Hyppää sisältöön

Siun sote on saanut uhkasakon lastensuojelun työstään – aikoo nyt maksaa sosiaalityöntekijöilleen tuhannen euron bonuksia

Ensimmäiseen lisään ovat oikeutettuja ne työntekijät, jotka ovat töissä heinäkuusta vuoden loppuun. Puolivuosittaisen lisän määrä on tuhat euroa.

Anonyymit sisarukset keinussa.
Aluehallintovirasto on jo pitkään seurannut Siun sotea esimerkiksi lastensuojeluilmoitusten käsittelyn ja palvelusuunnitelmien valmistumisaikataulujen osalta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Emilia Saukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Siun sote aikoo maksaa tuhannen euron lisän lastensuojelun työntekijöilleen. Lisään ovat oikeutettuja työntekijät, jotka ovat töissä heinäkuun alusta joulukuun loppuun.

Kokeilun on tarkoituksena kestää ensi vuoden loppuun saakka. Työntekijöille olisi siis luvassa puolivuosittaisia lisiä kolmeen otteeseen, yhteensä 3 000 euroa.

Bonuksilla on tavoitteena sitouttaa sosiaalityöntekijät työhönsä. Kokeilu tulee maksamaan Siun sotelle noin 40 000 – 50 000 euroa.

Siun soten palvelut ovat olleet aluehallintoviraston seurannassa usean vuoden ajan muun muassa lastensuojeluilmoitusten käsittelyn, palvelutarpeen arvioinnin ja palvelusuunnitelmien valmistumisaikataulujen osalta.

Siun sotella on ollut vaikeuksia sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnissa. Tilanne on haasteellinen valtakunnallisesti ja näkynyt erityisesti lasten ja nuorten palveluissa, kuten lastensuojelussa.

Siun sote on esimerkiksi tehostanut rekrytointiaan maksamalla rekrytointilisää niille sosiaalityöntekijöille, jotka muuttavat Pohjois-Karjalaan töiden takia. Tämä ei ole kuitenkaan ratkaissut sosiaalityöntekijöiden henkilöstöpulaa.

Tuoretta bonusasiaa edelsi aluehallintovirastolta saatu uhkasakko. Siun soten tulee 200 000 euron sakon uhalla laatia ja kirjata lokakuun loppuun mennessä lastensuojelun asiakassuunnitelmat niin, että asiakkaat saavat lain edellyttävät palvelut.

Tämän lisäksi aluehallintovirasto määrää Siun soten huolehtimaan elokuun loppuun mennessä siitä, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden resurssit on järjestetty niin, että asiakasmäärät työntekijää kohti ovat lainmukaiset.

Henkilöstöjaosto päättää bonuksesta Siun soten toimitusjohtajan esityksestä.

Lue lisää: Asiakkaat odottavat tapaamisia kuukauden, asioihin ei ehditä perehtyä, ja työntekijät väsyvät – sosiaalityöntekijä: "Lastensuojelu on kriisissä"

Suosittelemme