot Kuopion Valkeisenpuistossa Niiralassa ja Puronnotkonpuistossa Rautaniemessä ovat nyt kauneimmillaan.

Suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen Kuopion kaupungilta kertoo, että pääkukinta on todennäköisesti ohi viikon sisällä.

– Nyt kannattaa lähteä ihastelemaan. Jos sää lämpenee, niin kukinta on nopeasti ohi.

Alppiruusupuisto ei ole koskaan yhdellä kertaa täydessä loistossa, sillä eri lajikkeet kukkivat eri aikaan. Ensimmäiset ovat aloittaneet kukintansa jo touko-kesäkuun vaihteessa.

Alppiruusujen kasvukausi on pidentynyt vuosien saatossa. Nieminen arvelee tämän johtuvan ilmaston lämpenemisestä.

– Tuntuu, että viimeisen viiden-kymmenen vuoden sisällä on ollut varma nakki, että kukintaa on. Ennen saattoi talvi olla kova ja syksy tulla aikaisin, Nieminen muistelee.

Yhdistelmä on huono syksyllä nuppunsa muodostavalle alppiruusulle.

Sekä alppiruusujen että atsaleojen kukinnan kesto riippuu lämpötilasta ja sademäärästä, joten kukintojen päättymistä on vaikea arvioida.

Kuopion Niiralan ruusupuistossa kukkii nyt kuvat komeasti.
Niiralan alppiruusupuistossa on noin 250 alppiruusua. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suosittu valokuvauskohde alkukesästä

Kuopion Niiralassa sijaitsevan alppiruusupuiston vanhimmat kukat on istutettu vuonna 1997. Nykyisin puistossa kasvaa noin 250 alppiruusua ja lajikkeita on noin 15.

Alppiruusut ovat hyviä uusiutumaan, joten ne kestävät vuosikymmenestä toiseen.

– Kyllähän näillä vanhimmilla rupeaa ikää jo olemaan. Vielä ne eivät ole kuitenkaan elämänsä loppupuolella, vaan edessä on varmasti se seuraava 30 vuotta vielä, Nieminen arvelee.

Rautaniemen vuonna 2003 istutettu alppiruusualue on laajempi. Viime syksynä myös Puijonlaaksoon Sammakkolammen puistoon istutettiin alppiruusuja. Ne kukkivat nyt, mutta ovat kooltaan vielä Niemisen mukaan "vauveleita".

Alppiruusut houkuttelevat alkukesäisin kukinnan aikaan runsaasti ihastelijoita valokuvaamaan ja ulkoilemaan alueella. Kuopion alppiruusupuistoissa ei ole kävijälaskureita, joten vierailijoiden määrä ei ole tiedossa.

Nieminen kuitenkin kertoo nähneensä paikoin jopa jonoja Niiralan alppiruusupuistoon, kun ihmisiä on kerääntynyt pienen puiston alueelle odottamaan väljempää hetkeä.

– Sosiaalisen median avulla moni on tänne löytänyt. Puistossa on otettu hääkuvia ja käyty kuvaamassa esimerkiksi lapsia.

Lue lisää:

Vain kahdessa maassa aiemmin tavattu pehmeälehtisiä alppiruusuja syövä pistiäinen on löydetty Helsingistä

Suosittelemme sinulle